ВЕГА машината засича промените в съпротивлението по повърхността на кожата, които са отговор на предварително поставените в тестовата епруветка и добавени към веригата алергени от хранителните продукти и околната среда. Съпротивлението на кожата се измерва посредством индуцирането на слабо променливо напрежение между върха на електрод, който докосва повърхността на кожата на едната ръка на пациента и голям електрод закрепен за противоположната му ръка. Самият тест не изисква перфориране на кожата.
Тестването по ВЕГА метода отнема не повече от 45 минути за пълно първоначално изучаване на възможните хранителни алергени. Хранителният тест обхваща зърнените храни, млечните продукти, яйцата, плодовете, зеленчуците, ядките и семената, всички видове месо, морските деликатеси, хранителните добавки, кофеина, меда, захарта, маята, алкохола, оцета и др. В допълнение тестът може да установи промените в кожата, свързани с възпаления, които се дължат на чревни бактериални или гъбични инфекции, или развитие на паразити, състояние известно още като дисбиоза или дисбактериоза. Тестването на алергените от околната среда отнема приблизително 30 минути и покрива дразнителите, които се разпространяват по въздуха и произхождат от тревите, дърветата, плесените, плевелите, както и всички останали алергени, които човек би могъл да вдиша.
