Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

В този форум може да задавате вашите въпроси, свързани с белодробни заболявания - астма, пневмонии, хобб и други. Ще получите онлайн консултация от специалист пневмология и фтизиатри.
Д-р Камелия Харачерова

Re: Вирусна пневмония

Мнениеот FramarLekari » 27 Апр 2020, 14:45

anelkka написа:Здравейте, моля за съвет. Става въпрос за възрастна жена на 75г. преди два дни започна да храчи кръв буквално. Няма никакви симптоми на настинка и скоро не е боледувала, има стара диагноза ХОББ. Пие лекарства за в. кръвно, сърце и подагра и аспирин протект. Пулмолог назначи рентген на бял дроб, резултата е: Двустранно аериранибели дробове с перибронхиални промени, ретуширани хилусни сенки и сгъстена белодробна структора базално с оформени пневмонични възпалителни инфилтрации в дясно надхилусно поле. К.Д.С-свободни; сс-аортна конфигурация, аортокалциноза. Кръвната картина е в реф. стоймости. ЦРП- 8,26м/л до 5, 00, ДКК- St-0.08 До 0.06 другите са в норма. Глюкоза 8,10. Калций- 2.66mmol/l до 2,55. Имуноглоболини G, M в норма. Диагноза вирусна пневмония. Възможно ли е кървавите храчки да са от лекарствата по специално Миурит и аспирин протект. Няколко дни по рано ми се оплакваше че и се пукат вени по ръцете мн лесно. Моля за мнение.


Здравейте, anelkka!

И Аспирин протект, и Милурит могат да повишат риска от кървене или да предизвикат необичайно кървене / кръвонасядане. Отделно самата пневмония може да причини храчки с кръв и лекарствата да влошат кръвохрака.


С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1871
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

Мнениеот anelkka » 20 Май 2020, 20:10

Здравейте, след лечение с два антибиотика се оказа, че не пневмония, но заради сенките я изпратиха на КТ. Резултат:Б. дробове- в 1-2 сегментна десния бял дроб се изобразява паренхимна ф-я с полициклични очертания, ангажираща горен,субсегментен бронх и дренираща се в хилуса. В паренхимна на левия дроб няма ф-я. Медиастинум:наблюдават се уголемени лимфни възли папатрехаелни, в аортопулмоналния прозорец и в десния хилус до 20,0мм. Другите неща са нормални. КТ данни за: Описаната формация в дясно, в условята на нативното изследване е с КТ х-ки на Периферен Ту. ДД: ТБК Правиха и манту 12мм, сега трябва да отиде на бронхоскопия, но приемът в болница се оказа най-трудното нещо, незная кога и как ще успеем, заради Ковид. Само ако може да ми кажете това дали със сигурност е тумор или при бронхоскопията може да се окаже и нещо не толкова страшно, че не се знае кога ще може да постъпи в болница. Благодаря!
anelkka
 
Мнения: 7
Регистриран на: 17 Окт 2016, 20:08

Re: Бронхити и пневмонии - онлайн консултация със специалист

Мнениеот FramarLekari » 23 Май 2020, 14:10

anelkka написа:Здравейте, след лечение с два антибиотика се оказа, че не пневмония, но заради сенките я изпратиха на КТ. Резултат:Б. дробове- в 1-2 сегментна десния бял дроб се изобразява паренхимна ф-я с полициклични очертания, ангажираща горен,субсегментен бронх и дренираща се в хилуса. В паренхимна на левия дроб няма ф-я. Медиастинум:наблюдават се уголемени лимфни възли папатрехаелни, в аортопулмоналния прозорец и в десния хилус до 20,0мм. Другите неща са нормални. КТ данни за: Описаната формация в дясно, в условята на нативното изследване е с КТ х-ки на Периферен Ту. ДД: ТБК Правиха и манту 12мм, сега трябва да отиде на бронхоскопия, но приемът в болница се оказа най-трудното нещо, незная кога и как ще успеем, заради Ковид. Само ако може да ми кажете това дали със сигурност е тумор или при бронхоскопията може да се окаже и нещо не толкова страшно, че не се знае кога ще може да постъпи в болница. Благодаря!Здравейте,

В някои случаи образните изследвания могат да предоставят информация за формата, големината, разположението на даден болестен процес и неговото отношение спрямо съседни органи и структури, но не могат да дадат точни данни за какво точно става въпрос. Ето защо се правят допълнителни изследвания - както в случая бронхоскопия, която най-вероятно ще бъде придружена от биопсия и последващ цитохистологичен анализ - за да може да се постави точна и окончателна диагноза.

Надяваме се скоро да можете да извършите процедурата.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1871
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Предишна

Назад към Белодробни заболявания

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта