Тук ще откриете популярни въпроси и отговори за различни туморни и онкологични образувания.
24 Авг 2016, 23:36
Вчера май отново имах капка,само че ако я е имало определено е била прозрачна.Казвам ако я имало, защото не съм убедена,понеже усетих че излиза и после като че ли ми се видя капка на блузата,но не успях да видя със сигурност.
Сега съм в овулация, това пак ли е симптом на мастопатията, ако е имало секрет отново?
И усещам болка в гърдата.Вече така съм се шашнала в мисли, че незнам струва ли ми се или е така.
Чак ме е страх да посетя лекаря.Има ли от какво се
тревожа?
30 Авг 2016, 22:02
easy87 написа:Вчера май отново имах капка,само че ако я е имало определено е била прозрачна.Казвам ако я имало, защото не съм убедена,понеже усетих че излиза и после като че ли ми се видя капка на блузата,но не успях да видя със сигурност.
Сега съм в овулация, това пак ли е симптом на мастопатията, ако е имало секрет отново?
И усещам болка в гърдата.Вече така съм се шашнала в мисли, че незнам струва ли ми се или е така.
Чак ме е страх да посетя лекаря.Има ли от какво се
тревожа?
Здравейте! Няма повод за тревога.
05 Ное 2016, 22:37
Искам да попитам за моя роднина която оперираха наскоро.Първо я оперираха(на пролет тази година),но след 3 месеца се установи че може би не е премахнат тумора на гърдата,който по- епикриза е доброкачествен,преди 2 месеца отново се оперира но този път е премахната гърдата.Въпроса ми е какво точно означава резултата от имунохистохимичното изследване, а той е:
ER-слабо положителен,
PR-0
HER2-0
KI67-от 5% до 9,5%-ниска пролиферат.активност
На хистологична диагноза нищо не е записано.С тези резултати трябва ли да минава лечение на химиотерапия.Ако ви е необходимо мога да ви дам и повече информация от епикризата.
06 Ное 2016, 08:57
edinstvenaa написа:Искам да попитам за моя роднина която оперираха наскоро.Първо я оперираха(на пролет тази година),но след 3 месеца се установи че може би не е премахнат тумора на гърдата,който по- епикриза е доброкачествен,преди 2 месеца отново се оперира но този път е премахната гърдата.Въпроса ми е какво точно означава резултата от имунохистохимичното изследване, а той е:
ER-слабо положителен,
PR-0
HER2-0
KI67-от 5% до 9,5%-ниска пролиферат.активност
На хистологична диагноза нищо не е записано.С тези резултати трябва ли да минава лечение на химиотерапия.Ако ви е необходимо мога да ви дам и повече информация от епикризата.
Здравейте!
Туморите на гърдата (на клетъчно ниво)имат рецептори. Изследването им има значение за лечебния процес и дават информация за злокачествеността на тумора. Ki 67 дава информация за способноста на тумора да нараства, съответно и колко е агресивен. За това дали трябва да се прави химиотерапия е необходим и хистологичния резултат.От значение са и големината на тумора и наличието на метастази в лимфните възли.
14 Ное 2016, 21:46
Здравейте,преди три седмици напипах бучка над зърното на дясната гърда.При прегледа на ехограф се установи увеличена жлезиста тъкан.Предписан ми беше Прогестогел,но бучката все така си стои и не намалява.Притеснително ли е състоянието ми и мога ли да се доверя на ехогр.изследванв,тъй като съм и с фамилна обремененост?
15 Ное 2016, 20:15
sasha.shturkova написа:Здравейте,преди три седмици напипах бучка над зърното на дясната гърда.При прегледа на ехограф се установи увеличена жлезиста тъкан.Предписан ми беше Прогестогел,но бучката все така си стои и не намалява.Притеснително ли е състоянието ми и мога ли да се доверя на ехогр.изследванв,тъй като съм и с фамилна обремененост?
Здравейте!
При ехографското изследване има в голяма степен субективизъм. От значение е и квалификацията на лекаря. При нужда може и да се направи и мамография ако сте над 35 години. Добре е прегледа да се направи от квалифициран лекар, който има опит в диагностиката на заболявания на гърдата.
20 Ное 2016, 16:03
Здравейте, на 43 години съм и по време на безплатните профилактични прегледи при проведена мамография в две проекции "се установяват начални двустранни инволутивни промени. Мастопатични промени с дифузен характер. Сред мастопатичните промени - кръгли сенки с хомогенна плътност като при кисти.
В долно-медиален квадрант на лявата гърда се вижда звездовидна сянка с размери 10 мм. Без данни за други лезии в свете гърди. Без уголемени лимфни възли в двете аксили.
Заключение : Двустранни фиброкистични промени.
Суспектна лезия на лява гърда."
Какво означава това, изисква ли спешно хирургично лечение? Задължително ли е диагнозата да е рак? Нямам изтичане на течност от гърдите
Предварително Ви Благодаря
21 Ное 2016, 14:45
Здравейте на 21 години съм наскоро родих ,не кърмя. Наскоро си напипах съвсем случайно малко топче под лявата мишница,не ме боли и трудно се напипва,мести се при допир. Имам такова и зад ухото и във вътрешната част на бедрото. Бихте ли ми казали какво може да е това според Вас,да се притеснявам ли?
22 Ное 2016, 00:18
Василева 12345 написа:Здравейте, на 43 години съм и по време на безплатните профилактични прегледи при проведена мамография в две проекции "се установяват начални двустранни инволутивни промени. Мастопатични промени с дифузен характер. Сред мастопатичните промени - кръгли сенки с хомогенна плътност като при кисти.
В долно-медиален квадрант на лявата гърда се вижда звездовидна сянка с размери 10 мм. Без данни за други лезии в свете гърди. Без уголемени лимфни възли в двете аксили.
Какво означава това, изисква ли спешно хирургично лечение? Задължително ли е диагнозата да е рак? Нямам изтичане на течност от гърдите
Здравейте!
Наличието на звездовидна лезия изисква допълнително уточняване с ехограф, при нужда и биопсия. Трудно мога да ви кажа само по тези данни за какво се касае, без да видя мамографията, да палпирам суспектната зона и да видя ехографски как изглежда тази зона.
22 Ное 2016, 21:17
Dr Rumen Tulev написа:Василева 12345 написа:Здравейте, на 43 години съм и по време на безплатните профилактични прегледи при проведена мамография в две проекции "се установяват начални двустранни инволутивни промени. Мастопатични промени с дифузен характер. Сред мастопатичните промени - кръгли сенки с хомогенна плътност като при кисти.
Здравейте!
Наличието на звездовидна лезия изисква допълнително уточняване с ехограф, при нужда и биопсия. Трудно мога да ви кажа само по тези данни за какво се касае, без да видя мамографията, да палпирам суспектната зона и да видя ехографски как изглежда тази зона.
Благодаря Ви, за
Отговора не съм от Пловдив. Записаха ми час за ехография за след малко повече от две седмици, дано не са много