Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 04 Ное 2020, 00:03

Надя.Николова написа:Здравейте! Пуснах си изследвания за функцийте на щитовидната жлеза резултатите са следните: TAT-2.08 IU/ml/4,11, MAT-0,63IU/ml/0-5,61,FT3-3.410 pg/ml/1.880-3.180,FT4-0,960 ng/dl/0,700-1,480,TSH-3,181 uIU/ml/0.350-4.940 Какво бихте ми казали за отклонението на хормон ft3? Предварително благодаря!

Уважаема Надя.Николова,
всяко изследване се тълкува според наличните оплаквания. Не сте посочели каква е причината за изследванията и мога само да дам предположения, без да знам колко са валидни за Вас. Предвид наличието на нормалната стойност на ТСХ, най-вероятно е проблем в методиката на изследване и отклонението в ФТ3 е без значение. Ако изследванията са направени поради налични оплаквания, те трябва да се повторят след 2-3 м.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1167
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Надя.Николова » 04 Ное 2020, 00:17

Здравейте! Изследванията са пуснати след проведен преглед при ОПЛ които изрази съмнение за проблем с щитовидната жлеза т.к по време на прегледа температурата ми беше ниска и е установена аритмия.
Надя.Николова
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Мар 2018, 22:55

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Ное 2020, 08:43

Надя.Николова написа:Здравейте! Изследванията са пуснати след проведен преглед при ОПЛ които изрази съмнение за проблем с щитовидната жлеза т.к по време на прегледа температурата ми беше ниска и е установена аритмия.

Уважаема Надя.Николова,
повторете само ТСХ и ФТ4 след 3 м. По написаното от Вас не мисля, че има причина за притеснение. Ако след контролните изследвания има отклонения, ще се мисли дали и трябва да се правят и другите маркери за щитовидната жлеза. Не е необходимо да повтаряте ФТ3 преди да излязат резултатите от другите изследвания, той ще се пусне само ако ТСХ излезе поднормено.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1167
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Bobii » 05 Ное 2020, 13:23

Здравейте!
На майка ми и откриха 6 възела и и правиха биопсия. Чакаме резултата. Тъй като намирам много противоречива информация относно храненето и полезни и вредни храни при наличие на възли, а и докторите като цяло не дават насоки относно хранене, бихте ли ми казали кои храни са полезни и противопоказни? Майка ми е с диабет тип 2, изкаран микроинсулт преди години и високо кръвно - следователно е на таблетки.
Bobii
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Ное 2020, 13:15

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 07 Ное 2020, 08:46

Bobii написа:Здравейте!
На майка ми и откриха 6 възела и и правиха биопсия. Чакаме резултата. Тъй като намирам много противоречива информация относно храненето и полезни и вредни храни при наличие на възли, а и докторите като цяло не дават насоки относно хранене, бихте ли ми казали кои храни са полезни и противопоказни? Майка ми е с диабет тип 2, изкаран микроинсулт преди години и високо кръвно - следователно е на таблетки.

Уважаеми Bobii,
няма как с промяна в хранителния режим да премахнете каквото и да е образуване. Не случайно не са Ви препоръчали специален хранителен режим за възлите, защото не е установена такава връзка. Майка Ви си има сериозно заболяване /Захарния диабет/, контролът на което зависи до голяма степен от хранене и физическа активност. Ако спазва хранителен режим за това заболяване, ще си помогне и срещу много други.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1167
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот biljanast » 20 Дек 2020, 22:08

Здравейте!Казвам се Биляна Трифонова и при изследване на пълен пакет "Щитовидна жлеза"включващ TSH,TF3,TF4,TAT,MAT ссе установиха повишени стойности както следва:
-TSH-7.15
-TAT -124
Лекаря който попринцип ме следи ще е на работа след Новагодина ,а аз не се чуствам добре1
Удобно ли е да препоръщате към каква терапия да премина?
Благодаря
biljanast
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Дек 2020, 22:00

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот krasi.dimitrova » 21 Дек 2020, 01:14

Здравейте! Казвам се Красимира. Миналата година, септември месец,ми махнаха щитовидната жлеза, имах злокачествено новообразувание. Сега имам паник атаки. Въпросът ми е, дали мога да приемам Нейчър он Но Стрес, съдържа витамини от група B. .Знам, че при такова заболяване не се препоръчва прием на B12.
krasi.dimitrova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Ное 2020, 23:51

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Дек 2020, 17:43

biljanast написа:Здравейте!Казвам се Биляна Трифонова и при изследване на пълен пакет "Щитовидна жлеза"включващ TSH,TF3,TF4,TAT,MAT ссе установиха повишени стойности както следва:
-TSH-7.15
-TAT -124
Лекаря който попринцип ме следи ще е на работа след Новагодина ,а аз не се чуствам добре1
Удобно ли е да препоръщате към каква терапия да премина?
Благодаря

Уважаеми г-жо Трифонова,
изследванията показват данни за хипотиреоидизъм, т.е. намалена секреция на хормони от щитовидната жлеза. Щом организмът не може да синтезира достатъчно хормони, те трябва да се набавят от вън, чрез медикамент. Дозата е индивидуална и се определя не само от нивото на ТСХ, но и от подлежащото заболяване, придружаващи болести, възраст и т.н. Стойността на ТСХ установена при изследванията е под 10 и ако не сте бременна може да изчакате консултацията си с ендокринолога си.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1167
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Дек 2020, 18:14

krasi.dimitrova написа:Здравейте! Казвам се Красимира. Миналата година, септември месец,ми махнаха щитовидната жлеза, имах злокачествено новообразувание. Сега имам паник атаки. Въпросът ми е, дали мога да приемам Нейчър он Но Стрес, съдържа витамини от група B. .Знам, че при такова заболяване не се препоръчва прием на B12.

Уважаеми krasi.dimitrova,
не се препоръчва да приемате точно тази хранителни добавка. Има много хранителни добавки с такава насоченост, които не съдържат витамини от група Б. Препоръчително е да се преоцени дали може да се използва и друга добавка при Вас.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1167
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот framarrmd44 » 27 Дек 2020, 23:27

Здравейте!
От три години имам 3,5 см. възел,който не ми създаваше никакви проблеми, вкл. и хормони в норма. В началото на месеца при контролния преглед се установи THS 15,3. Започнах 50микрг. L-тироксин. След 20 дни THS вече ми е 1,44. Попитах ендокринолога си може ли да приемам в добавка Тирохелп и да намалим хормона. Категоричен беше, че няма доверие на природните добавки и да продължавам с 50микр. L-тироксин и контрола след 6 месеца. На 49 години съм, и досега нямам никакви оплаквания. Спорутвам редовно. Какво ще ме посъветвате вие?
framarrmd44
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Дек 2020, 23:14

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта