Mary87 написа:Здравейте д-р Йорданова,
Много бих се радвала, ако може да ми помогнете. Имам хипотиреоидизъм открит преди 3 години. От тогава съм на Л-тироксин. Татко и Мат са в норма, а жлезата няма аструктурни промени. По време на бременност дозата ми беше вдигната от 50/75 на 100. 40 дена след като родих, се тествах отново и ТСХ беше под долна граница - 0.2 (референтни 0.27-4.2). коригирахме дозата на 75. Сега, един месец по-късно, ТСХ е 0.69,а фт4 е 13.1 (ред. 9.3-17). Дали е необходимо ново коригиране на дозата? И възможно ли е ТСХ да оказва влияние върху количеството кърма, тъй като тя започна да намалява?
Благодаря предварително!
Уважаема Mary87,
Най-често след раждане пациентките се връщат на дозата си преди бременността. Препоръчва се непосредствено след раждане да се намали дозировката. Стойността на ТСХ не влияе пряко количеството на кърмата. Има други фактори, които могат да се опитат да се променят, като хранене, стрес и т.н.
Относно дозата ми е трудно да отговоря, т. к. не разполагам с много информация за Вас. Най-вероятно можете да останете на същата доза.