05 Фев 2015, 22:06
Nadya_vn написа:Добър ден.
Направих си изследвания за мамография в което се препоръчва хирургически преглед.
Резултата почти е изписан така :
" Хетерогенно плътен вид гръдна тъкан върху двете.
Следователно, чувствителността на мамография се намалява.
Полето на гърдата 55 mm разположение, 40mm и 30mm в горния външен квадрант,
в горния външен квадрант на лявата 41 мм гърдата и 55мм в лобуларен гръдна тъкан не могат да бъдат ограничени от отличените с висока плътност на гръдната тъкан".
Какво значи това? Имам и на диск.
Благодаря Ви предварително !
06 Фев 2015, 10:27
14 Май 2015, 15:06
14 Май 2015, 21:23
MDimitrova написа:Здравейте д-р Тулев,
От около две години имам болка в лявата подмишница. Понякога се разпростира и към гръдния мускул. Болката започва 7 дни след края на месечния ми цикъл и свършва с първия ден от началото му, т.е не ме боли единствено по време на цикъл и 7 дни след него. Понякога усещам леко изпотяване в лявата подмишница. Разтривам внимателно мястото, което ме облекчава временно и след това отново остава болка. Чувствам я като мускулна. Има дни, в които болката не е постоянна, а само при допир.
За тези две години съм правила две ехографии, последната от които беше преди седмица. На 37 години съм. Притеснявам се от тази болка, най-вече поради това, че не знам от какво е породена и с какъв лекар трябва да се консултирам.
Данните от последната ми ехография са:
Данни за двустранна, умерено уплътнена, фибропластична и кистолипоматозна мастопатия на липоматозен, хипоехогенен фон. Видими по-плътни плаки, двустранно, краниално, предимно в ляво, със сгрупирани дребно и средно кал.кист.находки до 3-4 мм., с хипоехогенна структура и абнормена концентрирана нишковидна, хиперехогенна фиброза. Липоматозни, хипоехогенни зони пръснати в мастопатичната преустройка - двустранно.
Двустранно, без данни за кистозни находки с р-ри над 5 мм. и бенигнени обемни находки, двустранно, както и негативни промени в сравнение с предходните ехографии.
Пространства: - Б.О. Кожа, подкожие, мамили и аксили: - Б.О
Горно -латерално, в ляво данни за две овални плаки с хронична мастопатична преустройка, без патология в строежа си и с параметри от ехограмите.
BI-RADS-4, ACR-1.-1
Благодаря Ви предварително за отделеното време.
15 Май 2015, 01:46
15 Юли 2015, 11:46
16 Юли 2015, 10:22
19 Окт 2015, 16:37
Селективни естрогенрецепторни модулатори (СЕРМ) – ралоксифенът (евиста) увеличава костната плътност и намалява риска от фрактури на прешлените. Друг СЕРМ, тамоксифен (нолвадекс), също предпазва костите, но е одобрен за употреба само при пациентки с рак на гърдата.
19 Окт 2015, 17:05
raloxifene е единственият SERM, който се прилага за лечение на постменопаузална остеопороза. Данните от проучването MORE* доказаха, че медикаментът намалява загубата на костна тъкан и риска за вертебрални фрактури с 30-50% при постменопаузални жени с ниска костна минерална плътност (КМП), със или без предходни вертебрални фрактури. Не е установено намаление на честотата на не-вертебрални фрактури, освен при жените с предходни тежки вертебрални фрактури (най-високо рисковата група).
MORE е плацебо-контролирано проучване с продължителност четири години, по време на което най-значимият нeжелан страничен ефект, свързан с приложението на raloxifen, е бил дълбоката венозна тромбоза (ДВТ).
Регистрирано е сигнификантно (с 60%) и продължително намаление на риска за инвазивен рак на гърдата, което в последствие е потвърдено и в проучването STAR – при високорискови пациентки, raloxifene е намалил риска за заболяването в същата степен като tamoxifen.
Проучването RUTH* е извършено при постменопаузални жени с висок риск за сърдечносъдови заболявания. Установено е, че raloxifene няма ефект върху сърдечносъдовата смърт, честотата на исхемичната болест на сърцето и инсулта. Ралоксифен, поради добрия си профил на ефективност и безопасност, може да се прилага за превенция и терапия на постменопаузална остеопороза.
30 Окт 2015, 18:02