Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот boby79 » 14 Май 2016, 18:26

Здравейте доктор Йорданова!
С отстранена щитовидна жлеза съм от юни 2014 г. Приемам еутирокс 125 мг 6 дена и един ден 100 мг. С тази доза съм от януари 2015. Май 2015 ТСХ беше 1,06, октомври 0,64 и днес 0,84. Чувствам се много добре, поддържам едни и същи килограми. Според Вас дали ще е необходимо да се корегира дозата за лятото? Благодаря!
boby79

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 15 Май 2016, 22:56

boby79 написа:Здравейте доктор Йорданова!
С отстранена щитовидна жлеза съм от юни 2014 г. Приемам еутирокс 125 мг 6 дена и един ден 100 мг. С тази доза съм от януари 2015. Май 2015 ТСХ беше 1,06, октомври 0,64 и днес 0,84. Чувствам се много добре, поддържам едни и същи килограми. Според Вас дали ще е необходимо да се корегира дозата за лятото? Благодаря!

Уважаеми boby79,
корекция в дозата се прави при оплаквания или ако изследванията показват, че има предозиране. Щом се чувствате добре и стойността на ТСХ е в референтни граници не виждам причина за промяна в дозировката. Ако получите оплаквания тогава трябва да се мисли за промяна. Препоръчително е да продължите да проследявате периодично ТСХ. Така ще получавате най-адекватна за моментното Ви състояние дозировка.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот boby79 » 16 Май 2016, 06:08

Dr Stella Yordanova написа:
boby79 написа:Здравейте доктор Йорданова!

Уважаеми boby79,
корекция в дозата се прави при оплаквания или ако изследванията показват, че има предозиране. Щом се чувствате добре и стойността на ТСХ е в референтни граници не виждам причина за промяна в дозировката. Ако получите оплаквания тогава трябва да се мисли за промяна. Препоръчително е да продължите да проследявате периодично ТСХ. Така ще получавате най-адекватна за моментното Ви състояние дозировка.[/quot

Благодаря Ви много доктор Йорданова, промислих си че може да има промяна тъй като сега идва лято и някъде бях прочела, че лятото се пие по малко мг. Има ли значение при нас, т.е. без жлези?
boby79

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Май 2016, 07:20

boby79 написа: Благодаря Ви много доктор Йорданова, промислих си че може да има промяна тъй като сега идва лято и някъде бях прочела, че лятото се пие по малко мг. Има ли значение при нас, т.е. без жлези?

Уважаеми boby79,
тиреоидните хормони са отговорни за терморегулацията. При топло време поради това се твърди, че има по-малка нужда от тиреоидни хормони. Има доста пациенти при които се налага такова намаляване през лятото поради падане на ТСХ през топлите месеци. Това е много индивидуално и няма обща схема за всички. Щом предното лято не сте намалявали дозата е възможно да нямате такава необходимост. Изследвайте си ТСХ през топлите месеци и ще се разбере.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот kremena.takova » 17 Май 2016, 17:26

Здравеите искам да попитам при Tsh 0.480 можели да се приема еутерокс от 100мл или трябва да се намали дозата на 75мл
kremena.takova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 19 Май 2016, 10:04

kremena.takova написа:Здравеите искам да попитам при Tsh 0.480 можели да се приема еутерокс от 100мл или трябва да се намали дозата на 75мл

Уважаема kremena.takova,
Всеки пациент трябва да има собствени прицелни стойностите на ТСХ съобразно възраст, основно и придружаващи заболявания, чувствителност към медикамента.
Мога само да предположа, че се налага намаляване на дозата. Бих предположела, че редуване през ден на 100 мкг и на 75 мкг ще бъде добър вариант. Най-добре обсъдете с наблюдаващия Ви лекар как да постъпите.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Катя1 » 21 Май 2016, 22:07

Уважаемай Доктор Йорданова,

изследвах си профилактичнно щитовидната жлеза, понеже в миналото съм имала проблеми с хипофункция която се коригира след пиене на Л-тироксин и тя се самовъзстанови функцията. От 13 години не пия никакви лекарства, но сега при изследванията единия от хормоните показа TSH 4,07 показва, че е в референтните стойности но ендокриноложката ми каза че трябва да пия Л-тироксин, 0,25 единици на ден в продължение на 4 месеца през лятото за да паднат на около 2,00. Моят въпрос е дали наистина се налага приема на заместителни хормони? Моля посъветвайте ме.

С уважение,

Катя
Катя1

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 22 Май 2016, 18:21

Катя1 написа:Уважаемай Доктор Йорданова,

изследвах си профилактичнно щитовидната жлеза, понеже в миналото съм имала проблеми с хипофункция която се коригира след пиене на Л-тироксин и тя се самовъзстанови функцията. От 13 години не пия никакви лекарства, но сега при изследванията единия от хормоните показа TSH 4,07 показва, че е в референтните стойности но ендокриноложката ми каза че трябва да пия Л-тироксин, 0,25 единици на ден в продължение на 4 месеца през лятото за да паднат на около 2,00. Моят въпрос е дали наистина се налага приема на заместителни хормони? Моля посъветвайте ме.

С уважение,

Катя

Уважаема Катя,
Трябваше да помолите колегата да Ви разясни съображенията си. Трудно е да отговоря на въпроса без да Ви познавам като пациент. Всеки пациент има индивидуални прицелни стойности на ТСХ. Предполагам, че сте млада жена предвид поставените прицелни стойности при Вас. Проучванията показват, че при жени които планират бременност трябва да постигнем ТСХ под 2,5. Това води до по-добър изход от бременността.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот iv_mama_ » 25 Май 2016, 17:22

[quote="Dr Stella Yordanova"]Тук може да зададете въпроси, свързани с проблеми и заболявания на щитовидната жлеза!

Здравейте др.Йорданова,въпросът ми е следния,оперирана ми е щитовидната железа като е отстранена и ми е оставено много малко парче ат нея ,пия елтеракс 50 отначало пиех по 75,след направени изследвания ми го намалиха на 50 на 6 месеца правя изследвания днеска ми излязоха резултати те:FT4 e18,91,TSH-2.04,искам да попитам добра ли е дозата на елтерокса който пия защото не се чувствам много добре постоянно съм уморена и нямам никаква енергия,посещавам ендокринолога си но при нея има постояно много хора поглежда изследванията казва добре и до там а аз съм от малък град нужно ми е и друго мнение.Благодаря Ви!
iv_mama_

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 27 Май 2016, 08:53

iv_mama_ написа:Здравейте др.Йорданова,въпросът ми е следния,оперирана ми е щитовидната железа като е отстранена и ми е оставено много малко парче ат нея ,пия елтеракс 50 отначало пиех по 75,след направени изследвания ми го намалиха на 50 на 6 месеца правя изследвания днеска ми излязоха резултати те:FT4 e18,91,TSH-2.04,искам да попитам добра ли е дозата на елтерокса който пия защото не се чувствам много добре постоянно съм уморена и нямам никаква енергия,посещавам ендокринолога си но при нея има постояно много хора поглежда изследванията казва добре и до там а аз съм от малък град нужно ми е и друго мнение.Благодаря Ви!

Уважаема iv_mama,
Дозата на заместителното Ви лечение е адекватна и не се нуждае от корекция. Продължете да приемате медикамента по същия начин. Причината за оплакванията Ви трябва да се търси другаде. При тези стойности на хормоните няма как да се смята, че причината е в недобре определената доза.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната