bistrety написа:Здравейте д-р Тодева,
преди около 3 месеца съпруга ми видя на върха на главата малко петънце. Обърнах се към личния лекар, който ми изписа някакво кремче и да мажа с чесън. Петното обаче продължи да расте. Посетих кожен лекар, който ми изписа Алприкорт Ф /мисля че така се изписва/ и Ревалид. Петното обаче продължи да расте и за мое съжаление се появиха още петна.... много петна, честно не им знам бройката. Някои са малки, други по-големи, а най-големите са колкото гърло на чаена чаша, че да не би и по-големи. Кошмар! Направих си изследвания, въз основа на които се откри само леко завишено АST - при граница под 200 моето е 252. Но решиха, че може и това да е фокалната инфекция, която е отключила косопада. И аз реших да пробваме с махане на сливиците. Няма да Ви описвам калко кошмарно се чувствам в момента /махането на сливиците беше преди 2 дни, а аз съм на 38 години/. Та въпроса ми е бих ли молга да очаквам някакво подобрение към основния проблем, а именно косопада. Само да уточня, че косата продължава да пада, а някъде по края на петната има къси косъмчета, които обаче ми се струва, че не растат.
Изследванията, които са ми пуснати са: ПКК, васерман, Йонизиран калций, от хормоните - TSH, A-TRO, ТРНА. Ходила съм на зъболекар. Там всичко е ОК.
Бихте ли ми казали, дали тези изследвания са достатъчни или би трябвало да пусна и още.
Благодаря Ви и приятен ден!
Пропуснах да напиша, че посетих и гинеколог, при прегледа не се установи нищо /преглед с видеозон и гинекологичен/ и пуснах и цитонамазка, която е добре. Изследвах и някакъв хормон по нейна препоръка - DHEA-S, който не е в референтни стойности. Жени - 1.8 - 7.7, моя показател е 11.22
Здравейте, Bistrety!
Хормонът при Вас, който е с отклонения няма такова отношение към кръговия косопад, той има отношение по-скоро към андрогенния косопад. Въпреки това би могло да е необходимо да Ви се направят още изследвания в насока на откритите отклонения с този хормон. Обсъдете с гинеколога какви да бъдат тези изследвания. Възможно е да Ви предпише хормонален препарат, с който да се нормализират стойностите.
Първо искам да Ви попитам имате ли някакви други кожни заболявания - без значение какви. Доколкото разбирам от описанието Ви нямате някакви системни заболявания и резултатите от другите изследвания са нормални. Приемала ли сте някакви лекарства и какви? Приемате ли антибиотик в момента след махане на сливиците?
По отношение на семейството Ви има ли някой някакви заболявания и какви - особено в аспекта на автоимунните.
По отношение на допълнителните изследвания за сега може и да не е необходимо да правите такива, след като след изваждане на сливиците е започнала поява на нови косъмчета. Може би е добре да се повтори изследването на AST, но нека да мине известен период след операцията. Другото, което може да се направи са имунологични изследвания.
Възможно е причината да се крие в професионалната среда, ако сте изложена на токсично влияние или от стреса. Същото би могло да бъде фактор и в домашни условия. Ако сте преживяла силен стрес, дори и еднократно преди поява на кръгов косопад също може да бъде достатъчна причина.
Добре е въпреки отстраняването на сливиците да продължите да третирате локално полетата без косъмчета.
Очаквам Вашите отговори!