Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
08 Мар 2015, 13:36
Здравейте, докторе,
През 2003 г. и 2005 г. ми правиха операции за отстраняване на възли на щитовидната жлеза. В резулта на това е отстранен десният лоб на жлезата.
При контролен преглед на 12.02.2015г. след ехография е установено: Л.Л. 11,4/ 7,8; Кистичен нодул 3,6/ 3,6. Стоѝностите на TSH 4,1 mU/l
Въпросът ми е: Трябва ли да предприема оперативно отстраняване на възела?
Нямам никакви оплаквания, освен необосновано покачване на теглото. Без да променям хранителния режим килограмите станаха с 4 повече. Същото ми се случи при откриването на втория възел.
08 Мар 2015, 23:24
elvanst написа:Здравейте, докторе,
През 2003 г. и 2005 г. ми правиха операции за отстраняване на възли на щитовидната жлеза. В резулта на това е отстранен десният лоб на жлезата.
При контролен преглед на 12.02.2015г. след ехография е установено: Л.Л. 11,4/ 7,8; Кистичен нодул 3,6/ 3,6. Стоѝностите на TSH 4,1 mU/l
Въпросът ми е: Трябва ли да предприема оперативно отстраняване на възела?
Нямам никакви оплаквания, освен необосновано покачване на теглото. Без да променям хранителния режим килограмите станаха с 4 повече. Същото ми се случи при откриването на втория възел.
Уважаеми elvanst,
Трудно е да отговоря на въпроса Ви без да съм виждала документацията и да съм Ви преглеждала. Предполагам, че размерите, които описвате са в милиметри. Не ми е ясно, защо възел с толкова малки размери е обсъждан за оперативно лечение. Ако няма някакви съмнения за естеството на такъв възел, той се проследява ехографски.
От възел в щитовидната жлеза не може да се наддава на тегло. Въпреки, че не знам каква е прицелната стойност на ТСХ при Вас, на настоящия етап е малко вероятно промяната в теглото да се обясни с тиреоидна дисфункция. Най-вероятно има друга причина за оплакванията Ви.
09 Мар 2015, 12:05
Много Ви благодаря за отговора! Ще ми помогне да взема решение.
30 Мар 2015, 10:59
Здравейте ! От около 2 години започнаха да ми се появяват атероми по лицето, които се надуват ,а и от скоро се получава и една люспичка отгоре. След няколко манипулации , бях оперирана ,но малко по- късно започнаха да се появяват отново. Няма спасение, при условие, че като тинейджърка ,никога съм нямала акне , дори една пъпка. След консултация с личния лекар ,ходих на гинеколог - цитологичното изследване беше добре , а при самия преглед не се установиха кисти или нещо тревожно.Последва преглед при ендокринолог - на ехограф нямаше проблеми , всичко си беше в норма .Пуснаха ми кръвни изследвания - кр.захар - 4,7 , натрий -137, калций 4,3 , TSH -1,16, тестостерон - 3,32 , DHEA -S 9,75. На 31 год. ,а освен това ,често получавам световъртеж, и то в легнало положение, като ,че ли и много често започнах да забравям. Моля , за вашето мнение.Благодаря предварително !
30 Мар 2015, 13:44
[youtube][/youtube]Zdraveite dr. iordanova. Pokazatelite ot izsledvaniata na shtitovidnata jleja na 20.03.2015g.: TSH 0,02 referentni stoinosti 0,38-4,60; antiTRO/MAT/121,50 referentni granici <34; FT4/svobodenT4/64,93 referentni granici12,00-22,00; TSHreceptorni antitela 1,22 referentni granici <1,5otr.1,5-1,75granichen >1,75pol. Lekarite kazbat, che e tireotoksikoza i che triabva da se operiram. Vie na kakvo mnenie ste.
30 Мар 2015, 15:18
Здравейте д-р Йорданова,
Стойностите на TSH са 4,18 и увеличена лява страна на щитовидната жлеза. Искам да попитам трябва ли да приемам лекарства, или да изчакам да премине границата от 4,20?
01 Апр 2015, 23:22
Данис написа:Здравейте д-р Йорданова,
Стойностите на TSH са 4,18 и увеличена лява страна на щитовидната жлеза. Искам да попитам трябва ли да приемам лекарства, или да изчакам да премине границата от 4,20?
Уважаеми Данис,
Нямам никаква представа дали трябва да пиете лекарства. Лекува се пациент, а не хормонални резултати. Консултирайте се с ендокринолог за да може да прецени необходимостта от лечение.
01 Апр 2015, 23:39
rumina написа:[youtube][/youtube]Zdraveite dr. iordanova. Pokazatelite ot izsledvaniata na shtitovidnata jleja na 20.03.2015g.: TSH 0,02 referentni stoinosti 0,38-4,60; antiTRO/MAT/121,50 referentni granici <34; FT4/svobodenT4/64,93 referentni granici12,00-22,00; TSHreceptorni antitela 1,22 referentni granici <1,5otr.1,5-1,75granichen >1,75pol. Lekarite kazbat, che e tireotoksikoza i che triabva da se operiram. Vie na kakvo mnenie ste.
Уважаеми rumina,
От посочените резултати може да се заключи, че имате тиреотоксикоза. Не знам дали трябва да се оперирате. От посочената от Вас информация единствено мога да кажа, че се нуждаете да стартирате медикаментозно лечение след консултация с ендокринолог. Специалистът трябва да прецени и какъв да е подхода по-нататък. Така или иначе на настоящия етап оперативното лечение е противопоказано. Такова може да се обсъжда след няколко месеца при достигане на еутиреодно състояние при наличие на показание и след подготовка.
02 Апр 2015, 12:20
Здравейте, бих искала да знам в кои случаи трябва да се приемат добавки с йод. Оперирана съм 2010 с премахната 90-95% от жлезата и не знам дали трябва или не да приемам повече йод от орехи и други добавки .
03 Апр 2015, 07:11
mega8484 написа:Здравейте ! От около 2 години започнаха да ми се появяват атероми по лицето, които се надуват ,а и от скоро се получава и една люспичка отгоре. След няколко манипулации , бях оперирана ,но малко по- късно започнаха да се появяват отново. Няма спасение, при условие, че като тинейджърка ,никога съм нямала акне , дори една пъпка. След консултация с личния лекар ,ходих на гинеколог - цитологичното изследване беше добре , а при самия преглед не се установиха кисти или нещо тревожно.Последва преглед при ендокринолог - на ехограф нямаше проблеми , всичко си беше в норма .Пуснаха ми кръвни изследвания - кр.захар - 4,7 , натрий -137, калций 4,3 , TSH -1,16, тестостерон - 3,32 , DHEA -S 9,75. На 31 год. ,а освен това ,често получавам световъртеж, и то в легнало положение, като ,че ли и много често започнах да забравям. Моля , за вашето мнение.Благодаря предварително !
Уважаеми mega8484,
Обърнете се към ендокриколога, който Ви е пуснал изследванията, т.к. нивата на андрогените в кръвта са високи. Необходими са допълнителни изследвания за уточняване на причината за това.
Световъртежът е необходимо да се уточни при консултация с невролог.