от Светла » 01 Юни 2013, 00:29
Здравейте д-р Ментешев!
Пиша Ви по повод на това, че имам проблем със сина ми. Той е на 12 години и има проблем с концентрацията по време на учене, както и със самоконтрола на някой свои действия. Ще обесня точно за какво става дума: напоследък когато седне да играе на компютъра за около 1-2 часа, след това през нощта се изпуска и се напишква. В началото не направих връзка с компютъра, но в последствие според мен се оказа това причината, тъй като когато го огранича да не играе, той веднага спира да се напишва. По принцип не е от децата, който стоят с часове пред компютъра, тъй като гледам да го ограничавам, естествено не прекалено (освен това не играе на агресивни игри с убийства, стрелби и т.н. ), а и има по- малък брат, с който са неразделни и постоянно си измислят различни игри. Преди никога не съм имала проблем с нощно напикаване.
Друго, което ме притеснява е, че по някой път (например тази вечер) в желанието си да не прекъсва играта си (играеше с Лего конструктор) се стиска и не отива да се изпишка и пуска по-малко на гаштичките си. Многократно сме говорили, обяснявали, карали сме се, наказания също е имало. Подсещала съм го и съм го следила кога ходи до тоалетна, но аз не съм постоянно с него, а и той вече е голям. Като малък не съм имала този проблем с него. Тези неща са периодични. По някой път, за определен период от време няма никакъв проблем, а друг път се засилва. Не мога да се справя и вече не знам как да постъпя.
По същия начин е и с телевизора - като се загледа и блокира напълно. Не чува никой и се налага да повишим тон за да реагира.
В училище като цяло нямаме никакви проблеми- добър ученик е, познава всички от училище, много общителен и почти със всички се сприятелява - с две думи според мен е едно напълно нормално дете.
Не знам дали се дължи на това, че вече влизаме в пубертета?! Но основното, което ме притеснява е, че не може сам да си наложи да се контролира било то за напишването, ученето, телевизора или компютъра. Може със месеци да стой наказан, но няма да си наложи да се контролира. Притеснявам се, че това се случва само за тези неща и че моя подход е неправилен. В един момент се получава така, че аз само се карам и мърморя. Той просто ще спре да му слуша. Може би с възрастта ще го израсте?
Благодаря предварително!