Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

27 Май 2015, 14:30

Здравейте Д-р Йорданова,
От няколко години съм с хипотериодизъм и пия Л - тироксин 25 мг. В края на миналата година си направих изследвания: TSH 2 и FT4 16.22. Ендокринологът ми каза, че резултатите са много добри и ТСХ трябва да е в рамките на 1,5 - 2 за възрастта ми ( 39 години).
Днес си пуснах отново хормони TSH 2,71 и FT4 13.02. Не съм променяла нищо в начина си на живот и хранене.
МОля за Вашето мнение, на какво се дължи увеличаването на ТСХ и проблем ли е това?

Благодаря Ви за отделеното време!

27 Май 2015, 21:20

nellykap написа:Ако бяхте се опитали да асимилирате какво съм Ви отговорила щяхте да разберете, че не ми е ясно защо Ви проследяват по този начин ако информацията, която сте споделили е вярна. Задайте си въпросите на лекар, който е запознат със състоянието Ви.

Аз повече от добре Ви разбрах, но не ми е ясно защо смятате, че ще губя нечие време с лъжи!!! Това е състоянието, това е назначено за следене, а ако аз разбирах от медицина със сигурност нямаше да се допитвам до който и да е форум!! :? :cry:[/quote]
Уважаема nellykap,
Посетете лекар, който разбира от тумори на щитовидната жлеза за да разгледа медицинската Ви документите и да Ви даде мнение.
Неуважителното поведение, което демонстрирате в постовете си няма как да не доведе до недоверие в пълнотата и интерпретацията на информацията, която споделяте.
Моля, ако желаете да публикувате във форума, спазвайте условията за ползването му.

27 Май 2015, 22:30

dessy_sab написа:Здравейте Д-р Йорданова,
От няколко години съм с хипотериодизъм и пия Л - тироксин 25 мг. В края на миналата година си направих изследвания: TSH 2 и FT4 16.22. Ендокринологът ми каза, че резултатите са много добри и ТСХ трябва да е в рамките на 1,5 - 2 за възрастта ми ( 39 години).
Днес си пуснах отново хормони TSH 2,71 и FT4 13.02. Не съм променяла нищо в начина си на живот и хранене.
МОля за Вашето мнение, на какво се дължи увеличаването на ТСХ и проблем ли е това?

Благодаря Ви за отделеното време!

Уважаема dessy_sab,
Хипотиреоидизмът е заболяване, което се характеризира с намалена продукция на хормони от щитовидната жлеза, дължащо се на различни причини. Най-честите причини в страни без йоден дефицит са автоимунния тиреоидит и оперативните интервенции на щитовидната жлеза. Автоимунните заболявания няма как да се стопират и могат да доведат до промени във функцията на щитовидната жлеза. С времето се променят и нуждите ни от тиреоидни хормони. Каква е конкретната причина във вашия случаи може само да се гадае.
Не мисля, че това че ТСХ е малко над прицелната стойност е толкова притеснително. Необходима е малка корекция в дозата. Обърнете се към ендокринолога си за да Ви разясни повече за естеството на вашето заболяване и да прецени каква дозировка да приемате. За добър контрол на заболяването са необходими периодични изследвания на хормоните.

28 Юни 2015, 18:27

Здравейте, д-р Йорданова!
Предстои ми да направя изследвания за хормоните на щитовидната жлеза и имам вече записан час, но менструацията ми дойде по-рано от предвиденото и ще продължи по време на датата на изследването. Има ли значение този факт за точни резултати и трябва ли да го отложа за след като ми свърши менструацията?
Ще съм благодарна, ако отговорите на запитването ми!

29 Юни 2015, 00:08

pe7ia написа:Здравейте, д-р Йорданова!
Предстои ми да направя изследвания за хормоните на щитовидната жлеза и имам вече записан час, но менструацията ми дойде по-рано от предвиденото и ще продължи по време на датата на изследването. Има ли значение този факт за точни резултати и трябва ли да го отложа за след като ми свърши менструацията?
Ще съм благодарна, ако отговорите на запитването ми!

Уважаема pe7ia,
Щом ще Ви се изследват само хормони на щитовидната жлеза няма никакъв проблем. В случа, че ще се изследват полови хормони трябва да съгласувате с лекаря си кога е най-удачния момент за изследване.

09 Юли 2015, 13:20

Здравейте,
Направих си изследване - без конкретен повод в момента, отдавна се гласях да го направя и все не отделях време.
Резултата е притеснителен - ТСХ - 23,87 :)
Жена на 42 г!

10 Юли 2015, 17:16

Имам проблем с акнето в областта на брадичката и челото от 4 години , ходих при 3 дерматоложки , които ми казваха всеки път различна диагноза и съответно нито една не ми помогна . Ходих при гинеколог , който ми откри поликистоза на яйчниците , която се оправи и която също е възможно да е причинител на акнето . То се появява когато си поиска на едно и също място понякога се зачервява и пъпките се развиват бързо с гноен връх , сърбеж и болка , друг път се поуспокоява , става с цвета на кожата ми , но стои като подкожна пъпка . Четох много статии , според които акнето ми е на хормонална основа . Косата ми често капе , имам мъх по брадичката , също и често имам болки в сърцето средно силни . При какъв специалист да отида , какво да предприема ?

12 Юли 2015, 10:42

biliko написа:Здравейте,
Направих си изследване - без конкретен повод в момента, отдавна се гласях да го направя и все не отделях време.
Резултата е притеснителен - ТСХ - 23,87 :)
Жена на 42 г!

Уважаема biliko,
Този резултат означава, че вашата щитовидна жлеза не функционира добре и ще трябва да приемате недостигащите Ви хормони като хапчета. Трябва да се направят допълнително изследвания за да се разбере причината за намалената функция и да се стартира лечение. Обърнете се към ендокринолог за да Ви назначи заместително лечение и да ръководи по-нататъшните изследвания за диагностично уточняване и проследяването Ви.

12 Юли 2015, 11:03

Здравейте д-р Йорданова
Преди около година си правих изследване на хормоните на щитовидната жлеза и стойностите бяха нисък TSH и висок T3 и T4. Но бяха в разрешената норма. Ехография не съм правил. Проблема ми е че имам поднормено тегло и не мога да напълнея. Храня се много но не мога да кача нищо. И това вече започва да се превръща в проблем. Имам един документ от личния лекар от преди години на който пише, че имам увеличена щитовидна жлеза.

Интересува ме какви са възможностите да се повлияе медикаментозно на ниватата на T3 и T4. Не мога да живея повече с този хиперметаболизъм.

12 Юли 2015, 11:22

sunnyday написа:Имам проблем с акнето в областта на брадичката и челото от 4 години , ходих при 3 дерматоложки , които ми казваха всеки път различна диагноза и съответно нито една не ми помогна . Ходих при гинеколог , който ми откри поликистоза на яйчниците , която се оправи и която също е възможно да е причинител на акнето . То се появява когато си поиска на едно и също място понякога се зачервява и пъпките се развиват бързо с гноен връх , сърбеж и болка , друг път се поуспокоява , става с цвета на кожата ми , но стои като подкожна пъпка . Четох много статии , според които акнето ми е на хормонална основа . Косата ми често капе , имам мъх по брадичката , също и често имам болки в сърцето средно силни . При какъв специалист да отида , какво да предприема ?

Уважаема sunnyday,
Определено трябва да посетите ендокринолог. За консултацията трябва да си носете и хормоналните изследвания пуснати от гинеколога Ви. Синдромът на поликистозните яйчници не изчезва толкова лесно. При този синдром има данни за повишени андрогени в кръвта, които могат да са причина за акне. Кожните промени често се повлияват трудно. Лечението трябва да е насочено към установените хормонални и клинични промени и да е продължително.
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 93