Тук може да зададете въпроси и да споделите мнения за проблеми с Вашата кожа.
01 Дек 2015, 12:37
dani_ivan23 написа:Здравейте, имам контактна екзема, която вече е станала хронична. Ползвала съм много кремове за лечението й, но никой не реши проблема завинаги. Направиха ми и алергично тестуване, оказа се,че съм алергична към никел и кобалт, като и към текстилни бои. Свалила съм всички пръстени, обеци, часовници и всичко, което съдържа никел, но от ключове и монети няма как да се отърва, а и съм с малко дете. Кажете ми какво да правя и каква диета да спазвам. Благодаря!!
Здравейте, dani_ivan23!
Видях снимката, която сте приложила! Към момента състоянието изисква лечение и едва след лечението може да се приложи профилактика, която ще трябва непрекъснато да спазвате!
За съжаление предвид Вашите занимания и състоянието на ръцете Ви ми е трудно без преглед да Ви дам конкретни препоръки! Все пак това което задължително трябва да правите е да използвате защитни ръкавици без талк, винаги когато е възможно и да използвате защитен и хидратиращ крем!
Подходящи за вас са кремовете за ръце на Ексципиал и Уриаж.
Ако можете да дойдете на преглед Ви съветвам да носите цялата медицинска документация, с която разполагате!
С уважение,
д-р Тодева
07 Дек 2015, 14:28
благодаря ви д-р Тодева, в момента ръцете ми са много по добре, само ми кажете какво мога да ползвам за профилактика и цинков крем дали е подходящ?
Приятен ден!!!
10 Дек 2015, 12:27
dani_ivan23 написа:благодаря ви д-р Тодева, в момента ръцете ми са много по добре, само ми кажете какво мога да ползвам за профилактика и цинков крем дали е подходящ?
Приятен ден!!!
Здравейте!
Аз Ви написах в предния пост, че подходящи за вас са кремовете за ръце на Ексципиал и Уриаж. Те се използват за поддържаща грижа!
Весели празници! Бъдете здрава!
С уважение,
д-р Тодева
28 Дек 2015, 22:50
Здравейте аз съм на 16 години и от бебе имам себорея и обриви в областта на врата до този момент съм ползвала всякакви антибиотици и лосиони за туширане на симптомите,но резултат никакъв,казаха ми че себореята е не лечимо,наистина ли е така и ако не е има ли вариант да се тушират симптомите до минимум
04 Яну 2016, 18:43
ivetoo написа:Здравейте аз съм на 16 години и от бебе имам себорея и обриви в областта на врата до този момент съм ползвала всякакви антибиотици и лосиони за туширане на симптомите,но резултат никакъв,казаха ми че себореята е не лечимо,наистина ли е така и ако не е има ли вариант да се тушират симптомите до минимум
Здравейте, ivetoo!
Можете ли да приложите снимки? По принцип себореята е хронично състояние и е необходимо да се използва дълго време подходяща козметика за овладяване на състоянието!
Желая Ви здраве и успешна Нова 2016 година!
С уважение,
д-р Тодева
05 Яну 2016, 11:28
Здравейте Д-р Тодева!
Имам няколколко въпроса, но не мога да намеря подходящата тема за да ви ги задам. Отнасят се за Еризипел, ако ми позволите да ви ги отпратя тук или да ме насочите в друга тема, ще съм ви много благодарна.
Благодаря предварително за отделеното внимание, да прочетете това!
05 Яну 2016, 12:10
Silviq Ivanova написа:Здравейте Д-р Тодева!
Имам няколколко въпроса, но не мога да намеря подходящата тема за да ви ги задам. Отнасят се за Еризипел, ако ми позволите да ви ги отпратя тук или да ме насочите в друга тема, ще съм ви много благодарна.
Благодаря предварително за отделеното внимание, да прочетете това!
Здравейте, Silviq Ivanova!
Може да попитате тук, няма проблем!
С уважение,
д-р Тодева
05 Яну 2016, 13:14
Преди 6 години майка ми имаше Еризипел, тогава лежа и в болница, установиха и и тромбофлебит, незнам кое е било предходното. Тогава и изписаха инжекции Ретарпен 6месеца през 14 дни и още 6 месеца по една. От тогава лекуваше само тромбофлебита. Това лято отново получи Еризипел, мислихме, че е от вените и съдовия хирувг и изписаха инжекции и антибиотик и се лекува вкъщи. Октомври имаше зачервяване на ухото и тръгна и по лицето, отидохме на лекар -Уши, нос, гърло, той ни каза, че е"нещо от рода на еризипел" и ни изписа антибиотик и инжекции Пеницилин. Преди 10дни пак получи втрисане 39,5 темп., отпадналост, веднага на кожен, той гледа крака и се поколеба, но аз бях сигурна, че е еризипел, направи и изследвания, каза инфекция и и изписа само Антибиотик и за мазане. Сега е по-добре, антибиотика свърши на 7-я ден, прави компреси, въпреки, че крака е още малко топъл, но не е така зачервен и парещ.
Въпросите ми към вас са:
3-ти път за 6 месеца, това не е ли прекалено често и няма ли да я увреди допълнително.
Никой не изписва Ретарпрен, а и дочух, че го няма в БГ, какво може да направим за да предотвратим рецидив?
Нормално ли е да е още топъл участъка и въпреки, че свърши антибиотика дали ще се оправи.
Търся информация навсякъде, защото, освен че и влоши здравето рязко, остана и без работа заради това заболяване и и е трудно да намери и друга, а е на 51г.
07 Яну 2016, 12:05
Silviq Ivanova написа:Преди 6 години майка ми имаше Еризипел, тогава лежа и в болница, установиха и и тромбофлебит, незнам кое е било предходното. Тогава и изписаха инжекции Ретарпен 6месеца през 14 дни и още 6 месеца по една. От тогава лекуваше само тромбофлебита. Това лято отново получи Еризипел, мислихме, че е от вените и съдовия хирувг и изписаха инжекции и антибиотик и се лекува вкъщи. Октомври имаше зачервяване на ухото и тръгна и по лицето, отидохме на лекар -Уши, нос, гърло, той ни каза, че е"нещо от рода на еризипел" и ни изписа антибиотик и инжекции Пеницилин. Преди 10дни пак получи втрисане 39,5 темп., отпадналост, веднага на кожен, той гледа крака и се поколеба, но аз бях сигурна, че е еризипел, направи и изследвания, каза инфекция и и изписа само Антибиотик и за мазане. Сега е по-добре, антибиотика свърши на 7-я ден, прави компреси, въпреки, че крака е още малко топъл, но не е така зачервен и парещ.
Въпросите ми към вас са:
3-ти път за 6 месеца, това не е ли прекалено често и няма ли да я увреди допълнително.
Никой не изписва Ретарпрен, а и дочух, че го няма в БГ, какво може да направим за да предотвратим рецидив?
Нормално ли е да е още топъл участъка и въпреки, че свърши антибиотика дали ще се оправи.
Търся информация навсякъде, защото, освен че и влоши здравето рязко, остана и без работа заради това заболяване и и е трудно да намери и друга, а е на 51г.
Здравейте, Silviq Ivanova!
Ако наистина има толкова чести рецидиви на еризипел трябва да се обмисли сериозно да се продължи с профилактика, най-добре с депо пеницилин (като Ретарпен), но ако няма възможност може да се използват и други антибиотици. Също така е много важно да се реши и контролира проблема със съдовете, защото понякога нещата се припокриват. Ако има входна врата за еризипела (като например ранички или разранявания по краката или между пръстите) трябва да се премахне. По принцип при персистиране на оплакванията в края не лечението би било по-добре да се продължи известно време терапията или директно да се започне профилактика.
Моят съвет е да се консултирате с лекуващия лекар и да обсъдите какво да бъде дългосрочното поведение! Все пак това, което аз Ви казвам са общи принципи, които без да съм запозната със състоянието на майка Ви не знам дали са приложими!
С уважение,
д-р Виолина Тодева
11 Яну 2016, 11:18
Благодаря ви, д-р Тодева за бързия отговор!
Проблема ни е, че едното заболяване е за кожен лекар, а другото за съдов хирург. Кожния лекар казва едно- "еризипела е овладян, вижте вените", после съдовия друго-"вените не са добре, защото еризипела не е изликуван". Ходили сме на много лекари, всеки различно казва. Нови лекарства, всеки казва, че е за предходния, но тъй като той не си е свършил работата ще назначи свое лечение. Това е ужасно, нямаме никаква сигурнсот и спокойствие, че правим необходимото.
Първия лекар я лекува с -Амоксигард и дипрогента- 7дни
Сега съдовия и изписа Оспен за 10дни и друго за мазане.
На своя глава търсим Ретарпен от чужбина защото в БГ не е доставя, което е безобразие, но кое не е....
Въпроса към вас ми е, ако намерин Ретарпен, може ли да го бием веднага след като свърши курса с Оспен. Притеснява ме да не се получи предозиране на пеницилин