Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 27 Фев 2021, 19:37

Petrovam написа:Здравейте Д-р Йорданова,
Бих искала да помоля за мнение по следния проблем:
Аз съм 30 години и от година изпитвам постоянна умора, качих 10 килограма, които отдадох на бременност и кърмене през 2018-2019г, но не успявам да сваля. Освен това окосмяването в зона лице ( бузи и бакембарди), брадичка, шия, гърди, ареоли и корем нарастна значително. Скалпът ми секретира много обилно, което налага миене на коса през 24 часа, а и цикълът ми стана нередовен.
Заради последното нарушение в цикъла посетих гинеколог, който постави диагноза Поликистозни яйчници, поиска изследване на полови хормони на 2-4 ден от месечния цикъл (които още не съм направила поради липсата му) и ме посъветва да проверя инсулина. Направих си натоварване с глюкоза и резултатите са следните:
ОГТТ с инсулинови нива
Инсулин
19.0 mIU/l при норма 3- 25
Инсулин след 60 мин
103.1 mIU/l при норма 3- 45
Инсулин след 120 мин
32.4 mIU/l при норма 8.7- 30
Глюкоза
5.74 mmol/l при норма 3.5- 6.1
Глюкоза след 60 мин
9.24 mmol/l при норма 3.5- 11.1
Глюкоза след 120 мин
6.56 mmol/l при норма 3.5- 7.8
Другите изследвания, които си пуснах в същия ден
Кортизол
211.59 nmol/l при норма 145- 619
Липиден профил
Холестерол
4.51 mmol/l при норма 3.5 -6.2
Триглицериди
1.0 mmol/l при норма 0.6- 2.0
HDL
1.29 mmol/l при норма 1.04- 2.15
LDL
2.42 mmol/l при норма 1.81- 4.1
VLDL
0.45 mmol/l при норма 0- 0.65
Общ\HDL холестерол (отношение)
3.5 при норма 0-4
През декември си пусках профилактично глюкоза 4.07 и FT4 0.88 ng/dl и TSH 1.788 uIU/ml.
Моля за Вашето мнение и препоръки.
Поздрави!

Уважаема Petrovam,
оплакванията, които описвате са характерни за синдрома на поликистозните яйчници. Изследванията, които цитирате говорят за наличие на инсулинова резистентност. Останалите изследвания не са обезпокоителни, но трябва да се проследят във времето. Щом липсва менструация се върнете при гинеколога, за да Ви предпише лечение за това. От написаното от вас, мисля че сте подходяща за лечение с контрацептиви. Това е нещо, което трябва да обсъдите с лекаря, който Ви наблюдава. Гинекологът трябва да прецени дали да Ви изпраща на ендокринолог или ще Ви стартира лечение насочено към инсулинова резистентност. Определено от огромно значение ще е и правилната диета, както и физическата активност.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот StoyanTs » 20 Мар 2021, 20:41

Здравейте,
Преди месец и половина, при кръвно изследване, сутрин на гладно ми измериха кръвна захар 176.
Нямам други оплаквания.

Лекарят, който не е ендокринолог, ми изписа Випдомет 12.5/850. След 2 седмици, при следващо изследване на кръвта, захарта ми беше 103 mg/dl.
На 38 години съм. Висок съм 1.88 и в денят в който ми измериха захар 176, тежах 165 кг.
Сега съм вече 154кг, като съм предприел крути, наистина крути мерки за сваляне на килограмите, като съм преминал на напълно нисковъглехидратна и с възможно най-малко мазнини диета.
Сутрин захарта, според апаратчето за мерене ми е в рамките на 75 - 85, рядко до 90.

Смятате ли, че трябва да продължа с приемане на лекарството Випдомет или може да бъде облекчено или изобщо спряно?
StoyanTs
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Мар 2021, 20:34

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 22 Мар 2021, 08:45

StoyanTs написа:Здравейте,
Преди месец и половина, при кръвно изследване, сутрин на гладно ми измериха кръвна захар 176.
Нямам други оплаквания.
Лекарят, който не е ендокринолог, ми изписа Випдомет 12.5/850. След 2 седмици, при следващо изследване на кръвта, захарта ми беше 103 mg/dl.
На 38 години съм. Висок съм 1.88 и в денят в който ми измериха захар 176, тежах 165 кг.
Сега съм вече 154кг, като съм предприел крути, наистина крути мерки за сваляне на килограмите, като съм преминал на напълно нисковъглехидратна и с възможно най-малко мазнини диета.
Сутрин захарта, според апаратчето за мерене ми е в рамките на 75 - 85, рядко до 90.
Смятате ли, че трябва да продължа с приемане на лекарството Випдомет или може да бъде облекчено или изобщо спряно?

Уважаеми StoyanTs,
свалянето на телесното тегло е една от причините за намаляване на кръвната захар, но лекарството също действа в тази посока. Медикаментът, който приемате действа по механизъм, който е свързан с намаляване кръвната захар само като е висока, освен това е неутрален към телесното тегло. Необходимо е да се продължи да се приема. След като се направят по-разширени изследвания за контролът на кръвната захар /само кръвната захар на гладно е недостатъчно/, може да се реши, че вече не е необходим комбиниран медикамент и да се премина на едно лекарство. Захарният диабет тип 2 при голяма редукция може да мине и в ремисия, т.е. временно да нямате нужда от лекарства, но е твърде рано при Вас да се говори за такова възможност. Продължавайте да приемате медикамента докато не посетите лекар, който да назначи необходимите изследвания за да може да се актуализира терапията Ви.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Герг » 30 Мар 2021, 18:20

Здравейте Др. Йорданова,

Лекувала съм нередовен цикъл, ИР, микроаденом на хипофизата, акне. След няколко години прием на Сиофор и Достинекс, нещата се нормализираха. Последваха няколко години без проблеми, но оплакванията се върнаха и отново започна много дълъг или липсващ цикъл. Отново се консултирах с лекар и ми бяха изпизани Глюкофаж и Норпролак. Пролактина влезе в норма и цикълът се нормализира, но от началото на приема на двете лекарства започнаха оплаквания постепенно в мускулно ставния апарат. Болки в горната част на гърба, раменете, гръдния кош. Припуквания и прищраквания, мускулни възли. Консултация с лекар е направена, както и снимки, но не е установена причината. Извода е, в следствие на мускулни спазми и възли. Но това продължава вече трети месец съвпадащо с началото на приема на лекарствата. Прави се физиотерапия, упражнения, масажи и какво ли още не. Въпросът ми е дали може да имат тези оплаквания някаква връзка с приема на лекарства и особено с Глюкофаж и съответно обмяната на веществата? Много благодаря!
Герг
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Мар 2021, 18:10

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 31 Мар 2021, 11:20

Герг написа:Здравейте Др. Йорданова,
Лекувала съм нередовен цикъл, ИР, микроаденом на хипофизата, акне. След няколко години прием на Сиофор и Достинекс, нещата се нормализираха. Последваха няколко години без проблеми, но оплакванията се върнаха и отново започна много дълъг или липсващ цикъл. Отново се консултирах с лекар и ми бяха изпизани Глюкофаж и Норпролак. Пролактина влезе в норма и цикълът се нормализира, но от началото на приема на двете лекарства започнаха оплаквания постепенно в мускулно ставния апарат. Болки в горната част на гърба, раменете, гръдния кош. Припуквания и прищраквания, мускулни възли. Консултация с лекар е направена, както и снимки, но не е установена причината. Извода е, в следствие на мускулни спазми и възли. Но това продължава вече трети месец съвпадащо с началото на приема на лекарствата. Прави се физиотерапия, упражнения, масажи и какво ли още не. Въпросът ми е дали може да имат тези оплаквания някаква връзка с приема на лекарства и особено с Глюкофаж и съответно обмяната на веществата? Много благодаря!

Уважаема Герг,
всеки медикамент може да даде много и различни оплаквания. Реакциите на всеки човек са различни и няма как да се изключи влиянието на медикамент без да бъде спрян и проследени дали проблемите ще изчезнат или не. Оплакванията,които описвате не са характерни за Глюкофаж, но това не означава, че не могат да са свързани с него. продължително приложение /1-2 год/ може да доведе до витамин В12 дефицит, който дава и неврологични оплаквания.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот boriana.dimitrova » 07 Апр 2021, 17:39

Здравейте! Майка ми е на 75г.Има диабет, като кръвната захар е 6.Пие Лимерал 1мг по едно на ден. От 8 месеца я болят мускулите на краката, особено през нощта и усеща стъпалата си като стегнати с ластици. Сутрин като стане краката ги усеща вдървени. Личната лекарка каза, че е диабетна невропатия и изписа Магнерот и Невролипон. Подходящи ли са за нея, при положение, че кръвната захар не е висока. Пие и Ксанакс и Тритико, защото е зле с нервите.
boriana.dimitrova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Апр 2021, 17:31

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Апр 2021, 07:37

boriana.dimitrova написа:Здравейте! Майка ми е на 75г.Има диабет, като кръвната захар е 6.Пие Лимерал 1мг по едно на ден. От 8 месеца я болят мускулите на краката, особено през нощта и усеща стъпалата си като стегнати с ластици. Сутрин като стане краката ги усеща вдървени. Личната лекарка каза, че е диабетна невропатия и изписа Магнерот и Невролипон. Подходящи ли са за нея, при положение, че кръвната захар не е висока. Пие и Ксанакс и Тритико, защото е зле с нервите.

Уважаеми boriana.dimitrova,
предписаните лекарства нямат съществено отношение към кръвната захар и няма проблем да се вземат от хора с добре компенсиран захарен диабет. Това са медикаменти насочени към електролитен дисбаланс и облекчаване на проявите на диабетна невропатия.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот boriana.dimitrova » 08 Апр 2021, 12:42

Благодаря ви!Всичко хубаво Ви желая!
boriana.dimitrova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Апр 2021, 17:31

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта