Лишеите - често пренебрегвани

Лишеите - често пренебрегвани

Мнениеот plamen-dk » 15 Фев 2012, 16:26

Лишеите са образувания по кожата,при които засегнатите участъци от кожата променят своята пигментация и външна структора.
Образуването им може да се дължи на редица причини.Както на не добре подсушена кожа след баня , реакция на кожата от атмосферните влиания ( дъжд,вятър) , гъбични инфекции ,прекалено изсушена кожа вследствие на определени измивни препарати и.др
Има различни методи за борда с лишеите в зависимост от тяхното естество.
Може да се прилага третиране с УВ лъчи , третиране на кожата със специални лусиони след баня.
Лишеите са проблем , на който често не се обръща необходимото внимание , но това не означава че е напълно безобиден проблем.
При всички случаи е необходима консултация със специалист.
plamen-dk

Re: Лишеите - често пренебрегвани

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 16:57

Лишеи по тялото

Какво е лишеи по тялото

Нормалната и здрава кожа има един хомогенен цвят, който е еднакъв по цялото продължение на тялото.Здравата кожа е гладка, стегната но с достатъчно еластичност, когато обаче кожата бъде нападната от микроби, гъбички (те причиняват и т.нар лишеи по тялото) или някой вирус, кожата променя вида си и на места придобива необичайни пигментирани участъци, появяват се дребни люспици и като цяло кожата става груба не еластична и по-твърда от нормалното. Тези промени се причиняват най-често от наричаните от хората лишеи по тялото.

Видове лишеи по тялото

Под лишеи се разбират разнообразни промени по кожата на тялото. При младите хора преди пубертета или в началната му фаза се наблюдават петна по кожата с различни форми и големина, които са покрити от дребни люспи с трицевидна форма. Люспите са по тъмни от кожата, а след тяхното обелване (излющване) остават по белезникави петна, които представляват козметичен проблем, защото не са естетически сходни с лицето на болния. Тези петна са израз на себорея, но при образуването на тези лишеи важно роля играят някои гъбички. Някои дерматолози изказват мнението, че спомагателен фактор за появата на лишеите е и липсата на витамини и особено на витамин А и Д.

Предразполагащ фактор за образуването на този вит лишеи по тялото е и не доброто изсушаване на кожата след банята особено на местата където е останало и сапун.

Причини за появата на лишеи

Един от факторите за появата на лишеи по кожата това е атмосферния - вятър, дъжд, които предразполагат откритите части на тялото към появата на лишеи.

Истинските лишеи (микозите) се дължат на гъбички нападащи най-често космите. Най-често се засяга окосмената част на главата, но може да се засегнат и космите по лицето и тялото. Появилия си лишей обикновено нараства с голяма скоро към периферията. Интензивността на заразяване на лишеите е висока поради което трябва да се вземат незабавни мерки. Този вид лишеи засягат най-вече малките деца и младежите преди пубертета. Този вид лишеи не представлява сериозен козметичен проблем.

Пъстроцветен лишей

Той засяга обикновено хората след пубертета в активна фаза. Той за разлика от предния вид лишеи се локализира по тялото на хората. Основни части от тялото които се засягат са раменете, гърба, корема по-рядко шията, но никога лицето. Тези лишеи се причиняват от гъбична инфекция разполагаща се в епидермиса на кожата. Петната, които образуват тези лишеи по тялото са с различен цвят, форма и големина. Тези лишеи са безобидни, не предизвикват болки, парене или сърбежи, но представляват неприятен козметичен недостатък. Разпространението на Пъстроцветния лишей се благоприятства най-вече от потенето на кожата.

Лечение на лишеи по тялото

Самата борба с лишеите е много трудна. Обикновено се препоръчва тя да започне рано на пролет. Препоръчителна бабина рецепта е намазването на засегнатите места с йодно - салицилов спирт в продължение на 15 дни, а след това тези лишеи се облъчват с UV-лъчи за да се избегне пъстроцветния свят на кожата (да се изравни тена). Друг начин е с лосион против пърхот като в продължение на 1 седмица всяка вечер след баня докато кожата е влажна лосиона да се намазва върху гърба, корема, гърдите шията и ръцете. След първата седмица процедурата се повтаря още 2 седмици но през ден. Има и някои видове лишеи образуващи по твърди люспи за тяхното лечение е необходимо лекуване от дерматолог.
Аватар
Memento

Мнениеот Silvi » 16 Фев 2012, 12:28

plamen-dk написа:Лишеите са образувания по кожата,при които засегнатите участъци от кожата променят своята пигментация и външна структора.
Образуването им може да се дължи на редица причини.Както на не добре подсушена кожа след баня , реакция на кожата от атмосферните влиания ( дъжд,вятър) , гъбични инфекции ,прекалено изсушена кожа вследствие на определени измивни препарати и.др
Има различни методи за борда с лишеите в зависимост от тяхното естество.
Може да се прилага третиране с УВ лъчи , третиране на кожата със специални лусиони след баня.
Лишеите са проблем , на който често не се обръща необходимото внимание , но това не означава че е напълно безобиден проблем.
При всички случаи е необходима консултация със специалист.

Защо мислиш,че не се обръща особено внимание на лишеите по тялото? Ако си загрижен за здравето си разбира се, че е нормално да посетиш кабинета на кожния лекар за да се установи причината за лишеите.
Silvi

Мнениеот plamen-dk » 16 Фев 2012, 18:15

Да така е.Но трябва да се съгласите , че доста хора дори не знаят какво точно предствляват лишеите. И често пренебрегват тяхното съществуване.
plamen-dk

Мнениеот Даниела Стоянова » 24 Фев 2012, 15:58

Преди години бях се заразила с някакво кожно заболяване от едно коте. Цялото ми тяло се покри с червени лишеи, които много трудно излекувах. Разбира се веднага отидох на кожен лекар, където ми изписаха антимикотичен спирт и излагане на слънце. След упорито лечение всичко вече е наред, но от тогава много внимавам с животните, че тези лишеи бяха доста упорити и неприятни.
Даниела Стоянова

Мнениеот Silvi » 22 Мар 2012, 15:44

Даниела Стоянова написа:Преди години бях се заразила с някакво кожно заболяване от едно коте. Цялото ми тяло се покри с червени лишеи, които много трудно излекувах. Разбира се веднага отидох на кожен лекар, където ми изписаха антимикотичен спирт и излагане на слънце. След упорито лечение всичко вече е наред, но от тогава много внимавам с животните, че тези лишеи бяха доста упорити и неприятни.

От както си се излекувала от тези лишеи появявали ли са се пак?
Silvi

Мнениеот Даниела Стоянова » 22 Мар 2012, 15:49

Silvi написа:
Даниела Стоянова написа:Преди години бях се заразила с някакво кожно заболяване от едно коте. Цялото ми тяло се покри с червени лишеи, които много трудно излекувах. Разбира се веднага отидох на кожен лекар, където ми изписаха антимикотичен спирт и излагане на слънце. След упорито лечение всичко вече е наред, но от тогава много внимавам с животните, че тези лишеи бяха доста упорити и неприятни.

От както си се излекувала от тези лишеи появявали ли са се пак?

Не не са ми се появявали, и по-добре, че като знам какъв ужас преживях не искам да ми се случва пак. Вече внимавам какво гушкам и какво обличам , тъй като научих, че и от изкуствени материи също може да се получат лишеите.
Даниела Стоянова

Мнениеот peter pan » 06 Юни 2012, 13:25

Веднъж ми се бяха появили розови лишеи, които по принцип се появяват като алергична реакция при непоносимост на организма към вещества, с които се обработват дрехите. Затова винаги перете новите дрехи преди да ги облечете :idea: Изписаха ми едно цинково кремче и не трябваше да мокря мястото или да го излагам на слънце. Също така не трябваше да използвам никакви миещи препарати :? Минаха ми много бързо, след седмица нямаше и помен от тях :) Задължително се консултирайте с лекар, преди да купувате мазила, защото има различни видове лишеи и съответно се прилага различно лечение при всеки един от тях :idea:
peter pan

Мнениеот SunFlower » 21 Юни 2012, 13:05

Много често лишеи се появяват и от различни видове козметика. Имам колежка, която не слага какъв да е крем или фон дьо тен на лицето си тъй като кожата и е атопична и веднага става на лишеи. Не зная каква е причината, но е доста неприятно.
Аватар
SunFlower

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с кожни и венерически болести