Тук ще откриете популярни въпроси и отговори за различни туморни и онкологични образувания.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Туморни заболявания на млечна жлеза - онлайн консултация

05 Фев 2015, 22:06

Nadya_vn написа:Добър ден.
Направих си изследвания за мамография в което се препоръчва хирургически преглед.
Резултата почти е изписан така :
" Хетерогенно плътен вид гръдна тъкан върху двете.
Следователно, чувствителността на мамография се намалява.
Полето на гърдата 55 mm разположение, 40mm и 30mm в горния външен квадрант,
в горния външен квадрант на лявата 41 мм гърдата и 55мм в лобуларен гръдна тъкан не могат да бъдат ограничени от отличените с висока плътност на гръдната тъкан".
Какво значи това? Имам и на диск.
Благодаря Ви предварително !

Здравейте!
Предполагам,че това е превод от гугъл транслейт. Чесно казано нищо не се разбира от написаното. Не мога да ви бъда полезен. Ако сте от Пловдив заповядайте на преглед при мен с мамографиите.

06 Фев 2015, 10:27

Много Ви благодаря за бързия отговор !
Изследванията са направени в Турция . От гр. Варна съм .
Толкова можах да го преведа , общо взето резултата в милиметри ме притеснява.
Преди 14 години имах оплаквания от болки дори не помня в коя страна.
Изписаха ми лекарства ,резултат явно не е имало.
Предложиха операция ,били са кисти, през това време забременях.
Сама отказах операцията . Две години след раждането ходих на преглед ,нямах нищо.
А този преглед си направих съвсем случайно , понеже е безплатно през цялата година ,
но за хирург ми дадоха чак за след два месеца.
Благодаря , лек и успешен ден Ви желая !

14 Май 2015, 15:06

Здравейте д-р Тулев,
От около две години имам болка в лявата подмишница. Понякога се разпростира и към гръдния мускул. Болката започва 7 дни след края на месечния ми цикъл и свършва с първия ден от началото му, т.е не ме боли единствено по време на цикъл и 7 дни след него. Понякога усещам леко изпотяване в лявата подмишница. Разтривам внимателно мястото, което ме облекчава временно и след това отново остава болка. Чувствам я като мускулна. Има дни, в които болката не е постоянна, а само при допир.
За тези две години съм правила две ехографии, последната от които беше преди седмица. На 37 години съм. Притеснявам се от тази болка, най-вече поради това, че не знам от какво е породена и с какъв лекар трябва да се консултирам.

Данните от последната ми ехография са:
Данни за двустранна, умерено уплътнена, фибропластична и кистолипоматозна мастопатия на липоматозен, хипоехогенен фон. Видими по-плътни плаки, двустранно, краниално, предимно в ляво, със сгрупирани дребно и средно кал.кист.находки до 3-4 мм., с хипоехогенна структура и абнормена концентрирана нишковидна, хиперехогенна фиброза. Липоматозни, хипоехогенни зони пръснати в мастопатичната преустройка - двустранно.
Двустранно, без данни за кистозни находки с р-ри над 5 мм. и бенигнени обемни находки, двустранно, както и негативни промени в сравнение с предходните ехографии.
Пространства: - Б.О. Кожа, подкожие, мамили и аксили: - Б.О
Горно -латерално, в ляво данни за две овални плаки с хронична мастопатична преустройка, без патология в строежа си и с параметри от ехограмите.
BI-RADS-4, ACR-1.-1

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

14 Май 2015, 21:23

MDimitrova написа:Здравейте д-р Тулев,
От около две години имам болка в лявата подмишница. Понякога се разпростира и към гръдния мускул. Болката започва 7 дни след края на месечния ми цикъл и свършва с първия ден от началото му, т.е не ме боли единствено по време на цикъл и 7 дни след него. Понякога усещам леко изпотяване в лявата подмишница. Разтривам внимателно мястото, което ме облекчава временно и след това отново остава болка. Чувствам я като мускулна. Има дни, в които болката не е постоянна, а само при допир.
За тези две години съм правила две ехографии, последната от които беше преди седмица. На 37 години съм. Притеснявам се от тази болка, най-вече поради това, че не знам от какво е породена и с какъв лекар трябва да се консултирам.

Данните от последната ми ехография са:
Данни за двустранна, умерено уплътнена, фибропластична и кистолипоматозна мастопатия на липоматозен, хипоехогенен фон. Видими по-плътни плаки, двустранно, краниално, предимно в ляво, със сгрупирани дребно и средно кал.кист.находки до 3-4 мм., с хипоехогенна структура и абнормена концентрирана нишковидна, хиперехогенна фиброза. Липоматозни, хипоехогенни зони пръснати в мастопатичната преустройка - двустранно.
Двустранно, без данни за кистозни находки с р-ри над 5 мм. и бенигнени обемни находки, двустранно, както и негативни промени в сравнение с предходните ехографии.
Пространства: - Б.О. Кожа, подкожие, мамили и аксили: - Б.О
Горно -латерално, в ляво данни за две овални плаки с хронична мастопатична преустройка, без патология в строежа си и с параметри от ехограмите.
BI-RADS-4, ACR-1.-1

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

Здравейте!
Причините за болката под мишницата могат да бъдат най-различни от мастопатия, лимфаденит, интеркостална невралгия, периартрит на ставата, притискане от банел на сутиена, обезкосмяване на мишницата и още доста причини.
Не мога да ви поставя диагноза без преглед. Като начало се обърнете към мамолог, който да прецизира оплакванията и да ви даде съвет как да постъпите.

15 Май 2015, 01:46

Благодаря за бързия отговор.
Всичко добро Ви желая.

15 Юли 2015, 11:46

Здравейте!
Преди няколко месеца си напипах твърдо приличащо на топче образувание . След като разговарях с личния си лекар ме изпрати на ехограф . Ако може да ми обясните по точно какво означава написаното от ехограф ще съм ви много благодарна .
„ В дясна млечна жлеза на границата на горен и долен латерални квадранти овална лезия с размери 19/10 мм- хиперехогенна структура с отделни аехогенни зофни в единия полюс. Приемаме, че най- вероятно се касае за фиброаденом.”
Разбрах че имам фиброаденом, но ме притеснява този израз с отделени аехогенни зони.
Благодаря предварително!

16 Юли 2015, 10:22

Здравейте! Наличието на аехогенни зони, означава наличие на течни зони в формацията! Няма място за притеснение.

19 Окт 2015, 16:37

Здравейте д-р Тулев !

Много се надявам все още да пишете в темата и да може да ми отговорите на някои въпроси.
Питам от името на една приятелка на 40г, която има операция от рак на гърдата преди 2 години и половина, за щастие открит в по ранна фаза, имала е лъче терапия и премахнати няколко лимфни възли. Назначена и е поддържаща терапия, не знам точно името на лекарството, но знаете ги сигурно тези инжекции които се слагат в областна на корема веднъж месечно, а също и Нолвадекс, ако не се лъжа и него го пие от тогава и то точно за него искам да питам сега, но първо да кажа и други неща за случая.

Преди година и нещо при профилактичен преглед и откриха и рак на матката, за щастие пак в ранна фаза и след направена хистеректомия и изследване на раковите клетки до каква дълбочина са проникнали и се оказа, че са достатъчно далеч от това нивото при което се налага и лъче терапия, за щастие и лимфни възли не са и махани по преценка на хирурзите. След това тези инжекции в корема вече са спрени, тъй като няма нужда от тях след премахване на матката. Забравих също да кажа, че тя има и направена мастектомия и на двете гърди след първата операция, за да намали риска от рецидив.

За сега след профилактичните изследвания всичко е чисто и дано винаги да е така, но се появяват други проблеми заради прима на Нолвадекс, от който тя няма повечето странични ефекти, които имат другите жени, като покачване на тегло, спад на либидо, овлажняване и т.н. , но има вече установен проблем с остеопорозата и трябва да се вземат мерки. На всичкото отгоре, четох една научна публикация в която пишат много притеснителни неща за нолвадекса и вредите от него и тъй като знам какво чудовище е фармацевтичната индустрия съм склонна да вярвам на тези прочувания.

http://www.innerself.com/bg/content/healthy/diseases-a-conditions/cancer/4799-dark-side-of-tamoxifen.html

http://www.innerself.com/bg/content/living/health/diseases-and-conditions/4800-beware-tamoxifen.html

То даже май е обсъждано да го замени вече Нолвадекса, но довечера ще разбера повече подробности. Не само тези притеснителни неща, които прочетох за Нолвадекса, но и другият проблем с остеопорозата е много притеснителен и трябва да се вземат мерки. Какво може да се вземе за него ?
Четох, че много добро лекарство за това е Евиста -

http://apteka.framar.bg/30009581/%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB-60-%D0%BC%D0%B3-28

Но дали това лекарство може да се взима заедно със Нолвадекс или негов заместител, който може би ще и изпишат ? Много странно и объркано е като прочетох, че Нолвадекс също помага за предпазване на костите, но той блокира естрогена, а нали точно заради ниските нива на естроген се получава остеопорозата или аз съм в грешка.

Ето един цитата от една статия:

Селективни естрогенрецепторни модулатори (СЕРМ) – ралоксифенът (евиста) увеличава костната плътност и намалява риска от фрактури на прешлените. Друг СЕРМ, тамоксифен (нолвадекс), също предпазва костите, но е одобрен за употреба само при пациентки с рак на гърдата.

Попаднах и на едно лекарство "Летрозол" да не би това да е алтернатива или последващо лечение на Нолвадекс ?
Въпроса е и дали Евиста може да го приема заедно с други лекарства, това май е най-ефективно при остеопороза ?
Също и последните два продукта от тази статия -

http://lekuva.net/39149/koi-lekarstva-pomagat-pri-lechenie-na-osteoporoza.html

Аз исках да питам и ревматолог, но видях, че той вече не отговаря в темата. Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите !

19 Окт 2015, 17:05

Сега открих и друго и това са нови стандарти, които би трябвало и нас да са приети вече.

http://spisaniemd.bg/md/2013/05/novi-evropeyski-standarti-za-terapiya-na-osteoporoza-pri-zheni-sled-menopauzata

Ето и цитат от статията:

raloxifene е единственият SERM, който се прилага за лечение на постменопаузална остеопороза. Данните от проучването MORE* доказаха, че медикаментът намалява загубата на костна тъкан и риска за вертебрални фрактури с 30-50% при постменопаузални жени с ниска костна минерална плътност (КМП), със или без предходни вертебрални фрактури. Не е установено намаление на честотата на не-вертебрални фрактури, освен при жените с предходни тежки вертебрални фрактури (най-високо рисковата група).

MORE е плацебо-контролирано проучване с продължителност четири години, по време на което най-значимият нeжелан страничен ефект, свързан с приложението на raloxifen, е бил дълбоката венозна тромбоза (ДВТ).

Регистрирано е сигнификантно (с 60%) и продължително намаление на риска за инвазивен рак на гърдата, което в последствие е потвърдено и в проучването STAR – при високорискови пациентки, raloxifene е намалил риска за заболяването в същата степен като tamoxifen.

Проучването RUTH* е извършено при постменопаузални жени с висок риск за сърдечносъдови заболявания. Установено е, че raloxifene няма ефект върху сърдечносъдовата смърт, честотата на исхемичната болест на сърцето и инсулта. Ралоксифен, поради добрия си профил на ефективност и безопасност, може да се прилага за превенция и терапия на постменопаузална остеопороза.

От тази статия разбирам, че raloxifene (Евиста) намалява и риска от рак на гърдата с 60%, тоест това лекарство може да бъде заместител на Нолвадекс. Също разбрах, че след Нолвадекс изписват Фемара, но друго което разбрах от хора с подобен проблем, че в други държави се използва вече Евиста, като заместител на Фемара и Нолвадекс.
Но при нас новите неща винаги идват по късно ! Вие като лекар би трябвало да следите новостите в медицината.

30 Окт 2015, 18:02

Здравейте Д-р Тулев искам да ви кажа че преди 4 месеца си правих профилактични изследвания и ей така си пуснах туморните маркери CEA и CA 19-9 и ми излезнаха в норма едното беше 4,7 при реферетна стойност 37 а другото ми беше 0.75 при референтна стойност 3 а сега пак като си направих изследвания вече 4 месеца по късно ми са леко вдигнати съответно едното става от 4,7 на 7,2 при реферетна стойност 37 а другото става от 0.75 на 1.02 при референтна стойност 3 и искам да попитам това тревожно ли е на 21 години съм (пушач) благодаря предварително.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 25