Тук можете да зададете въпроси по темата урология и нефрология, да се консултирате и да споделите мнения за здравни проблеми.
03 Яну 2018, 15:53
Здравейте, от два месеца забелязвам образуване на пяна при уриниране. Резултатите от лабораторни изследвания са: pH<=5.0, Белтък-Trace, Захар -Neg, Кетотела -Neg, Уробилиноген -Normal, Билирубин -Neg, Кръв-2+, Нитрити -Neg , Левкоцити -Neg, Спец. тегло -1.025, Урина - седимент -7-8 ер., 7-8 левк., еп. кл.. Направих и посявка на урина и тя се оказа стерилна. Освен личния си лекар посетих и уролог, който ми направи ехографско изследване и каза, че нямам причина за тревога при тези лабораторни резултати. Пяната в урината обаче продължава да се появява, което ме тревожи. Въпросът ми е: на какво би могло да се дължи появата на кръв в урината и пяна при уриниране и имам ли основание за тревога? Предварително Ви Благодаря за отговора.
04 Яну 2018, 14:42
Здравейте, появата на " пенеста " урина и еритроцити може да е свързана с различни бъбречни заболявания. Уместно е да изследвате белтъка в урината като количество, както и още веднаж да се изследва уринния седимент за еритроцити, след което Ви препоръчвам да се обърнете към компетентен нефролог за допълнително диагностично уточняване
24 Яну 2018, 18:23
Здравейте! Преди около месец започнаха болки и парене при уринирене, които започнаха да отшумяват след 2-3 дни,но се появиха постоянни, пулсиращи болки в бъбреците. Нямаше как да отида веднага на лекар понеже бях на работа и идваха празници. Отидох след седмица и личния ми назначи общи изследвания на урина и каза, че имам инфекция на пикочните пътища. Изписа ми Нитроксолин за 7 дни. По време на приема нямах оплаквания, но след като го свърших,понякога пак се появяваха болки и парене при уриниране. Отново отидох при личния и той ме изпрати на гинеколог. От там ми казаха, че няма нищо обезпокоително. Вчера си пуснах нови изследвания на урина. Резултатите са следните:
PH - 5
Белтък в урината - опал.
Билирубин - (negative)
Глюкоза - (negative)
Кетони - (negative)
Кръв - ( negative)
Левкоцити - (+) positive
Нитрити - (+) positive
Уробилиноген - normal
Отн. тегло - 1,020
Урина седимент -
Бактерии - бактерии
Епителни клетки -
Левкоцити - 4-5
Еритроцити -
Може ли да ми разясните какво е опал.,позитивни левкоцити и нитрити?
09 Фев 2018, 08:10
Здравейте
При често появяващи се инфекции на пикоочните пътища , както е при Вас , е необходимо да се потърси причината за периодично появяващите се оплаквания.
Орал-значи опалесценция или много малко количество белтък в урината, което може да се наблюдава при инфекция.Препоръчвам Ви да се изследва стерилна урина с посявка и антибиограма. След получаване на резултатите е уместно да се консултирате с компетентен нефролог за последващи изследвания и лечение
24 Мар 2018, 16:19
Здравейте, питането ми е свързано с детето ми, което е на 5 години. От 3 дни има затруднения с ходенето по малка нужда. Ходихме и при личната лекарка и при педиатъра ни. Личната лекарка пусна изследвания - ПКК и обща урина.Всичко в кръвната картина е идеално, но в урината не - 1-2 еритроцита, масово левкоцити, масово бактерии и фосфатни кристали. Обадих се на педиатъра, за да кажа за изследванията и тя каза, че според нея е цистит и да продължа с приема на Феминела урофорте, който тя назначи още при първото посещение и да не давам антибиотик. Днес дъщеря ми има малко по-малко болка при уриниране, но все още е по-малко. Стерилна урина ми е много сложно да взема, тъй като вероятно от болката при уриниране, тя не иска да се изпишка в контейнера. Да уточня и друго, че от месец ноември до 10 февруари се наложи да пие 4 антибиотика (заради тазгодишния грип, който тя изкара два пъти и мина в усложнение - пневмония). Виждам, че давате консултации на жени, но тъй като при темите за деца, няма тема, която касае цистити и уропроблеми при деца, за това си позволих да пиша тук и тъй като е начало на уикенда и детски нефролози поне в нашия град не работят по това време, а само в делнични дни се обръщам с молба за консултация към вас. Чета в интернет, че е добър антибиотик за такъв тип проблеми монурал и не се проявява резистентност към него, тъй като е с еднократен прием. Нямам намерение аз сама да назначавам лечение на детето ми и за това се нуждая от компетентно мнение. Благодаря ви предварително!
25 Апр 2018, 07:26
Здравейте
Във връзка с проблема на детето Ви, моля да се обърнете към детски нефролог в Педиатрията на ул. Иван Гешов в София.
21 Юли 2018, 16:24
Здравейте! Имам един проблем, който ме мъчи от няколко дни. Миналата година имах проблеми с бъбреците и ми поставиха диагноза хроничен пиелонефрит. Постъпих в болница и всичко беше наред. Освен това преди тази диагноза, често имах цистити, а като съм ходила на уролог ми е казвал, че имам песъчинки.
Преди няколко дни започна щипене и парене в края на уринирането. След това имах адска болка в единия бъбрек(както когато бях в болница), мина ми понеже пих аулин, уростим, уробиотик, а на другия ден ме удари в другия бъбрек. Имах и температура, но не съм я мерила и не знам колко е била, но се усещах много гореща. На другия ден ми мина болката в кръста, но до днес имам това парене, даже сега усещам като сърбеж. Урината е нормално жълта, но не е толкова бистра, а сякаш е леко мътна. Не знам какво е вече. Много съм ходила по лекари и ми е писнало вече. За съжаление сега нямам възможност да ида при личния ми лекар.
Може ли да ми кажете на какво може да се дължи това, което усещам?
13 Авг 2018, 07:58
Здравейте
Оплакванията Ви могат да са свързани както с инфекция на отделителната система, така и с проблеми в съседни органи. Ако сте жена е уместно да Ви консултира и гинеколог, защото подобни оплаквания може да имате и при гинекологично възпаление. Препоръчвам Ви да се насочите към нефролог за по-пълни изследвания, поставяне на точна диагноза и назначаване на лечение
29 Окт 2018, 15:06
Здравейте,
от началото на юни месец започнах да получавам парене и трудност за уриниране - урината излизаше на малки порции и често през деня. Тогава отидох на гинеколог, който ми пусна микробиология - чиста. Изписаха ми ципрофлоксацин и проблемите отшумяха за около месец. Понеже имах и болки в кръста личната лекарка ме насочи към ехограф, където отново нищо не се откри. Изписаха ми монурал 2 прахчета през 4 дни, които свършиха работа за 10 дни и проблемът пак се завърна. Тогава пуснах стерилна урина, където излезе proteus mirabilis, за която пих 7 дни флексид, но продължавах да уринирам трудно и продължително. Посетих уролог, който направи контролна стерилна урина - нямаше никакви бактерии в нея и ми изписаха инконтан - сутрин и вечер по 15 мг за три месеца. Пия го вече от 30 дни и имам някакво минимално подобрение, но от време на време симптомите се връщат - при настинка и след цикъл особено. Какво ще ме посъветвате? Правилно ли е лечението според вас? Могат ли да се направят някакви други изследвания или тези са достатъчни? Жена съм, на 30 год.
Благодаря предварително!
30 Окт 2018, 15:44
Здравейте
Лечението, което провеждате е добро, но то не може да продължи постоянно. Уместно е да се изключат различни причини за за рецидивиране на инфекцията, които могат да са от различен характер. Съветвам Ви да се насочите към нефролог за подробно изследване и съвети за лечение