Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 13 Сеп 2015, 17:08

SoniaM написа:Здравейте.Юни месец започнах да имам болки в сърдечната област,това продължи 1 месец.Личната ми даде направление за ендокринолог.Направих необходимите изследвания.Всички показатели са в норма ,освен МАТ ,който ми 90,03. Отидох с резултатите при докторката явно нямаше ден и си го изкара на мен с думите - еми това ,имаш Хашимото ,това е доживотно.Няма да пиеш лекарства ,нито диети ,другата година да дойдеш на преглед.И ме прати вкъщи.Бях в шок.Не знаех дори какво е това Хашимото.Започнах да чета в нета.И вече знам.Болките в сърдечната област си продължиха денонощно.Не можех да работя ,да спя.Отидох на кардиолог... ,сърцето е добре.Той юе посъветва да отида на друг ендокринолог ,че се изисква лечение.Той ми предписа самп Магне б6 и се поуспокои тази болка най-накрая
Закупила съм си и - селен ,спирулина,омега 3 ,вечерна иглика,ехинацея.Започнах всяка сутрин да пия лимон с мед и зехтин.Почти не ям сладко и месо вече ,установих че ме заболява след като хапна такова.Ям само извара,айца и риба.И по някоя друга праскова. Състоянието ми се подобри.Преди бях постоянно уморена ,без сили,имам и косопад ,сенки под очите ,качила съм и 10 кг за 1 год.Сега след като започнах да пия изброените неща свалих 3 кг.Въпроса ми такъв - мога ли да започна прием и Келп (йод) при Хашимото ? Ако изобщо е Хашимото... И според вас да отида ли на друг ендокринолог? Забравих да кажа и че направих и изследване и на репродуктивната система.Естрафиола ми е висок.И цикъла ми идва по два пъти.Като по-скоро втория път е когато е овулацията и зацапващо.Преди ендокринолога ходих на гинеколог и ми казаха ,че имам поликистозни яйчници.Имам чувството ,че ме удари навсякъде тази щитовидна жлеза.(ехографа показа,че е леко увеличена ). Извинявам се ,че така разбъркано го написах .Моля за цялостен съвет? БЛАГОДАРЯ !

Уважаема SoniaM,
При нормално функционираща тиреоидеята (хормони в референтни стойности) оплакванията Ви не тиреоидеята свържат с проблема с щитовидната жлеза. Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване засягащо щитовидната жлеза, което може да доведе до промени във функцията й. Заболяването може да се съчетае с други автоимунни заболявания. Болката в сърдечната област не е редно да бъде свързвана с еутиреоидна фаза на тиреоидит на Хашимото. Причината нтрябва да се търси другаде. Щом свързвате болката с консумация на храна е препоръчително да се обърнете към гастроентеролог.
Колкото и хранителни добавки да приемате няма да успеете да накарате имунната Ви система да не атакува клетките на щитовидната жлеза. При наличие на заболяване на щитовидната жлеза Келп може да навреди, така че не го приемайте. Прекрасно е, че сте намалили телесното тегло. Това е нещо, което ще подобри здравето Ви и ще подобри кондицията Ви.
Щом са Ви установили поликистозно изглеждащи яйчници е препоръчително да се направят и изследвания да се постави или отхвърли наличието на Синдром на Поликистозните яйчници.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот SoniaM » 13 Сеп 2015, 18:28

Много Ви Благодаря.Вземам предвид съвета Ви.
SoniaM

Мнениеот П.Иванова » 16 Окт 2015, 11:39

Здравейте ,
Преди месец ходих на преглед при личния си лекар. Направих изследване на TSH,резултата бе 15,098. Всички други изследвания бяха в норма. Беше ми назначена консултация с еднокринолог.
Казаха ми типично Хашимото, съответно ми бе назначено л-тироксин и изследване след месец отново, но освен TSH и MAT. Новите ми резултати са TSH -3.67, MAT - 328.40.
Моля, обяснете ми какво означава това.
Притеснението ми е голямо.
Благодаря Ви !
П.Иванова

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Окт 2015, 18:09

П.Иванова написа:Здравейте ,
Преди месец ходих на преглед при личния си лекар. Направих изследване на TSH,резултата бе 15,098. Всички други изследвания бяха в норма. Беше ми назначена консултация с еднокринолог.
Казаха ми типично Хашимото, съответно ми бе назначено л-тироксин и изследване след месец отново, но освен TSH и MAT. Новите ми резултати са TSH -3.67, MAT - 328.40.
Моля, обяснете ми какво означава това.
Притеснението ми е голямо.
Благодаря Ви !

Уважаема г-жо П.Иванова,
Изследванията, които са Ви пуснати потвърждават диагнозата тиреоидит на Хашимото. Резултатът от TSH предполага, че най-вероятно не се налага промяна в дозировката на Л-тироксина (нямам представа дали във Вашия случай не съществува причина да се търсят по-различни прицелни стойности на ТСХ). Заболяването Ви е под контрол благодарение на воденото лечение и ако си приемате редовно медикамента и се проследявате периодично няма да имате проблеми.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот pafi1989 » 21 Окт 2015, 22:09

Здравейте!На няколко пъти правя изследвания на хормони и съм с диагноза нетоксична гуша,неуточнена!Изслвдванията направени преди 7 месеца са TSH -4,27 при реф.граници 0.27 - 4.20.MAT 16.69 при граница 34 .След иследванията ми предписаха eutirox 25 един път дневно,но аз отказах да го пия.Направих нови изследвания преди месец в друга лаборатория и TSH този път беше 3.68 при граници 0.55-4.78..при което лекарката ми пусна и FT3,FT4.Вчера станаха и тези резултати -TF 3- 4.65 при граници 3.10 - 6.80 и FT 4 -13.48 при граници 12.00 - 22.00.Според мен без да съм лекар стойностите ми са нормални??!Въпросът ми е трябва ли да предприема лечение с eutirox 25 или е ненужно?Различията в изследванията от къде идват?Ако FT 3 И FT 4 са в норма,защо TSH е завишен?
pafi1989

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Окт 2015, 07:05

pafi1989 написа:Здравейте!На няколко пъти правя изследвания на хормони и съм с диагноза нетоксична гуша,неуточнена!Изслвдванията направени преди 7 месеца са TSH -4,27 при реф.граници 0.27 - 4.20.MAT 16.69 при граница 34 .След иследванията ми предписаха eutirox 25 един път дневно,но аз отказах да го пия.Направих нови изследвания преди месец в друга лаборатория и TSH този път беше 3.68 при граници 0.55-4.78..при което лекарката ми пусна и FT3,FT4.Вчера станаха и тези резултати -TF 3- 4.65 при граници 3.10 - 6.80 и FT 4 -13.48 при граници 12.00 - 22.00.Според мен без да съм лекар стойностите ми са нормални??!Въпросът ми е трябва ли да предприема лечение с eutirox 25 или е ненужно?Различията в изследванията от къде идват?Ако FT 3 И FT 4 са в норма,защо TSH е завишен?

Уважаеми pafi198,
Функционирането на човешкия организъм не е толкова просто. Не си правете изводи за неща, които не сте проучили из основи как функционират. ТСХ е много по-чувствителен показател за функционирането на щитовидната жлеза от тиреоидните хормони. Има и така наречени субклинични нарушения в тиреоидната функция, при които е променено само ТСХ при нормални тиреоидни хормони. Те също се лекуват. Дали имате субклиничен хипотиреоидизъм на настоящия етап няма как да се прецени без да си изследвате ТСХ. Няма как да се каже дали имате някакво заболяване на щитовидната жлеза без да се анализират и резултатите от образните изследвания - ехографията, наличните оплаквания и лабораторните изследвания. Едва тогава може да се каже дали имате нужда от прием на Еутирокс.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Tochkova » 28 Мар 2016, 15:44

Здравейте, д-р Йорданова,

От около година имам поставена диагноза автоимунен тиреодит. Започнах прием на Еутирокс 50. Пия го редовно. След като минаха 6 месеца новите кръвни изследвания показаха стойности на TSH 2.26. След още 6 мес отново реших да направя контролни изследвания имах пропуск 4 дни от лекарството. Резултатите са TSH 7.21 Възможно ли е пропуска от тези 4 дни да повлияе значително на резултатите. Благодаря Ви предварително за отделеното време!
Tochkova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 29 Мар 2016, 22:29

Tochkova написа:Здравейте, д-р Йорданова,

От около година имам поставена диагноза автоимунен тиреодит. Започнах прием на Еутирокс 50. Пия го редовно. След като минаха 6 месеца новите кръвни изследвания показаха стойности на TSH 2.26. След още 6 мес отново реших да направя контролни изследвания имах пропуск 4 дни от лекарството. Резултатите са TSH 7.21 Възможно ли е пропуска от тези 4 дни да повлияе значително на резултатите. Благодаря Ви предварително за отделеното време!

Уважаеми Tochkova,
Не е възможно пропускът на само 4 дни да промени съществено резултата. Надявам се че не са били последователни дни, т.к. това би било стрес за организма Ви.
Автоимуният тиреоидит е заболяване което е свързано с атакуване на клетките на щитовидната жлеза от вас самата. Това води до разрушаване на клетките на жлезата и е една от най-честите причини за намалена функция на щитовидната жлеза. Процесът е прогресивен и не може да се предвиди. Не може да се предвиди кога и дали ще има промени във функцията на жлезата.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Tochkova » 30 Мар 2016, 00:24

Благодаря Ви за отговора! Пропуска от 4 дни е последователен, непосредствено преди изследването. Смятах, че лекарството се натрупва в организма с времето и не очаквах да има отклонения от предишните изследвания. Когато, обаче видях, че резултатите не са добри си помислих, че вината е в мен, а доколкото разбирам от отговорът Ви, причината е друга. Правилно ли Ви разбирам?
Tochkova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Мар 2016, 23:13

Tochkova написа:Благодаря Ви за отговора! Пропуска от 4 дни е последователен, непосредствено преди изследването. Смятах, че лекарството се натрупва в организма с времето и не очаквах да има отклонения от предишните изследвания. Когато, обаче видях, че резултатите не са добри си помислих, че вината е в мен, а доколкото разбирам от отговорът Ви, причината е друга. Правилно ли Ви разбирам?

Уважаеми Tochkova,
Толкова бързо не може да се промени ТСХ. Налага Ви се увеличаване на дозата на заместителното лечение.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната