Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Tochkova » 28 Мар 2016, 15:44

Здравейте, д-р Йорданова,

От около година имам поставена диагноза автоимунен тиреодит. Започнах прием на Еутирокс 50. Пия го редовно. След като минаха 6 месеца новите кръвни изследвания показаха стойности на TSH 2.26. След още 6 мес отново реших да направя контролни изследвания имах пропуск 4 дни от лекарството. Резултатите са TSH 7.21 Възможно ли е пропуска от тези 4 дни да повлияе значително на резултатите. Благодаря Ви предварително за отделеното време!
Tochkova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 29 Мар 2016, 22:29

Tochkova написа:Здравейте, д-р Йорданова,

От около година имам поставена диагноза автоимунен тиреодит. Започнах прием на Еутирокс 50. Пия го редовно. След като минаха 6 месеца новите кръвни изследвания показаха стойности на TSH 2.26. След още 6 мес отново реших да направя контролни изследвания имах пропуск 4 дни от лекарството. Резултатите са TSH 7.21 Възможно ли е пропуска от тези 4 дни да повлияе значително на резултатите. Благодаря Ви предварително за отделеното време!

Уважаеми Tochkova,
Не е възможно пропускът на само 4 дни да промени съществено резултата. Надявам се че не са били последователни дни, т.к. това би било стрес за организма Ви.
Автоимуният тиреоидит е заболяване което е свързано с атакуване на клетките на щитовидната жлеза от вас самата. Това води до разрушаване на клетките на жлезата и е една от най-честите причини за намалена функция на щитовидната жлеза. Процесът е прогресивен и не може да се предвиди. Не може да се предвиди кога и дали ще има промени във функцията на жлезата.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Tochkova » 30 Мар 2016, 00:24

Благодаря Ви за отговора! Пропуска от 4 дни е последователен, непосредствено преди изследването. Смятах, че лекарството се натрупва в организма с времето и не очаквах да има отклонения от предишните изследвания. Когато, обаче видях, че резултатите не са добри си помислих, че вината е в мен, а доколкото разбирам от отговорът Ви, причината е друга. Правилно ли Ви разбирам?
Tochkova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Мар 2016, 23:13

Tochkova написа:Благодаря Ви за отговора! Пропуска от 4 дни е последователен, непосредствено преди изследването. Смятах, че лекарството се натрупва в организма с времето и не очаквах да има отклонения от предишните изследвания. Когато, обаче видях, че резултатите не са добри си помислих, че вината е в мен, а доколкото разбирам от отговорът Ви, причината е друга. Правилно ли Ви разбирам?

Уважаеми Tochkova,
Толкова бързо не може да се промени ТСХ. Налага Ви се увеличаване на дозата на заместителното лечение.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот nelly13 » 09 Апр 2016, 20:53

Здравейте ,на 29 години съм имам Тиреодит на Хашимото с хипотиреодизъм от почти 18-19 години от малка още.През това цялото време не съм пила постоянно Л- тироксин,давали ли са ми го само тогава, когато тсх е високо .Правила съм изследвания на всеки 6 месеца .Когато Тсх е високо приемам л -тироксин от 25 мг за 45 дни след това се изследвам и се оказва ,че тсх пада доста ниско 0,07 и други стойности ,и ми спират л-тироксина.Изпадам в ремисия.В последните две години не мога да постигна ремисия.Последния път пих л тироксин пак и хормона падна отново спряха ми го и изведнъж за два месеца се покачи до 12.Пуснах изследвания на тат мат окача се ,че имам високи антитела над 3000 .В момента хормона е 8,13.В не пия Л тироскин имам проблеми от него прескача ми сърцето и нещо,като тихакардия става.Въпроса ми към Вас е следвания мога ли да приемам рибено масло ?и други добавки?Защото ми казаха никакъв йод! в рибеното масло има ли йод? И защо не мога да изпадна в ремисия вече.За пръв път се получава така :???: :sad: И защо от тироскина получавам тези неща ,правилната доза ли е за мен това?Има ли някакво друго лечение освен л тироскин? :!:
nelly13

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 11 Апр 2016, 20:34

nelly13 написа:Здравейте ,на 29 години съм имам Тиреодит на Хашимото с хипотиреодизъм от почти 18-19 години от малка още.През това цялото време не съм пила постоянно Л- тироксин,давали ли са ми го само тогава, когато тсх е високо .Правила съм изследвания на всеки 6 месеца .Когато Тсх е високо приемам л -тироксин от 25 мг за 45 дни след това се изследвам и се оказва ,че тсх пада доста ниско 0,07 и други стойности ,и ми спират л-тироксина.Изпадам в ремисия.В последните две години не мога да постигна ремисия.Последния път пих л тироксин пак и хормона падна отново спряха ми го и изведнъж за два месеца се покачи до 12.Пуснах изследвания на тат мат окача се ,че имам високи антитела над 3000 .В момента хормона е 8,13.В не пия Л тироскин имам проблеми от него прескача ми сърцето и нещо,като тихакардия става.Въпроса ми към Вас е следвания мога ли да приемам рибено масло ?и други добавки?Защото ми казаха никакъв йод! в рибеното масло има ли йод? И защо не мога да изпадна в ремисия вече.За пръв път се получава така :???: :sad: И защо от тироскина получавам тези неща ,правилната доза ли е за мен това?Има ли някакво друго лечение освен л тироскин? :!:

Уважаеми nelly13,
Рибеното масло не съдържа йод. Съставът на различните продукти се различава, но най-често включва незаменими мастни киселини. Ако имате съмнение, че е възможно продукт да съдържа противопоказана за вас съставка, като го купувате трябва да погледнете състава му.
Тиреоидитът на Хашимото може да протича по различен начин и никой не може да предвиди хода на заболяването. Най-често пациентите стигат до траен хипотиреоидизъм. Това, че един или 2-3 пъти се е случило да имате период на хипотиреоидизъм последване от възстановяване на тиреоидната функция не означава, че такъв е типичния ход на заболяването.
Сърцебиенето и прескачането най-вероятно са били свързани с падането на ТСХ, което описват. При тези стойности на ТСХ Ви се налага да приемате левотироксин. За по-добра поносимост можете да започнете с по-малка доза - 12,5 мкг.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот nelly13 » 14 Апр 2016, 09:13

Д-р Йорданова,значи мога да приемам рибено масло,може ли да го съчетая и с ленено семе и няма ли да се получи пренатрупване на омега 3 мастни киселини?(ленено семе взимам заради проблем с корема :-| ) И относно Л -тироксина предлагате да започна отново да го приемам с 12.5 мг а по схема ли да бъде ?една седмица на 12.5 и после да кача на 25 или какво бихте ми препоръчали.Защото ,както казах в предишния пост той ми докарва едни чести притупвания като тихакардия :???: А когато ме качат на 50 мг ми става още по зле и изведнъж тсх пада до 0 стойности.
Благодаря Ви, много за отговорите !!!
nelly13

Мнениеот Донка.Николова » 15 Апр 2016, 15:19

Здравейте! От 4 г. имам хипотиреоидизъм,приемам еутирокс 0,50 мг,през зимата 2 пъти в седмицата пия 0,75 мг, в останалите дни - 0,50, селан - хранителна добавка.Освен това за кръвното взема ко рените,метапролол 100, за горещите вълни -. феминорм дуо.От няколко дни почнах да пия анафранил,флуанксол и ксанакс,тъй като получих страх да вървя навън.
Може ли тези лекарства да повлияят на хипотиреоидизма?
Донка.Николова

Мнениеот Десислава.Дамянова-Караджова » 16 Апр 2016, 17:49

Здравейте!
Имам хипотериодизъм, Хашимото,бременна съм и искам да Ви попитам кога след раждането трябва да се изледва тсх, мога ли да кърмя и ако да - трябва ли да приемам еу тироксин по време на кърменето? Бебето трябва ли да се изследва ?
Десислава.Дамянова-Караджова

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 16 Апр 2016, 23:33

nelly13 написа:Д-р Йорданова,значи мога да приемам рибено масло,може ли да го съчетая и с ленено семе и няма ли да се получи пренатрупване на омега 3 мастни киселини?(ленено семе взимам заради проблем с корема :-| ) И относно Л -тироксина предлагате да започна отново да го приемам с 12.5 мг а по схема ли да бъде ?една седмица на 12.5 и после да кача на 25 или какво бихте ми препоръчали.Защото ,както казах в предишния пост той ми докарва едни чести притупвания като тихакардия :???: А когато ме качат на 50 мг ми става още по зле и изведнъж тсх пада до 0 стойности.
Благодаря Ви, много за отговорите !!!

Уважаема nelly13,
Щом смятате, че не трябва приемате рибено масло не го приемате. Това са хранителни добавки, които се вземат само ако има нужда от тях - при неправилно, оскъдно и едноредно хранене с което не могат да се осигурят необходимите за организма вещества.
Няма как да преценя колко точно трябва да вземате, нито съм я виждала, нито пък преглеждала.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната