Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Zdravka76 » 27 Фев 2021, 09:33

Здравейте, става въпрос за дете .Възраст на пациента 16 години . Проблемът е че започна да и окапва косата , като в горната част на главата е видимо . Направихме изследвания при ендокринолог те са FT4 ↓ 11.51 pmol/L 12.00 - 20.60 TSH 1.90 mkIU/ml 0.53 - 3.59 Anti - TPO 9.45 IU/mL До 34.00 Тази по- ниска стойност на FT4 , какво означава?
Детето няма други оплаквания освен умора от училище.
Zdravka76
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Фев 2021, 20:21

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 27 Фев 2021, 19:50

Zdravka76 написа:Здравейте, става въпрос за дете .Възраст на пациента 16 години . Проблемът е че започна да и окапва косата , като в горната част на главата е видимо . Направихме изследвания при ендокринолог те са FT4 ↓ 11.51 pmol/L 12.00 - 20.60 TSH 1.90 mkIU/ml 0.53 - 3.59 Anti - TPO 9.45 IU/mL До 34.00 Тази по- ниска стойност на FT4 , какво означава?
Детето няма други оплаквания освен умора от училище.

Уважаеми Zdravka76,
лица под 18 г се лекуват от педиатри, в случая от детски ендокринолози. Ако тези резултати се отнасяха за възрастен човек, щях да препоръчам да се повторят ТСХ, ФТ4 след 1-3 м. Не съм сигурна, дали това биха били препоръките на детските ендокринолози.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Райна.Княгиня » 13 Мар 2021, 15:55

Здравейте!
Получих обрив по лицето и краката. Отидох на дерматолог, той ме прати на алерголог, което предизвика и да си пусна изследвания. Резултатът съм прикачила на снимка, който ме притесни. Може ли Вашето мнение като на специалист Благодаря!
Предстои ми и консултация с ендокринолог.
Прикачени файлове
Screenshot_20210311_165731_com.huawei.browser.jpg
Screenshot_20210311_165731_com.huawei.browser.jpg (306.74 KiB) Прегледано 85 пъти
Райна.Княгиня
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Мар 2021, 15:50

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 15 Мар 2021, 00:14

Райна.Княгиня написа:Здравейте!
Получих обрив по лицето и краката. Отидох на дерматолог, той ме прати на алерголог, което предизвика и да си пусна изследвания. Резултатът съм прикачила на снимка, който ме притесни. Може ли Вашето мнение като на специалист Благодаря!
Предстои ми и консултация с ендокринолог.

Уважаема Райна.Княгиня,
от изследванията става ясно, че имате субклиничен хипотиреоидизъм. За да се прецени каква е причината за възникване на намалена продукция на хормони от щитовидната жлеза трябва да се проведе консултация с ехография на щитовидната жлеза от ендокринолог. Трябва да се прецени дали трябва да се започне лечение или може да се изчака.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Nikol007 » 18 Мар 2021, 20:43

Здравейте от 3 години съм със диагноза захарен диабет тип 2 и хипофункция на щитовидната жлеза.Приемам Л-тироксин по 50мг на ден .В момента стойностите на TSH са 3.38.Дозата на Л-тироксин е увеличена на 50мг от 9 месеца -TSH трябваше да падне до 2 .Искам да попитам трябва ли да се увеличи дозата на Л-тироксин или стойността на TSH -3.38 е нормална?
Nikol007
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Юни 2014, 13:29

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Nikol007 » 18 Мар 2021, 20:49

Здравейте от 3 години съм със диагноза захарен диабет тип 2 и хипофункция на щитовидната жлеза.Приемам Л-тироксин по 50мг на ден .В момента стойностите на TSH са 3.38.Дозата на Л-тироксин е увеличена на 50мг от 9 месеца -TSH трябваше да падне до 2 .Искам да попитам трябва ли да се увеличи дозата на Л-тироксин или стойността на TSH -3.38 е нормална?Прикачам снимка от последното изследване
Прикачени файлове
AEC37896-0C2F-43D5-8A03-CD8E28F13372.png
AEC37896-0C2F-43D5-8A03-CD8E28F13372.png (815.23 KiB) Прегледано 58 пъти
Nikol007
 
Мнения: 9
Регистриран на: 06 Юни 2014, 13:29

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот StellaB » 19 Мар 2021, 16:15

Здравейте, д-р Йорданова! Преди известно време личният лекар ми установи сърцебиене. Пренасочи ме за преглед при ендокринолог, който след преглед с ехограф установи, че имам възли на щитовидната жлеза. От доста време имам косопад, но през последната седмица е доста обилен. Има ли връзка с възлите и каква терапия ми препоръчвате вие?
StellaB
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Мар 2021, 16:09

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Мар 2021, 10:37

Nikol007 написа:Здравейте от 3 години съм със диагноза захарен диабет тип 2 и хипофункция на щитовидната жлеза.Приемам Л-тироксин по 50мг на ден .В момента стойностите на TSH са 3.38.Дозата на Л-тироксин е увеличена на 50мг от 9 месеца -TSH трябваше да падне до 2 .Искам да попитам трябва ли да се увеличи дозата на Л-тироксин или стойността на TSH -3.38 е нормална?Прикачам снимка от последното изследване

Уважаеми Nikol007,
знам твърде малко, за да предположа какви стойности на ТСХ са търсени при Вас. Ако сте жена планираща бременност, тогава е препоръчително да се свали ТСХ под 2,5 мИУ/л. В противен случай е препоръчително да поддържате ТСХ в референтните граници посочени от лабораторията, както е в момента.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 20 Мар 2021, 10:54

StellaB написа:Здравейте, д-р Йорданова! Преди известно време личният лекар ми установи сърцебиене. Пренасочи ме за преглед при ендокринолог, който след преглед с ехограф установи, че имам възли на щитовидната жлеза. От доста време имам косопад, но през последната седмица е доста обилен. Има ли връзка с възлите и каква терапия ми препоръчвате вие?

Уважами StellaB,
само наличието на възел не може да доведе до косопад. Косопад може да има при намалена функция на щитовидната жлеза. Не описвате дали е намерена някаква промяна във функцията на жлезата. Проверете дали са правени такива изследвания, както и кога са правени за да се прецени тяхната актуалност. Когато има възли в щитовидната жлеза и тя функционира нормално, се препоръчва ежегодно да се проверява функцията на жлезата и да се прави ехография на 6-12м.
За сезона е характерно да има засилен косопад, ако това е причината ще помогнат витамини за коса, нокти и кожа, в комбинация с продукти за измиване на косата за косопад.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Дияна.Петрова » 29 Мар 2021, 20:07

Здравейте д-р Йорданова, бих искала да Ви попитам дали мога да пия Келп при изцяло премахната щитовидна жлеза и в последствие с хипофункция. Ще навреди ли? Знам, че при хипофункция хапчетата помагат, тъй като съдържат йод, който помага, но не знам как стоят нещата при хора без щитовидна жлеза, които са с хипофункция в следствие на операцията? Благодаря предварително!
Дияна.Петрова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Мар 2021, 19:55

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта