Ефективни народни рецепти и съвети при запек и лениви черва

Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.

Re: Народни рецепти срещу запек

Мнениеот pasta » 11 Дек 2012, 10:46

Консумирайте пълнозърнест хляб, сурови и варени зеленчуци. Наблягайте на червеното цвекло, кайсиите, сливите, сушените сиви сливи, пъпеша, смокините.

Разхлабващи храни са различните видове олио и млечните храни. Стимулатор на прекратяването на запека може да стане изпита на гладно чаша студена вода, а също така плодов или зеленчуков сок.

Може да се консумират разхлабващи миксове, например микс от овесени ядки с прясно мляко, плодове и ядки се изяжда преди лягане. Ефект има още на сутринта.

Ефективен е и миксът от една чаена лъжичка ленено семе, разбъркано в една чаша плодов сок. Пие се преди лягане. Друг вариант е вместо плод през деня да изяждате два пъти смес от няколко сушени сини сливи, сушени смокини и сушени кайсии с една супена лъжица мед. Консумира се с една пълнозърнеста филийка.
pasta
 
Мнения: 111
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Народни рецепти срещу запек

Мнениеот Малина » 27 Дек 2012, 00:30

Предлагам ви една рецепта за запек, която е ефективна и действа много бързо:

Изцедете сока от 2 портокала и го смесете със същото количество зехтин. Изпийте на екс!
След кратко време ще получите необходимото облекчение.
Малина
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Дек 2012, 19:14

ВЪЛШЕБНИТЕ ХРАНИ

Мнениеот apostoloff » 27 Дек 2012, 07:16

ПОХАПВАЙТЕ И ОТСЛАБВАЙТЕ!

От какво се отслабва и какво е здравословно? Учени от цял свят се занимават с тези въпроси. Добрата новина е, че има магически храни, от които се отслабва и може да ги намерите във всеки супермаркет!
Според проучвания, вкусът на ментовите бонбони убива глада, а който яде ръжен хляб за закуска, вместо бял, остава напълно заситен чак до обяд.

Ако искате обаче да отслабнете бързо, включете тези дванадесет помощника в списъка си за пазаруване:

Яжте по-малко, като смучете ментови бонбони

Жените, които усещат аромата на мента на всеки два часа, консумират 2800 калории по-малко на седмица. Ароматът увеличава чувствителността на обонятелните и вкусовите клетки, а който има по-осезаемо обоняние, се нахранва с по-малко количество. Американският невролог доктор Алън Хърш препоръчва да се ядат ментови бонбони без захар.

Намаляване на коремните мазнини с боровинки

Боровинките работят специално срещу коремните мазнини. Според едно съвсем ново проучване (на Университета в Мичиган), 200 грама боровинки на ден смаляват талията. Плодовете активират група от гени, които инструктират тялото да изгаря мазнини и захар.

Канелата убива апетита

Неконтролируемият апетит е особено неприятна причина за напълняване. "Но с канелата той може да бъде преборен", твърди Никола Робинсън от университета Thames Valley в Лондон. Канелата има подобно действие на инсулина - стабилизира нивата на кръвната захар и предотвратява глада. Половин чаена лъжичка, например в киселото мляко, е напълно достатъчна.

Смокините предотвратяват глада за сладко

Пресни или сушени, смокините имат повече фибри от всеки друг плод. Поради тази причина, Синтия Сас (от Американското дружество по хранене) препоръчва смокините като перфектната закуска: "След яденето на смокини, човек се чувства сит дълго време". Смокините имат доста сладък вкус, нямат никакви мазнини и са перфектни заместители на вредните сладкиши.

По-бърз метаболизъм с кафе

Кафето сутрин е полезно за фигурата ви, защото кофеинът стимулира производството на топлинна енергия в тялото. Това ускорява метаболизма и изгаря мазнини. Датско проучване (болница Bispebjerg в Копенхаген) показва, че дори ако си сложите малко захар в кафето, това не спира отслабващия ефект.

Ядките горят мазнини

Калоричните ядки да горят мазнини? "Да", според проучване на университета Харвард (САЩ). Жените, които ядат по 50 грама ядки седмично, имат по-малко проблеми с теглото. Защо? Тялото се нуждае от мазнините на ядките, за да изгаря вредните мазнини.

Пречистване с кисело мляко

Киселото мляко съдържа много калций, който предпазва тялото да произвежда много инсулин и да задържа мазнини. Проучване на Университета в Тенеси показва, че когато добавите киселото мляко в диетата си, губите до 81% повече коремни мазнини.

Зелените плодове и зеленчуци са пълни с витамини, от които се отслабва

Търсете зеления цвят в супермаркета, за да получите нужните дози витамин С. Немското дружество по храненето препоръчва дневна доза от 100 милиграма. Най-големите носители на витамин С са следните плодове и зеленчуци: броколи, зелени чушки, брюкселско зеле, магданоз и киви.

Птиче месото изгражда мускулна маса

Чистото птиче месо (пуешко или пилешко) осигурява на организма много протеин, който спомага развитието на активната мускулна тъкан. Според британски изследователи от университета Кеймбридж, хората са по-активни след като консумират белтъчини и изгарят повече калории.

Бобовите култури се борят със затлъстяването

Колкото по-дълго се чувствате сити, толкова по-късно трябва отново да се храните. Именно този ефект е разгледала диетоложката Меган МакКрори от университет Purdue в Индиана, САЩ. Така тя е открила отслабващия ефект на бобовите растения. Те са с ниско съдържание на мазнини, но са богати на желязо (за преноса на кислород), витамини (за нервната система) и цинк (за щитовидната жлеза и черния дроб). Освен това, смесицата от много фибри и сложни въглехидрати и протеини засища оптимално. Хората, които редовно ядат боб, рядко са с наднормено тегло.

Ръженият хляб води до намаляване на апетита

Ръженият хляб засища повече от белия. Специалисти по храненето отдавна са стигнали до това откритие. Изследователката Хана Исаксон (Университета в Упсала) е проучила, че ефектът на ръжения хляб трае до осем часа. Обяснението е, че високата концентрация на фибри забавя процеса на храносмилане и тялото няма нужда от ново хранене.

Червените чушки изгарят повече калории

Ходите на фитнес, но имате чувството, че той не върши достатъчно работа? Тогава си помогнете с червени чушки. Канадски изследователи от Университет Хамилтън откриха, че съставките им водят до 20% повече изгорени калории - както при спортуване, така и в нормално състояние на тялото.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostoloff
 
Мнения: 27
Регистриран на: 09 Сеп 2012, 04:38
Местоположение: София

Re: ВЪЛШЕБНИТЕ ХРАНИ

Мнениеот rossitta » 27 Дек 2012, 10:13

Страхотна тема ;)А изброените храни са ми едни от любимите! Радвам се да разбера, че освен вкусни, са и добър помощник в борбата с излишните килограми...
rossitta
 
Мнения: 159
Регистриран на: 06 Дек 2012, 14:00

Re: Народни рецепти срещу запек

Мнениеот valiart » 27 Дек 2012, 23:57

Чай от сена. И 2-3 сушени сливи при нужда;)
Аватар
valiart
 
Мнения: 937
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Народни рецепти срещу запек

Мнениеот сиско » 03 Яну 2013, 17:06

На мен преди години ми помогна следната рецепта: от вечерта накисвах 1 ч.л. ленено семе в 100 мл. вода и сна сутринта го изпивах ( водата + семето). Имаше резултат още след първият прием.
сиско
 
Мнения: 283
Регистриран на: 18 Окт 2011, 16:03

Re: ВЪЛШЕБНИТЕ ХРАНИ

Мнениеот pasta » 03 Яну 2013, 18:34

Много интересно инфо,лошото е че трудно спазвам правила при храненето ;)
pasta
 
Мнения: 111
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Народни рецепти срещу запек

Мнениеот geriva » 20 Фев 2013, 23:36

Глицерин-по 1 ч.л с храната. След няколко дни проблемът е разрешен.
geriva
 
Мнения: 295
Регистриран на: 18 Фев 2013, 11:45

Re: Народни рецепти срещу запек

Мнениеот winterrose » 07 Мар 2013, 11:28

Нямам такъв проблем, но една позната доста се оплакваше, а не искаше да приема хапчета. Реши го с киви - 3-4 кивита и всичко беше наред. Мисля, че трябва да се приемат и добавки, съдържащи фибри.
winterrose
 
Мнения: 170
Регистриран на: 30 Мар 2011, 20:18

ВЪЛШЕБНИЯТ ПЛОД

Мнениеот apostoloff » 01 Май 2014, 03:17

ЛЕКОВИТИЯТ ДАР НА ПРИРОДАТА


Бананът е естествен лек за много болести. Той съдържа три естествени захари- захароза, глюкоза и фруктоза в комбинация с растителни влакна (фибри). За сравнение: бананът има четири пъти повече протеин от една ябълка, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече фосфор , пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали. Той е богат на калий и е с по- висока хранителна стойност.

Един банан дава бърз и продължителен енергиен тласък. Изследвания показват, че два банана съдържат достатъчно енергия за една напрегната 90-минутна тренировка. Не е изненада, че бананът е плод номер едно за много водещи спортисти. Но енергията не е единственото нещо, с което един банан ни помага за добро самочувствие. Той може да помогне за преодоляване или предотвратяване на значителен брой заболявания и състояния, което го прави задължителен елемент в ежедневното ни хранене.

Депресия. Според едно скорошно проучване, предприето сред хората, страдащи от депресия, мнозина от тях са се почувствали много по- добре след като изяли един банан. Това е така, защото бананите съдържат триптофан, вид протеин, който тялото преобразува в серотонин. Хормон, известен с това, че ви накара да се отпуснете, да се подобри настроението ви и като цяло да ви накара да се чувстватe по-щастливи.

Предменструален синдром. Забравете за хапчета - изяжте един банан. Съдържанието на витамин В6 регулира нивата на кръвната захар, което може да повлияе на настроението ви.

Анемия. Високото съдържание на желязо в бананите може да стимулира производството на хемоглобин в кръвта и така помага в случаи на анемия.

Кръвно налягане. Този уникален тропически плод е с изключително високо съдържание на калий и ниско съдържание на сол, което го прави идеален, за борба с високото кръвно налягане.

Мозъчна сила. 200 ученици от едно училище в Англия (Twickenham, Middlesex) били подпомогнати за изпитите си през годината с банани за закуска, през почивката и за обяд. Изследванията показват, че калият, съдържащ се в плодовете, може да помогне в обучението, като прави учениците по- бдителни.

Запек. Високото съдържание на фибри в бананите може да помогне за възстановяване нормалното действие на червата, което помага за преодоляване на проблема , без да се прибягва до очистителни.

Махмурлук. Един от най-бързите начини за лечение на махмурлук е да се направи млечен шейк с банан, подсладен с мед. Бананите успокояват стомаха, а с помощта на меда, повишават и нивата на кръвната захар. Млякото успокоява и хидратира организма.

Киселини. Бананите имат естествен антиациден ефект. Ако страдате от стомашни киселини, опитайте се да ядете банани за облекчение.

Сутрешна неразположеност. Лека закуска с банани между храненията помага да се поддържа нивото на кръвната захар и да се избегне сутрешното гадене.

Ухапване от комар. Преди да поставите крем срещу насекоми , опитайте да натриете засегнатата област с вътрешната страна на кожата от банан. Много хора смятат, че е удивително успешна при намаляване на подуването и раздразнението.

Нерви. Бананите са богати на витамини от група В, които помагат за успокояване на нервната система.

Стрес на работното място. Изследвания на Института по психология в Австрия откриват, че стресът на работното място води до ядене на такива храни като шоколад и чипс! При наблюденията на 5000 болнични пациенти, учените открили, че хората с наднормено тегло са в позиции с високо напрежение на работното място. В доклада се заключава, че, за да се избегне стресът, който предизвиква желанието за храна, ние трябва да следим нивата на захар в кръвта, наслаждавайки се на високо въглехидратни храни на всеки два часа. Така се поддържат постоянни нива.

Язви. Бананите се използва като диетична храна при чревни нарушения поради тяхната мека текстура и гладкост. Те са единствените сурови плодове, които могат да се консумират без смущения. Те неутрализират също така прекомерната киселинност и намаляват дразненето като обвиват лигавицата на стомаха.

Стрес. Калият е жизненоважен минерал, който помага за нормализиране на пулса, изпраща кислород до мозъка и регулира водния баланс в тялото ни. Когато сме притеснени, метаболитните процеси се повишават, като по този начин се намаляват нивата на калий. Те може да се балансират с помощта на един банан за закуска.

Инсулти. Според проучване на New England Journal of Medicine, ядейки банани, като част от една редовна диета, може да намалим риска от инсулт с до 40% !

Брадавици. Запалените по природни алтернативи се кълнат, че ако искате да се отървете от брадавица, трябва да вземете парче от бананови кори и да го поставите върху нея с жълтата страна. Внимателно закрепете кората на мястото с лейкопласт!

Любопитни факти:

Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света след пшеницата, ориза и царевицата.
В Уганда всеки жител консумира повече от 220 килограма банани годишно, приготвяйки с тях предястия, основни ястия и десерт.
Бананът се приема за божествен и свещен плод в страни като Индия, Китай, Малайзия. Смята се, че възвръща силата на тялото и ума.

Оказва се, че са ни необходими само два банана, за да тренираме усилено поне час и половина, чувствайки се в отлична форма. Бананите съдържат естествени захари, чиято комбинация с фибри определено ги прави засищаща и здравословна храна.

Освен това фибрите бързо нормализират дейността на червата и помагат при запек. Този плод е богат на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно в организма, а това спира покачването нивото на захарта в кръвта, т.е. организмът ни произвежда по-малки количества инсулин и ние отслабваме по-бързо. Бананите са ”шампиони” по съдържание на калий сред плодовете. Калият е нужен на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото ни, а също и при високо кръвно налягане.

Рискът от инсулт може да бъде намален с близо 40% при редовната им консумация. Съдържащото се желязо пък е благоприятно за хора, страдащи от анемия. Наличието на магнезий в тях прави съня ни спокоен и пълноценен. Бананите са и естествен антидепресант. Витамин B е този, който успокоява нервната система. B6 пък регулира нивото на кръвната захар.

Триптофанът, който също влиза в състава им, ни отпуска и подобрява настроението ни. Фосфорът и манганът са особено ценни, ако искаме здрави кости, мускули, нервни тъкани. Холинът или витамин B4 ни помага да се справим с умората, раздразнителността, разсеяността. Глутаминовата киселина спомага при изграждането на протеините, а аспарагиновата такава е много важна за нормалното психично функциониране.

Бананите неутрализират киселинността на стомаха, поради това могат да се консумират от хора, страдащи от язва. Доказано е, че понижават риска от рак на дебелото черво. Съдържащите се в комбинация витамини B6 и B12 , както и калият и магнезият помагат на тялото да се възстанови след унищожителния ефект на никотина при пушачите. Включването на този плод в хранителния режим оказва благоприятно влияние върху бъбреците, поради значителните си диуретични свойства. Твърди се още, че лекуват и импотентност.

Особености
> Бананите са сравнително тежка храна, усвояват се бавно, трябва да се дъвчат добре и да не се приемат повече от два банана един след друг.
Смята се, че е вредно да пием вода веднага след консумацията им. Необходимо е да изчакаме поне един час.

> Бананите увеличават гъстотата на кръвта, поради това не се препоръчват при хора с разширени вени и тромбофлебити.

> Неузрелите банани са вредни, тъй като съдържат неразтворимо нишесте, което не се смила и предизвиква проблеми с червата.

> Сушените банани са над пет пъти по-калорични от пресните.

> Ако пък искате да си набавите от съдържащия се в тях пектин, трябва първо да ги подложите на термична обработка.
Още полезни приложения:

- При мазна или суха кожа, в съчетание с необходимата добавка, бананите са перфектният плод за маски за лице

- Вътрешната част на банановите кори може да ви помогне да се избавите от брадавиците, макар и процесът да е продължителен.

- Компреси с обелките на бананите помагат при главоболие.

- Отвара от зелени обвивки на банани помага за намаляване на кръвното налягане.


Банановото дърво е погрешно считано за палма. То е тревисто растение, достигащо височина 12 метра. Може да се каже, че всъщност бананите са най-голямата билка в света.

Известни са повече от хиляда сорта банани, но почти всички имат неприятен вкус. Най-популярният сорт се нарича Кавендиш, следван от Гро Мишел.

Плодовете му се развиват само от женските цветове. Обикновено са с продълговата, цилиндрична или триъгълна форма. Дължината им варира от 3 до 40 см, а дебелината достига до 8 см. Цветът на кората отвън е от бледо жълт до червеникав и дори зелен. Плодът отвътре е бял, жълт или оранжев. При дивите видове, за разлика от култивираните, вътрешността е изпълнена с голям брой закръглени, твърди семена.

Последно, но не най- маловажно: бананите, този божествен плод, от който бяхме лишавани в продължение на цели 45 години, са около половин път по-хранителни от картофите.



АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostoloff
 
Мнения: 27
Регистриран на: 09 Сеп 2012, 04:38
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Домашен лекар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта