Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот djoleva » 17 Фев 2021, 21:08

Здравейте. Преди два месеца откриха на съпруга ми едновременно диабет и рак на белия дроб.
За диабета посетихме ендокринолог и му бе назначено лечение с Амарил 2х3мг. и Пизона 30мг.За съжаление не се повлиява. Гликираният хемоглобин е12. Наложи се да мине на инсулин. Микстард 30.В момента е на 20е сутрин и 22 е вечер. И захарта продължава да е висока. Сутрин е около 12-13,на гладно. Два часа след хранене е 17.
Как да процедираме
djoleva
 
Мнения: 7
Регистриран на: 03 Фев 2014, 12:58

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Фев 2021, 08:29

sevi_d2 написа:Здравейте! Поради инсулинова резистентност и проблеми с наднормено тегло ми е изписан Глюкофаж 850 мг два пъти дневно по 1 хапче. Мога ли да използвам този продукт ДЕЙЛИ УЛТРА PGX по описаната схема и да продължа Глюкофаж 850 / 2*1 или трябва да коригирам Глюкофаж. Благодаря, предварително!

Уважаеми sevi_d2,
може да си приемате и двете. Не знам достатъчно за Вас, за да предположа как да приемате глюкофажа и хранителната добавка.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Фев 2021, 08:47

Цанка написа:Здравейте !Приемам Виктоза 1.8 . Но явно вече не ми действа . Предлагат ми да мина на Оземпик . Казват , че е по-силно и по-добро 1. Така ли е ? 2. С каква доза трябва да започна ? И мога да стигна максимум ? 3. И при него ли трябва да се очаква един период в който спира да действа ? 4. И какво правим после ?
Изплашиха ме ,че след това организмът реагира с висок скок на показателите и се нуждае от инсулин !?!?!?
Благодаря !
Хубав ден !

Уважаеми Цанка,
как предполагате да Ви отговоря на въпросите, без да сте споделили някаква конкретна информация за Вас. Виктозата едва ли е престанала да Ви действа, най-вероятно панкреасът Ви няма вече възможности да синтезира достатъчно инсулин. Може да се пробва със смяна медикамент, но няма как да се каже дали това ще отсрочи включването на инсулин. Без да се пробва, няма как да се прецени /особено без да се знае нищо за пациента/. Ако стартирате Оземпик ще почнете от 0,25 мг и бавно ще се повишава до максимално толерирана доза, най-вероятно 1 мг. Захарният диабет е прогресивно заболява и щом кръвната захар не може да се свали с хапчета и инкретинови миметици, се включва инсулин. Мисля, че е разумно да обсъдите опциите си с наблюдаващия ендокринолог.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Фев 2021, 08:50

djoleva написа:Здравейте. Преди два месеца откриха на съпруга ми едновременно диабет и рак на белия дроб.
За диабета посетихме ендокринолог и му бе назначено лечение с Амарил 2х3мг. и Пизона 30мг.За съжаление не се повлиява. Гликираният хемоглобин е12. Наложи се да мине на инсулин. Микстард 30.В момента е на 20е сутрин и 22 е вечер. И захарта продължава да е висока. Сутрин е около 12-13,на гладно. Два часа след хранене е 17.
Как да процедираме

Уважаеми djoleva,
при тази стойност на гликираният хемоглобин, е редно да преминете на четирикратно инсулинолечение. Обърнете се към ендокринолог в ускорен порядък за да прецени дали това е опцията при Вас.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот predaalele » 24 Фев 2021, 15:04

Здравейте,
Бих искала да помоля за компетентно мнение. На 34 год и тежа 40 кг,150 см съм висока. Преди 4 годинилекувах инсулинова резистентност с Пиоглитазон за около 4 месеца. Лечението ми беше спряно и се чувствах добре допреди 1 год, когато започна всекидневно да ме боли глава и да получавам пристъпи на сериозен световъртеж. Реших, че е неврологичен проблем, но уви не беше. Посъветваха ме за започна да си меря кръвната захар (предвид предишната диагноза, която споменах) и се оказа, че на гладно е 4.2 ли 4.6, и само след около 2 часа след хранене ми се случваше пак да пада до 4.2, досега най - високата стойност след хранене, която съм измерила е 7.0mmol/l. Постоянно ми се спи, нямам сили. Стремя се да закусвам, обядвам и вечерям подобаващо.Имам назначена консултация с ендокринолог, но ми се искаше и Вашето мнение.
predaalele
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Фев 2021, 14:56

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Фев 2021, 08:50

predaalele написа:Здравейте,
Бих искала да помоля за компетентно мнение. На 34 год и тежа 40 кг,150 см съм висока. Преди 4 годинилекувах инсулинова резистентност с Пиоглитазон за около 4 месеца. Лечението ми беше спряно и се чувствах добре допреди 1 год, когато започна всекидневно да ме боли глава и да получавам пристъпи на сериозен световъртеж. Реших, че е неврологичен проблем, но уви не беше. Посъветваха ме за започна да си меря кръвната захар (предвид предишната диагноза, която споменах) и се оказа, че на гладно е 4.2 ли 4.6, и само след около 2 часа след хранене ми се случваше пак да пада до 4.2, досега най - високата стойност след хранене, която съм измерила е 7.0mmol/l. Постоянно ми се спи, нямам сили. Стремя се да закусвам, обядвам и вечерям подобаващо.Имам назначена консултация с ендокринолог, но ми се искаше и Вашето мнение.

Уважаеми predaalele,
не ми става много ясно, какво точно питате. Стойностите на кръвните захари, които описвате са нормални. Ако намеквате, че са ниски, за хипогликемия при човек без захарен диабет се приема под 2,8 ммол/л (според различни автори стойността варира 2,5-3,1 ммол/л). Кръвната захар след нахранване зависи от вида на храната, която приемате, не само от количеството. Без да се проведе стандартизирано изследване, няма как да се твърди дали правите хипогликемии. Те са възможни, т.к. сте с поднормено тегло и при период на гладуване няма от къде да дойде резервен хранителен материал. Споделяте твърде малко друга информация, за да се ориентирам какво Ви има.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот predaalele » 25 Фев 2021, 10:01

Здравейте д-р Йорданова,
Правилно сте ме разбрали, чудех се дали тези стойности за признаци за хипогликемия. Проблемът е там, че изпитвам сериозно общо неразположение - много силен световъртеж с позиви за повръщане просто ей така. Както си закусвам, обядвам, вечерям на масата и стаята се завърта брутално силно и започва да ми се гади страшно много. Мерят ми захарта и е 4.0-4.2 mmol/l. Грешно е да, но ми дават 1 бонбон, захарта ми става 6.2-6.5 и ми минава. Лошото е, че напоследък постоянно съм замаяна, не съм адекватна. Когато обръщам глава настрани усещането е, че по скоро заобикалящата ме среда се движи, а не главата ми. И не мога да разбера, дали стойностите на кръвната захар може да са причина за тези симптоми?
Благодаря Ви много за отделеното време.
predaalele
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Фев 2021, 14:56

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Petrovam » 27 Фев 2021, 16:19

Здравейте Д-р Йорданова,
Бих искала да помоля за мнение по следния проблем:
Аз съм 30 години и от година изпитвам постоянна умора, качих 10 килограма, които отдадох на бременност и кърмене през 2018-2019г, но не успявам да сваля. Освен това окосмяването в зона лице ( бузи и бакембарди), брадичка, шия, гърди, ареоли и корем нарастна значително. Скалпът ми секретира много обилно, което налага миене на коса през 24 часа, а и цикълът ми стана нередовен.
Заради последното нарушение в цикъла посетих гинеколог, който постави диагноза Поликистозни яйчници, поиска изследване на полови хормони на 2-4 ден от месечния цикъл (които още не съм направила поради липсата му) и ме посъветва да проверя инсулина. Направих си натоварване с глюкоза и резултатите са следните:

ОГТТ с инсулинови нива
Инсулин
19.0 mIU/l при норма 3- 25

Инсулин след 60 мин
103.1 mIU/l при норма 3- 45

Инсулин след 120 мин
32.4 mIU/l при норма 8.7- 30

Глюкоза
5.74 mmol/l при норма 3.5- 6.1

Глюкоза след 60 мин
9.24 mmol/l при норма 3.5- 11.1

Глюкоза след 120 мин
6.56 mmol/l при норма 3.5- 7.8

Другите изследвания, които си пуснах в същия ден:

Кортизол
211.59 nmol/l при норма 145- 619

Липиден профил
Холестерол
4.51 mmol/l при норма 3.5 -6.2

Триглицериди
1.0 mmol/l при норма 0.6- 2.0

HDL
1.29 mmol/l при норма 1.04- 2.15

LDL
2.42 mmol/l при норма 1.81- 4.1

VLDL
0.45 mmol/l при норма 0- 0.65

Общ\HDL холестерол (отношение)
3.5 при норма 0-4

През декември си пусках профилактично глюкоза 4.07 и FT4 0.88 ng/dl и TSH 1.788 uIU/ml.
Моля за Вашето мнение и препоръки.
Поздрави!
Petrovam
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Фев 2021, 15:37

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Petrovam » 27 Фев 2021, 16:52

Petrovam написа:Здравейте Д-р Йорданова,
Бих искала да помоля за мнение по следния проблем:
Аз съм 30 години и от година изпитвам постоянна умора, качих 10 килограма, които отдадох на бременност и кърмене през 2018-2019г, но не успявам да сваля. Освен това окосмяването в зона лице ( бузи и бакембарди), брадичка, шия, гърди, ареоли и корем нарастна значително. Скалпът ми секретира много обилно, което налага миене на коса през 24 часа, а и цикълът ми стана нередовен.
Заради последното нарушение в цикъла посетих гинеколог, който постави диагноза Поликистозни яйчници, !

Забравих да спомена и допълвам, че съм висока 170 см, 80 килограма, с натрупване на мазнини най- вече е областта на корема и гърба (плешките). Нощем често ставам да пия вода и имам сухота в устата.
Petrovam
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Фев 2021, 15:37

Re: Захарен диабет - онлайн консултация с лекар ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 27 Фев 2021, 19:20

predaalele написа:Здравейте д-р Йорданова,
Правилно сте ме разбрали, чудех се дали тези стойности за признаци за хипогликемия. Проблемът е там, че изпитвам сериозно общо неразположение - много силен световъртеж с позиви за повръщане просто ей така. Както си закусвам, обядвам, вечерям на масата и стаята се завърта брутално силно и започва да ми се гади страшно много. Мерят ми захарта и е 4.0-4.2 mmol/l. Грешно е да, но ми дават 1 бонбон, захарта ми става 6.2-6.5 и ми минава. Лошото е, че напоследък постоянно съм замаяна, не съм адекватна. Когато обръщам глава настрани усещането е, че по скоро заобикалящата ме среда се движи, а не главата ми. И не мога да разбера, дали стойностите на кръвната захар може да са причина за тези симптоми?
Благодаря Ви много за отделеното време.

Уважаеми predaalele,
нива на кръвна захар 4,0-4,2 ммол/л не могат да са причина за описаните оплаквания. Посетете лекар за да прецени къде трябва да се търси проблема.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1179
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron