Тук ще откриете популярни въпроси и отговори за различни туморни и онкологични образувания.
20 Юли 2018, 14:34
Здравейте! Направих си дигитална мамография, там пише следното; Нормална кожа и подкожие . Запазена фиброгландуларна структура с повишена нодулерна плътност на жлезния паренхим, двустранно-симетрично-по-изразено в ДМЖ.Двустранно не се установяват тъканни дисторзии и групирани плеоморфни микрокалцификати с малигнен вид.Не се установяват формации със суспектна характеристика.Интактноретроареоларно пространство.Нормално проследима подкожна мастна тъкан.Няма сигнификантно увеличени л.в.аксиларно.
МОЛЯ, ДА МИ ГО КАЖИ ТЕ С ПРОСТИ ДУМИ.
КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ?
07 Сеп 2018, 18:44
Здравейте, през 2017 г. След ехографско изследване ми установиха на лявата гърда двустранна фибропластична и костозна мастопатия и ми бе предписано тримесечно лечение с Фемикур.На профилактичен преглед преди няколко дни мамолога установи, че има изменения в структурата на образуванието и препоръча оперативна интервенция. Ето и неговите заключения: ехографско изследване:Фиброкистозна структура на мл.ж.Хетерогенен участък в медиалните сегменти на л.мл.жл.с неправилна форма, неясни граници, р- р 1,2 см.Дребнокалибрени кисти в л.мл.ж.,; Мамография- двустранна фибропластична и кистозна мастопатия.;Заключение - Аденозис гл.м.син.Моля за разяснения и има ли нещо притеснително.
Благодаря предварително
04 Окт 2018, 10:50
АтанаскаАтанасова написа:Dr Rumen Tulev написа:Тук можете да зададете своите въпроси в областта на туморните заболявания на млечната жлеза.
На вашите въпроси ще отговори д-р Румен Тулев - хирург -
Здравейте !
Дъщеря ми й откриха фиброаденом с размер 2 см с ехограф
Направихме консултация с хирург онколог каза че трябва да се отстрани
Много съм притеснене на 18 години е Това може ли да е рак трябва ли след махането да се изследва за ракови клетки
и опасно ли е трябва ли да се консултира от сега нататък с лекар мамограф
и според вас този тумор 2 см колко време е минало за да порасне толкова
а също трябва ли да не приема противозачатъчни таблетки
Благодаря!
Здравейте!
Отговарям късно по технически причини .Предполагам, че проблема е разрешен вече....
Фиброаденома е доброкачествен тумор на гърдата, често срещан в младата възраст. Премахва се,ако расте. Не дава разсейки. Рядко може да стане голям, колкото ябълка. Преценката дали да се отстрани или да се наблюдава се определя от размера,растежа и образното изследване, което ни насочва за какъв процес в гърдата става въпрос. Не е доказана връзка между приемането на хормонални препарати и образуването на фиброаденоми.
04 Окт 2018, 10:56
Даниела.Андреева написа:Здравейте, искам да попитам какво е съдържанието на КП 194 при условие че ми предстои операция на гигантски 4.5 см. Фиброаденом на гърдата. В какво се състои операцията по тази пътека. Предварително благодаря за бързия отговор
Здравейте! Отговарям късно по технически причино. Предполагсм, че операцията е минала успешно. Кл. пътека 194 е пътека за доброкачествени заболявания на гърдата. Включва премахване на доброкачествени образувания и тяхното хистологично изследване.
04 Окт 2018, 11:01
радост петър написа:Здравейте! Направих си дигитална мамография, там пише следното; Нормална кожа и подкожие . Запазена фиброгландуларна структура с повишена нодулерна плътност на жлезния паренхим, двустранно-симетрично-по-изразено в ДМЖ.Двустранно не се установяват тъканни дисторзии и групирани плеоморфни микрокалцификати с малигнен вид.Не се установяват формации със суспектна характеристика.Интактноретроареоларно пространство.Нормално проследима подкожна мастна тъкан.Няма сигнификантно увеличени л.в.аксиларно.
МОЛЯ, ДА МИ ГО КАЖИ ТЕ С ПРОСТИ ДУМИ.
КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ?
Здравейте! Отговарям късно по технически причини.
На мамографията се описва типът жлезна структура на гърдите. Няма някаква патология. Необходимо е като всяка жена един път годишно да бъдете преглеждана от специалист.
04 Окт 2018, 11:11
dani_dal написа:Здравейте, през 2017 г. След ехографско изследване ми установиха на лявата гърда двустранна фибропластична и костозна мастопатия и ми бе предписано тримесечно лечение с Фемикур.На профилактичен преглед преди няколко дни мамолога установи, че има изменения в структурата на образуванието и препоръча оперативна интервенция. Ето и неговите заключения: ехографско изследване:Фиброкистозна структура на мл.ж.Хетерогенен участък в медиалните сегменти на л.мл.жл.с неправилна форма, неясни граници, р- р 1,2 см.Дребнокалибрени кисти в л.мл.ж.,; Мамография- двустранна фибропластична и кистозна мастопатия.;Заключение - Аденозис гл.м.син.Моля за разяснения и има ли нещо притеснително.
Благодаря предварително
Здравейте! Отговарям късно по технически причини.
Наличието на изменение на структурата на гърдата, което няма ясна визия, налага биопсично изследване, с оглед поставяне на точна диагноза. Бипсията поставя хистологичната диагноза и определя по нататъшното поведение.
09 Окт 2018, 12:29
Здравейте, днес майка ми си е направила мамографско изследване, на което пише: Няма огнищни лезии. Увеличени аскиларни лимфонодули в дмж. МОЛЯ кажете това второто изречение какво означава? Благодаря предварително!
09 Окт 2018, 13:37
Maria12345 написа:Здравейте, днес майка ми си е направила мамографско
изследване, на което пише: Няма огнищни лезии. Увеличени аскиларни лимфонодули в дмж. МОЛЯ кажете това второто изречение какво означава? Благодаря предварително!
Здравейте! Има увеличени лимфни възли в дясна мишница. Често ренгенолозите ги регистрират в мамографията. Трябва да се прегледа от хирург-онколог, най вероятно няма да открие някакъв проблем.
11 Ное 2018, 17:08
Здравейте,
Преди един месец ме оперираха от РМЖ - мастектомия, без премахване на гръдния мускул.Интересува ме в случай на лечение чрез химиотерапия и хормонотерапия кога мога да предприема стъпки за реконструкция на премахнатата гърда.
11 Ное 2018, 20:19
dani_dal написа:Здравейте,
Преди един месец ме оперираха от РМЖ - мастектомия, без премахване на гръдния мускул.Интересува ме в случай на лечение чрез химиотерапия и хормонотерапия кога мога да предприема стъпки за реконструкция на премахнатата гърда.
Здравейте! Най добре е реконструкцията да се направи след химиотерапията , след като се възстановите от нея.