Glory написа:Здравейте!
На 23 години съм, студентка.
Мисля, че моят въпрос се касае за хипохондрия. В последни години имам страх от смъртта, за всяко нещо помислям, че това ще се случи - когато пътувам, когато излизам и има различни ситуации, дори когато се храня или спя. Случи ми се да се страхувам да се храня, да не се задавя, но това мина. Сякаш някак се справих с тази ситуация. Мисля, че е някак в някакви рамки все пак, защото дори да мисля за лоши неща, в крайна сметка не се ограничавам до там - т.е. да кажа, че няма да излизам или че няма да пътувам. От години обаче е неприятна случката със спането. Става въпрос, че когато си лягам, веднага започвам да дишам контролирано, така сякаш се подсигурявам, че няма да спра да дишам. С времето обаче това по-скоро се превърна в друг страх. Изведнъж реших, че това ми вреди и че така даже мога да заспя и да просто да спра контролирането и още по-лошо. Дори се будех стреснато и поемайки въздух вероятно 1 минута след заспиването с контролирано дишане. Имах и сърцебиене в онези моменти и започнах да си мисля, че и там ще направя нещо. И така откакто единия страх се превърна в друг страх, поради някаква причина не мога да го изтегля от ума си. Опитах с книга преди заспиване, с телефон, с филм, с някаква игра, която да ме съсредоточи и да ме накара да мисля за друго. Не се получи. Всъщност и това преди се случваше всяка вечер. Сега 10 вечери не се случва, 5 вечери се случва и няма измъкване. Също така - когато си кажа "край, стига вече глупости" и спра... имам чувството, че пък в този случай съвсем съсредоточено спирам да дишам, което също ме плаши. И така - не знам вече какво мога да направя, за да спра да мисля за това дишане. Ходила съм на много лекари поради много други причини, навсякъде всичко е наред. На психолог или психиатър не съм ходила.
Можете ли да ми дадете някакъв съвет, различен от медикаменти? Как да си помогна, по какъв начин да спра с тази глупост?
Здравейте, Glory!
Описаните от Вас симптоми насочват към тревожно разстройство. Съветваме Ви да посетите психолог, който ще приложи различни методи за справяне с тревожността, включително и психотерапия. Ако прецени, ще Ви насочи и към психиатър за добавяне на медикаментозна терапия към другите подходи на лечение.
Тези статии могат да Ви бъдат от полза:
Подобряване на психичното здраве: добавки и хранене
Алтернативни средства за лечение на депресия и тревожност
С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"