Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

09 Ное 2014, 20:11

Здравейте,Доктор Йорданова!На 30 години съм.Преди 8 години ми откриха Автоимунен тиреоидит на Хашимото с много завишени нива на Анти ТПО,но хормоните ми бяха в норма и ми казаха,че не се налага да пия лекарства.Щитовидната ми жлеза е леко увеличена без възли.Това лято си направих изследване на ТСХ и резултатът беше 5.62.Имам ли повод за притеснение?Освен това от около 2 години цикълът ми подранява с близо седмица и имам почти постоянни болки в яйчниците и гърдите.Костите също ме болят често.Гинеколога и мамолога ми казаха,че съм за ендокринолог,но когато отида на преглед с вече поставената ми диагноза,нищо друго не ги интересува,освен щитовидната жлеза и ми изследват само ТСХ :evil: Бихте ли ме насочили какви други хормони да си изследвам,за да разбера къде е проблема?Благодаря предварително!

09 Ное 2014, 22:06

Dr Stella Yordanova написа:
boby79 написа:Здравейте доктор Йорданова,

Приемам еутирок 125 мг, съвместим ли е с капули Фитовал против косопад?

Благодаря

Уважаеми boby79,
Не можете да приемате Фитовал и Еутирокс едновременно. Еутироксът трябва да се вземе сутрин на гладно поне 30 мин преди храна. Във Фитовал има съставки, които биха нарушили резорбцията на заместителното Ви лечение. Поради това трябва да вземате Фитовал поне 2 часа след Еутирокса. Като се съобразите с това изискване може да вземате хранителната добавка- Фитовал.

Доктор Йорданова, интересувам се има ли опаснот от напълняване ако започна да приемам фитовал? Благодаря

10 Ное 2014, 21:44

boby79 написа:Доктор Йорданова, интересувам се има ли опаснот от напълняване ако започна да приемам фитовал? Благодаря

Уважаема boby79,
Приемът на хранителна добавка не може да повлияе негативно теглото Ви. Фитовал съдържа витамини и микроелементи. Дефицитът на витамини от група В е свързан с безапетитие и включването на заместване е водело до възстановяване на нормално хранене и телесно тегло. От там е и становището за качване на килограми при прием на витамини. Витамините от група В са важни за протичането на нормалните метаболитни процеси в организма. При хипокалорийни диети се смята, че трябва да се дават хранителни добавки с витамини и микроелементи и те не пречат за постигане на резултати.

10 Ное 2014, 22:02

Victoria написа:Здравейте,Доктор Йорданова!На 30 години съм.Преди 8 години ми откриха Автоимунен тиреоидит на Хашимото с много завишени нива на Анти ТПО,но хормоните ми бяха в норма и ми казаха,че не се налага да пия лекарства.Щитовидната ми жлеза е леко увеличена без възли.Това лято си направих изследване на ТСХ и резултатът беше 5.62.Имам ли повод за притеснение?Освен това от около 2 години цикълът ми подранява с близо седмица и имам почти постоянни болки в яйчниците и гърдите.Костите също ме болят често.Гинеколога и мамолога ми казаха,че съм за ендокринолог,но когато отида на преглед с вече поставената ми диагноза,нищо друго не ги интересува,освен щитовидната жлеза и ми изследват само ТСХ :evil: Бихте ли ме насочили какви други хормони да си изследвам,за да разбера къде е проблема?Благодаря предварително!

Уважаема Victoria,
Изследвания на хормони се пускат за потвърждаване или отхвърляне на диагноза. Лекарят, които Ви преглежда трябва да прецени има ли съмнение за ендокринно заболяване или не. Вие сте с доказана патология на щитовидната жлеза и това е причината да Ви се търси нарушение във функцията й. ТСХ - 5,62 в повечето случаи предполага включване на заместителна терапия. Ако не Ви е включено лечение е редно да се направи актуално изследване на ТСХ и да се прецени налага ли се лечение.
Трудно ми е да преценя има ли съмнение за друга ендокринна болест. Моля, уточнете какво имате предвид под "цикълът ми подранява с близо седмица".

11 Ное 2014, 21:31

Dr Stella Yordanova написа:
Victoria написа:Здравейте,Доктор Йорданова!На 30 години съм.Преди 8 години ми откриха Автоимунен тиреоидит на Хашимото с много завишени нива на Анти ТПО,но хормоните ми бяха в норма и ми казаха,че не се налага да пия лекарства.Щитовидната ми жлеза е леко увеличена без възли.Това лято си направих изследване на ТСХ и резултатът беше 5.62.Имам ли повод за притеснение?Освен това от около 2 години цикълът ми подранява с близо седмица и имам почти постоянни болки в яйчниците и гърдите.Костите също ме болят често.Гинеколога и мамолога ми казаха,че съм за ендокринолог,но когато отида на преглед с вече поставената ми диагноза,нищо друго не ги интересува,освен щитовидната жлеза и ми изследват само ТСХ :evil: Бихте ли ме насочили какви други хормони да си изследвам,за да разбера къде е проблема?Благодаря предварително!

Уважаема Victoria,
Изследвания на хормони се пускат за потвърждаване или отхвърляне на диагноза. Лекарят, които Ви преглежда трябва да прецени има ли съмнение за ендокринно заболяване или не. Вие сте с доказана патология на щитовидната жлеза и това е причината да Ви се търси нарушение във функцията й. ТСХ - 5,62 в повечето случаи предполага включване на заместителна терапия. Ако не Ви е включено лечение е редно да се направи актуално изследване на ТСХ и да се прецени налага ли се лечение.
Трудно ми е да преценя има ли съмнение за друга ендокринна болест. Моля, уточнете какво имате предвид под "цикълът ми подранява с близо седмица".

Имам предвид,че менструацията ми подранява.Вместо през 28 дни започна да подранява и е през 23.Освен това допреди година бях много слаба,а от началото на тази година качих 6 кг най-вече около корема.Дано да съм била ясна.Когато ме диагностицираха преди 8 години ТСХ ми беше само 3,а една ваша "компетентна" колежка ме изкара тежко болна и ми предписа Л-тироксин в конска доза без да е имало нужда от лекарства,вследствие на което ТСХ ми падна под 1 и ме приеха в болница.В моя град няма на кого да се доверя и поради тази причина ви питам имате ли съмнения за конкретни хормони,които може да са излезли от норма,за да си ги изследвам и с резултатите да отида при някой добър специалист?

12 Ное 2014, 21:28

Victoria написа:Имам предвид,че менструацията ми подранява.Вместо през 28 дни започна да подранява и е през 23.Освен това допреди година бях много слаба,а от началото на тази година качих 6 кг най-вече около корема.Дано да съм била ясна.Когато ме диагностицираха преди 8 години ТСХ ми беше само 3,а една ваша "компетентна" колежка ме изкара тежко болна и ми предписа Л-тироксин в конска доза без да е имало нужда от лекарства,вследствие на което ТСХ ми падна под 1 и ме приеха в болница.В моя град няма на кого да се доверя и поради тази причина ви питам имате ли съмнения за конкретни хормони,които може да са излезли от норма,за да си ги изследвам и с резултатите да отида при някой добър специалист?

Уважаема Victoria,
Нормалният менструален цикъл е между 21 и 35 дни. Щом цикълът Ви е 23 дни - това е норма. Болките в корема трябва да ги обсъдите с гинеколог.
Наддаването на тегло е свързано с положителен енергиен баланс. Трябва да си направите равносметка колко се храните и колко се движите. Без да има несъответствие няма как да качвате килограми. Ако не можете да се справите потърсите диетолог.
От написаното от Вас не мисля, че има причина за притеснение. Трябва да се коригира тиреоидната дисфункция и едва тогава да се търси друг проблем. Направете актуално изследване на ТСХ и се консултирайте с ендокринолог за преценка на лечението.

20 Ное 2014, 19:23

Здравейте д-р Йорданова,
Извинете ме, бих искала да Ви попитам къде мога да направя изследване, преглед за функцията на щитовидната жлеза? Разбрах, че имало начин това да стане, без да се прави кръвна картина.
От началото на тази година започнах да получавам сърцебиене, прилошаване, отмаляване. Дори сутрин, още в леглото, усащем сърцебиене. А поради силни болки започнах да вдигам и кръвното. Направиха ми кардиограма, казаха ми, че имам хипертонично сърце.
Благодаря Ви предварително!

20 Ное 2014, 19:26

Забравих да Ви напиша, че не мога да се храня пълноценно, поради друго заболяване. Имам и анемичен синдром.

21 Ное 2014, 22:38

PRZ написа:Здравейте д-р Йорданова,
Извинете ме, бих искала да Ви попитам къде мога да направя изследване, преглед за функцията на щитовидната жлеза? Разбрах, че имало начин това да стане, без да се прави кръвна картина.
От началото на тази година започнах да получавам сърцебиене, прилошаване, отмаляване. Дори сутрин, още в леглото, усащем сърцебиене. А поради силни болки започнах да вдигам и кръвното. Направиха ми кардиограма, казаха ми, че имам хипертонично сърце.
Благодаря Ви предварително!

Уважаеми PRZ,
Вашият личен лекар може да Ви назначи изследвания за установяване на наличие на проблем с функцията на щитовидната жлеза. Това са хормонални изследвания, кръвната картина не може да даде достатъчно информаия за наличието на промяна във функцията на щитовидната жлеза. Симптомите, които описвате могат да се дължат на различни причини, включително и на проблем с тиреоидеята. Може да са свързани и с установената Ви анемия. За да се разбере причината трябва да се проведат изследвания. Личният Ви лекар ще прецени дали се налага да Ви насова към ендокринолог.

27 Ное 2014, 17:33

Здравейте,
Скоро ще правя изледване на tsh ,но имали известен период на прием на л-тироксин преди изледването
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 100