В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.
15 Дек 2011, 11:38
Страхът е една от най-честите емоции, които човек изпитва. Инстинктивно това понятие почти винаги се свързва с уплаха и паника. Ако тези усещания станат толкова силни, че предизвикват патологични ефекти у човек, вече се говори за фобия.
Фобията не е преструвка или детинска инсценировка, а болест, към която трябва да се подходи достатъчно сериозно, за да не пречи на нормалния живот на човека.
Още през V век пр. н. е. Бащата на медицината Хипократ описал симптомите на фобията в трактата си, посветен на епидемиите. Самата дума
"фобия" идва от гръцкото
"рhobos" - ужас. Вероятно всеки човек в по-голяма или по-малка степен изпитва фобия към нещо. Лекарите уверяват, че фобиите не са ни най-малка причина за неуспех в живота, напротив. Великият пълководец Наполеон е изпитвал страх от котките, доктор Фройд е припадал при мисълта да пътува с влак, а Цезар никога не заспивал нощем на тъмно.
Към днешен ден лекарите наброяват около
300 вида страхове.
Видове фобии: фобофобия - страх от възникване на фобии
гленофобия - болестен страх от погледа на кукла
арахнофобия - болестен страх от паяци
кардиофобия - болестен страх от сърдечни заболявания
хинофобия - болестен страх от китайци
гинефобия - болестен страх от жени
педофобия - болестен страх от деца
философобия - болестен страх от философията
имофобия - болестен страх от противоречия, разногласия
танатофобия - болестен страх от смъртта
сотериофобия - болестен страх от влиянието на другите
сидеродромофобия - болестен страх от влакове, железопътни линии и пътувания с влакове
сколецифобия, вермифобия - болестен страх от червеи
ринофобия - болестен страх от носове
орнитофобия - болестен страх от птици
порфирофобия - болестен страх от пурпурния цвят
Ахмофобия - страх от ъгли и ръбести предмети.
Акрофобия-страх от височини
Агорафобия - страх от открити пространства
Алгофобия - страх от болка
Белефобия - страх от игли и карфици
Клаустрофобия - страх от затворени пространства
Кинофобия - страх от кучета
Хидрофобия - страх от вода
Кенофобия - страх от тъмнина
Музофобия - страх от мишки
Миксофобия - страх от прахоляк
Нозофобия - страх от болести
Оклофобия - страх от тълпата
Рупофобия - страх от мръсотията
Танатофобия - страх от смъртта.
Всички фобии се съпровождат от т.нар. панически атаки - обливане в студена пот,
чести позиви за уриниране, учестен пулс, дори сълзи и зачервяване или бледност на кожата. Именно тези атаки водят до дискомфорт и пречат да се води нормален живот. Поначало те възникват само в конкретната ситуация, но постепенно могат да започнат да се пораждат дори само при спомен или мисълта за нея.
А вие имате ли някаква фобия?
Помощ, интернетът ми изчезна
15 Дек 2011, 13:16
Аз имам фобия от змии. Изпадам в ужас, когато видя такова животно...
15 Дек 2011, 13:19
Аз също, дори само като ги гледам по телевизията змиите и треперя.
15 Дек 2011, 15:30
Аз имам панически страх от вода, породен от един неприятен инцидент. От тогава насам изпитвам страх от басейни.
16 Дек 2011, 12:26
Не понасям змии и всякакви други влечуги и членестоноги
16 Дек 2011, 12:44
Имам фобия от височина, страх ме е да гледам от високо

, а що се отнася до другите фобии имах такава от влечуги( като всички останали), но от както се сдобих с такова, което избяга и се наложи да го прибера в терариума си отиде и страха от тях. Иначе като малка не обичах да спя до прозорец, защото имах фобия, че някой може да ме нападне. Не съм лекувала фобията, тя сама си отиде
16 Дек 2011, 16:16
Много често фобиите са зародени в ранна детска възраст. Страхът в ранна детска възраст е нормална психологическа проява. Много често децата ни искат да спят на светната лампа от страх към несъществуващи " торбалан" , " Баба Яга" или " марок". Страхът от измислени образи започва някъде от 8-мия месец на вашето дете и често е съпътстван от плач и дискомфорт. Този страх е предизвикан от ограниченото познание на детето за заобикалящия го свят. Децата са много уязвими на тема раздяла с родител. С течение на времето те осъзнават истината за преходността на живота и се страхуват за своите близки. Детето може да плаче тайно и да скрива терзания си, което го измъчва допълнително. При някои деца тази и обладава съзнанието и ги прави по-затворени. Тъй като е възможно децата сами да си насаждат страхове от предмети и хора, не е нужно родителите им да им насаждат допълнително такива, а напротив трябва да им отделят достатъчно време, да говорят с децата си и да разсеят създадените страхове.
Обяснете на детето си, че сянката която вижда на балкона е вашата мила съседка и че няма причина да се страхува. Важно е да изградите на детето силен характер, за да преодолява страховете си и да бъде по-решително като порасне, а не да изпада в депресия при всеки дребен проблем. Освен това е добре процесът от спане на светло, плавно да премине към спане на тъмно за да не се нарушава правилната светлина за сън.
Още един съвет към родителите, бъдете предпазливи и обърнете внимание на страховете на детето си за да бъде то стабилно психически в по-късна възраст.
19 Дек 2011, 15:01
Ефебофобия – страх от млади хора
Ясно е, че ефебофобиците са най-често злобни бабички и дядовци, които постоянно крадат топката на децата. Проблемът обаче е много сериозен и дори се изследва неговия ефект върху развитието на обществото.
Коулрофобия – страх от клоуни
Напълно разбираме коулрофобите – клоуните са изключително зловещи. Сегашните хлапета не са гледали филма "То", ние обаче сме. Фобията най-често се среща сред малки деца, но понякога остава за цял живот. Възрастните коулрофоби напълно разбират колко безумен е страхът им, но въпреки това не могат да го преодолеят.
Ергасиофобия – страх от работа
Най-яката фобия на света! Ако успееш да убедиш някой доктор, че я имаш, цял живот ще си лежиш пред телевизора. Най-често обаче се появява при хора със сериозни психически проблеми.
Гимнофобия – страх от голота
Страхът от това да те виждат гол не е кой знае какъв проблем. Лошото е, че често хората с тази фобия изпитват страх от голотата и на други хора, което е много сериозен минус, защото пропускат много красиви неща в живота (Адриана Лима, например). Всъщност тази фобия най-често е резултат точно от строгите изисквания за външност, наложени от телевизията и списанията.
Неофобия – страх от новото
Една от най-разпространените фобии. Страх от нови неща и идеи. През средновековието доста хора са изгорели заради болните от неофобия инквизитори. Патриархалното общество и всичко подобно също се приемат за неофобични.
Параскаведекатриафобия – страх от петък 13
Невъзможната за изговаряне дума в буквален превод от гръцки означава фобия от петък 13.
Панофобия – страх без причина
Страх те е, но не знаеш от какво. В даден момент толкова много се побъркваш, че започваш да се страхуваш от всичко – много често се регистрира при шизофрениците.
Тафофобия – страх да не те погребат жив
Никой не иска да бъде заровен жив, но за някои хора това е мания. Основното им притеснение е, че лекарите ще направят грешка и ще ги обявят за мъртви. Най-ужасното в цялата ситуация е, че няма да могат да поправят грешката, а просто ще се събудят на два метра под земята. Преди съвременната медицина да стане съвременна, това се е случвало доста често.
Птеронофобия – страх от гъделичкане с перо
Ако брат ти се е счупвал да те гъделичка като малък, изпитващ неподправен ужас към приближаващото се към теб перо.
Тъпосайтофобия – страх от тъпи сайтове в нета
Не знаем дали има хора с такава диагноза. Измислихме си това заболяване като жест на благодарност, че прочете този материал до края.
03 Фев 2012, 14:37
Кои са вашите най-големи страхове? Какво ги поражда и пречат ли ви те на нормалният житейски път? Има ли ли сте страхове в миналото които сега ви се струват комични и кои страхове ще ви останат доживот? Споделете ги тук!
03 Фев 2012, 15:28
Страх от тъмното!!!Естествено, страхът от тъмното не е само страх от непознатото, а той може да се дължи и на други фактори. При мен той се усилва при падането на нощта, като най-интензивен е на здрачаване. Понякога се превръща в пристъпи .