Хранителни режими за регулиране на тегло, видове диети, хранене при заболявания
Правила на форума
Добави отговор

Re: Какви диети сте спазвали и донесоха ли Ви желания резултат ?

29 Яну 2015, 15:38

S_Milenska написа:Всички съветват ад ядем в малки чинии и така да си излъжем мозъка, за ад ядем по-малко, да ама как да стане, след като аз през цялото време знам, че ям в малка чиния? :mrgreen:

И аз съм го чувал това, но за мен малката чиния винаги си е малка чиния, по съм склонен да си сипя 2 пъти :roll:

30 Яну 2015, 10:22

Спазвала съм Дюкан, много добра диета, сваля се сериозно, но за съжаление много проблеми после, имах след това доста оплаквания от бъбреците, не бих я повторила. :!:

ЗАЩО ЗАТЛЪСТЯХМЕ ПОГОЛОВНО

01 Фев 2015, 07:33

ПРИЧИНИ ЗА ПАНДЕМИЯТА

Неправилното хранене и заседналият начин на живот се смятат за основните причини за натрупването на тегло над нормата и затлъстяването. Но проф. Дейвид Елисън от университета на щата Алабама е убеден, че съществуват и много други фактори, за които ние дори не се замисляме, но тяхното въздействие не е за пренебрегване.

• Твърде бързото хранене

Специалистите смятат, че хората, които ядат твърде бързо, изяждат повече храна, отколкото им е необходима, тъй като сигналът за засищане на организма не постъпва веднага в мозъка, а известно време след пребиваването на храната в стомаха.

Компанията Scientific дори предлага на пазара специална маска (с наименованието DDS System), която принуждава хората да ядат по-бавно. Първоначално клиентът трябва да отиде при стоматолог, за да му се направи снимка на устната кухина. След това се изработва специална “шина”, която трябва да се постави в устата, за да намали нейния обем. Това способства за намаляване скоростта на хранене и за по-бързо засищане. Доброволците, които са изпробвали новото устройство са отслабнали за 1 месец с 3 кг.

• Хормоните

По данни от нови изследвания, по време на хранене мозъкът на пълните хора не реагира достатъчно активно на производството на допамин – хормона, отговарящ за удоволствието.

Учени от университета в Тексас, Орегонския изследователски институт и Университета “Йейл” са провели експеримент, по време на който на две групи от хора е трябвало да консумират едната група вкусна храна, другата – храна без всякакъв вкус. По време на храненето им е била наблюдавана активността на мозъчните им рецептори. Оказва се, че тя е обратно пропорционална на индекса на телесната маса. Т.е. за да изпитат удоволствие от храната особено жените с наднормено тегло са се нуждаели от по-голямо количество храна, отколкото останалите.

• Безсънието

Холандски учени са изследвали хранителните навици на над 200 души, страдащи от различни нарушения на съня и са установили, че те често изпитват неконтролируем апетит, който ги кара да ядат повече пъти и по-голямо количество храна, отколкото им е необходима. Освен това, сънотворните препрати често показват като страничен ефект, че заставят пациентите да чувстват глад не само през деня, но и през нощта. Според специалистите това е свързано с метаболитните промени в организма.

• Стресът

Според американски учени от университета на щата Пенсилвания, стресът, който изпитваме на работа, също ни кара да преяждаме. В продължение на 25 минути те са поставяли на офис служителите, които са участвали в техния експеримент, различни задачи. Една част от участниците са били подложени на различни видове силен шум: телефонен звън, потракване на клавиатури и др. След това по време на 12 минутната почивка те са им предлагали висококалорични храни - чипс, сирене, шоколад, пуканки.

Оказва се, че тези, които са чувствали най-голямо раздразнение от шума, са изяждали 2 пъти по-голямо количество храна, отколкото техните колеги, работили в условията на абсолютна тишина.

По същата причина, според учените, много от хората (повече мъжете) са склонни през почивните дни да злоупотребят с прекомерната употреба на храна и алкохолни напитки.

Дейвид Елисън изброява и други фактори, влияещи на наднорменото тегло:

- намаляване на броя на пушачите (пушенето потиска апетита),
- увеличаване на продължителността на живот на хората (с възрастта се влошава обмяната на веществата)
- увеличаване на детеродната възраст (децата, родени от не много млади жени, обикновено имат повишено тегло)

Освен това, по данни от различни изследвания, пълните хора често си избират половинки с наднормено тегло, а това означава, че техните деца ще бъдат генетично предразположени към затлъстяване, съобщава американското списание Prevention.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Re: Здравословен начин на живот

05 Фев 2015, 15:48

Snejna написа:Много ясно, че здравословния живот няма нищо общо с щастието, не ги бъркайте двете неща. Ако си болен и едва се движиш,а ма си щастлив надали си здрав. :)

Ее... Много си пък черногледа, точно това не трябва да се случва, когато си болен, независимо дали е настинка или нещо по-сериозно, не бива да пада духа и да се чувстваш болен :idea:

05 Фев 2015, 16:17

Да се върнем в темата :)
Здравословния начин на живот не е само ядене и пиене, а какво ли още не! Спорт, усещане, екологично ориентиран живот ;)

06 Фев 2015, 10:31

Не е лесно да се живее здравословно, но не е и невъзможно, за мен много сериозна подготовка трябва :)

06 Фев 2015, 11:42

Абе не е невъзможно, но наистина е трудно, особено си мисля за хора със семейства - това да си на работа до 18ч. и да се прибираш в 19ч. и да почнеш да спортуваш с детето, кога ще поиграеш с него, кога ще му видиш домашните, не ми се вижда хич приложимо, може би ако мъжът ми се стресира (т.е. работи), а аз стоя у нас да хубавея мога и да приложа всички истории на здравословния живот ;)

06 Фев 2015, 13:08

Здравословния живот наистина е много хубаво нещо, но повечето хора със семейства и аз не съм видяла да го водят.

10 Фев 2015, 12:17

разделно хранене и 90 дневната диета, само това са ми помогнали, за да сваля някое и друго килце! :)

10 Фев 2015, 15:16

Не е мисия невъзможна, важна е обаче нагласата. Работата е там, че ние нямаме нагласата да живеем здравословно и така сме научени от малко.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 54