Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Яну 2019, 08:12

Кармелита написа:Здравейте Д-р Йорданова, искам да попитам при стойност на тсх 3,1при референтни стойности 0,3_4,2 и доброкачествен възел на ляв лоб на ЩЗ с размер 9 мм, жлезата е с нормоехогенна структура и нормални размери, трябва ли да се провежда някакво лечение.имам и друг въпрос:при профилактично изследване на кръвна захар на гладно стойността е 5,6,Това нормално ли е.Възрсстта ми е 37 г.Благодаря!

Уважаеми Кармелита,
не виждам причина за някакво лечение към момента. Предвид наличието на възел е необходимо периодично проследяване.
Кръвната Ви захар е в нормална за човек, който не е бременен,съгласно действащите в Европа препоръки.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 956
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Лара » 21 Яну 2019, 19:43

Здравейте! Имам ли основание да се притеснявам от проблеми със Щ жлеза при условие, че имам смесени симптоми-постоянна ниска температура–36,1 сутрин в леглото, постоянно ускорен пулс 100и, депресия, безсъние,гадене, лесна умора, сърцебиене, редукция на тегло...
Лара
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Яну 2019, 19:27

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 22 Яну 2019, 08:21

Лара написа:Здравейте! Имам ли основание да се притеснявам от проблеми със Щ жлеза при условие, че имам смесени симптоми-постоянна ниска температура–36,1 сутрин в леглото, постоянно ускорен пулс 100и, депресия, безсъние,гадене, лесна умора, сърцебиене, редукция на тегло...

Уважаема Лара,
при съмнение за наличие на заболяване на щитовидната жлеза се провежда изследване на ТСХ за да се потвърди или отхвърли предположението. Човек може да има няколко проблема успоредно и клиничната картина от заболяванията да се препокрива.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 956
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Лара » 22 Яну 2019, 12:34

Благодаря за отговора, но мен ме озадачава ней вече как се обяснява ниската температура и високия пулс при условие,че кардиоложката каза че нямам изменения и повод за този пулс .на42г съм.
Лара
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Яну 2019, 19:27

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Shmsho » 22 Яну 2019, 21:56

Здравейте,
Днес си изследвах ТСХ-0,010. През 2017 ми откриха аденом на хипофизата 5,5мм. Не го лекувах, защото лекарят ми каза, че може да изчезне сам ако спра захарта изцяло( имах и висока кръвна захар и поли кистозни яйчници и хашимото). Приемах лекарства за хашимотото 50мг всеки ден, медформин 1000 мг два пъти на ден. На второто изследване, след 6
месец, вече беше станало 6 мм. Изследваха ми пролактин и кортизол бяха леко завишени, в следствие започнах да приемам дофастон 5мг по половин таблетка веднъж в седмицата за два месеца и преднозолон кортико 5мг всяка вечер. След още 6 месеца отново си направих ЯМР и де оказа, че аденома е изчезнал. Докторът ми каза да продължавам с преднизолона но да намаля дозата на половин таблетка. Не го пих, защото от него качих 10кг през тези 6 месеца. Пролактина отново ми беше висок и пак започнах да го пия по същата схема, но след месец го спрях, защото от него не можех да ходя по голяма нужда. В момента пия медформин л-тироксин и грандаксин. Реших да си пусна ТСХ, защото от около 2 седмици усешах нещо като мравучкане в щитовидната жлеза, обилно потене, постоянно ми е топло, задъхвам се при най-малкото движение, безсъние, нямам достатъчно сила в мускулите както обикновено. От два месеца не пия л-тироксин, защото забравям. Въпросът ми е сега обратната болест на хашимото ли имам- хопер функция. Или е в следствие на предозиране с лекарствата и какво следва?

Жена-22 години
Shmsho
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Яну 2019, 21:27

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Яну 2019, 07:52

Лара написа:Благодаря за отговора, но мен ме озадачава ней вече как се обяснява ниската температура и високия пулс при условие,че кардиоложката каза че нямам изменения и повод за този пулс .на42г съм.

Уважаема Лара,
за да се предположи дали има или не проблем с щитовидната жлеза е необходимо да има поне изследване на хормони. Сама коментирате, че лекар, който Ви е виждал и преглеждал не може да Ви отговори, а без конкретни данни как очаквате да Ви дам насоки.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 956
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Яну 2019, 08:02

:wink: :smile:
Последна промяна Dr Stella Yordanova на 23 Яну 2019, 08:16, променена общо 1 път
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 956
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Яну 2019, 08:12

Dr Stella Yordanova написа:
Shmsho написа:Здравейте,
Днес си изследвах ТСХ-0,010. През 2017 ми откриха аденом на хипофизата 5,5мм. Не го лекувах, защото лекарят ми каза, че може да изчезне сам ако спра захарта изцяло( имах и висока кръвна захар и поли кистозни яйчници и хашимото). Приемах лекарства за хашимотото 50мг всеки ден, медформин 1000 мг два пъти на ден. На второто изследване, след 6
месец, вече беше станало 6 мм. Изследваха ми пролактин и кортизол бяха леко завишени, в следствие започнах да приемам дофастон 5мг по половин таблетка веднъж в седмицата за два месеца и преднозолон кортико 5мг всяка вечер. След още 6 месеца отново си направих ЯМР и де оказа, че аденома е изчезнал. Докторът ми каза да продължавам с преднизолона но да намаля дозата на половин таблетка. Не го пих, защото от него качих 10кг през тези 6 месеца. Пролактина отново ми беше висок и пак започнах да го пия по същата схема, но след месец го спрях, защото от него не можех да ходя по голяма нужда. В момента пия медформин л-тироксин и грандаксин. Реших да си пусна ТСХ, защото от около 2 седмици усешах нещо като мравучкане в щитовидната жлеза, обилно потене, постоянно ми е топло, задъхвам се при най-малкото движение, безсъние, нямам достатъчно сила в мускулите както обикновено. От два месеца не пия л-тироксин, защото забравям. Въпросът ми е сега обратната болест на хашимото ли имам- хопер функция. Или е в следствие на предозиране с лекарствата и какво следва?

Жена-22 години

Уважаема Shmsho,
в написаното от Вас има противоречиви твърдения. За да може да се реагира правилно на установеното понижено ТСХ, трябва да изчистите за себе си колко и как сте приемали Л-тироксина. Ако сте го приемали, трябва да се спре и да се проследи ТСХ след 20-30 дни. Ако това не е така е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се уточни за какво става въпрос. Възможно е при пациенти с тиреоидит на Хашимото да има и повишена функция на щитовидната жлеза. Посетете ендокринолога си за да се прецени подхода.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 956
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Ella » 10 Фев 2019, 22:52

Здравейте ,д-р Йорданова, пиша Ви относно резултатите и от името на моята майка - 51г.с фамилна анамнеза от страна на баба ми - базедова болест/тиреоидит на Хашимото(диагностицирана с автоимунно заболяване),а сестра ми претърпя операция по пълно отстраняване на щитовидната жлеза и част от околни тъкани в следствие на злокачествен възел от раково заболяване.След някои оплаквания физически - като комбинация от "топли вълни"(приписвани на менопауза) с почти постоянното нерегулярно и неповлияващо се от околната среда усещане за студ по цялото тяло и поредно измерване на ниска температура под 36° ,около 35° или по-ниска ,зиморничавост, втрисане, тръпки , замръзване на крайниците, лесно покачване на теглото , болки в мускулите и ставите и др. Назначени изследвания ,които показват леко повишение на хормон TSH :4.51mkIU/ml при референтни 0.27-4.20 и завишени стойности на антитяло МАТ(анти-ТРО) 238.70 IU/ml при референтни до 34.00
Моля да ми отговорите , има ли нужда от преглед при ендокринолог и доуточняване на евентуална диагноза, може ли да се предполага Хашимото по следните показатели според Вашето вещо мнение към какво сочат тези резултати и нужно ли е да се предприемат мерки на този етап? Благодаря Ви за отделеното време!
Прикачени файлове
received_245862493004404.jpeg
received_245862493004404.jpeg (80.91 KiB) Прегледано 35 пъти
Ella
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Фев 2019, 22:23

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 11 Фев 2019, 08:10

Ella написа:Здравейте ,д-р Йорданова, пиша Ви относно резултатите и от името на моята майка - 51г.с фамилна анамнеза от страна на баба ми - базедова болест/тиреоидит на Хашимото(диагностицирана с автоимунно заболяване),а сестра ми претърпя операция по пълно отстраняване на щитовидната жлеза и част от околни тъкани в следствие на злокачествен възел от раково заболяване.След някои оплаквания физически - като комбинация от "топли вълни"(приписвани на менопауза) с почти постоянното нерегулярно и неповлияващо се от околната среда усещане за студ по цялото тяло и поредно измерване на ниска температура под 36° ,около 35° или по-ниска ,зиморничавост, втрисане, тръпки , замръзване на крайниците, лесно покачване на теглото , болки в мускулите и ставите и др. Назначени изследвания ,които показват леко повишение на хормон TSH :4.51mkIU/ml при референтни 0.27-4.20 и завишени стойности на антитяло МАТ(анти-ТРО) 238.70 IU/ml при референтни до 34.00
Моля да ми отговорите , има ли нужда от преглед при ендокринолог и доуточняване на евентуална диагноза, може ли да се предполага Хашимото по следните показатели според Вашето вещо мнение към какво сочат тези резултати и нужно ли е да се предприемат мерки на този етап? Благодаря Ви за отделеното време!

Уважаема Ella,
необходимо е майка Ви да посети ендокринолог за да се прецени дали трябва да се приемат медикаменти или не. Най-вероятно е да има тиреоидит на Хашимото. Оплакванията, които описвате не могат да се обяснят от толкова лека промяна в хормоналните показатели.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 956
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron