sesil22 написа:Здравейте д-р Йорданова
От няколко години съм с диагноза Хашимото-хипотиреоидизъм. TSH е 30 и трудно го свалям със синтетичния хормон. От Еутирокса имам много странични действия, пробвала съм с малка доза и с по-висока, но резултата е същия.
Според моята ендокриноложка тялото ми трудно разгражда Т4 в Т3.
Въпросът ми е мога ли да опитам лечение с естествени хормони от свиня и дали тялото ми би ги приело по- лесно без да имам странични действия.
Произвеждат ли се в България и от къде мога да си ги купя ?
Благодаря !
Уважаема sesil22,
Не случайно за лечение се използват съдържащи левотироксин медикаменти. Това, че са получени в завод не означава, че се различават от естествения хормон. Те съдържат същия хормон, които се синтезира от щитовидната жлеза. Наличните на пазара медикаменти са пречистени и при правилно приложение са с много малко странични ефекти. Какви по точно са Ви страничните ефекти от Еутирокса?
Животинските екстракти от щитовидна жлеза отдавна не се използват в клиничната практика. Те не са достатъчно пречистени, таблетките не съдържат еднакво количество хормон и имат много странични ефекти. В Европа такива таблетки много отдавна не се използват.
Щом не се чувствате добре при прием на Еутирокс, лекувайте се с Л-тироксин. При правилно приемане ТСХ ще падне до референтните стойности.