Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот vesihk » 07 Ное 2014, 20:58

Благодаря за бързият отговор! :)
vesihk

Мнениеот Irinata » 10 Ное 2014, 13:21

Здравейте д-р Йорданова!

Преди около две седмици писах в темата и Ви благодаря за компетентното мнение.Сега отново бих искала да се посъветвам със Вас във връзка с нови изследвания.Притеснява ме,че инсулина на 120 мин.е повече отколкото този на 60 мин.,какво означава това и като цяло,какво показват резултатите?

Ето ги и тях:

ОГТП + Трикрат. Инсулин

Глюкоза:

0ва мин-5.53 вен.кръв mmol/lвенозна кръв.: 3.8 - 6.1;периферна кръв.: 3.5 - 5

60та мин-6.88 вен.кръв mmol/l < 8.9 за мъже и небременнижени

120 та мин-6.52 вен.кръв mmol/l < 7.8 за мъже и небременни жени

Insulin ( Серумен Инсулин ):

0-мин.- 12.52 mU/l 2.6 - 25.0 на гладно

60 мин.- 80.35 mU/l

120 мин.-124.2 mU/l

HOMA ( IR ) индекс 3.08-индекс< 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ;>5 висока IR

Също така,бях спряла Лтирокс25 за 45 дни,защото ТСХ беше 0.88,но сега с глед новите резултати сспоред Вас налага ли се отново да се поднови приема на Лтирокс 25 тъй като ТСХ отново тръгва нагоре?

FT 3- 4.46 pmol /l 3.10 - 6.80
FT 4- 17.13 pmol /l 12.00 - 22.00
TSH-2.190 mIU /l 0.27 - 4.20
Irinata

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Ное 2014, 21:01

Irinata написа:Здравейте д-р Йорданова!

Преди около две седмици писах в темата и Ви благодаря за компетентното мнение.Сега отново бих искала да се посъветвам със Вас във връзка с нови изследвания.Притеснява ме,че инсулина на 120 мин.е повече отколкото този на 60 мин.,какво означава това и като цяло,какво показват резултатите?

Ето ги и тях:

ОГТП + Трикрат. Инсулин

Глюкоза:

0ва мин-5.53 вен.кръв mmol/lвенозна кръв.: 3.8 - 6.1;периферна кръв.: 3.5 - 5

60та мин-6.88 вен.кръв mmol/l < 8.9 за мъже и небременнижени

120 та мин-6.52 вен.кръв mmol/l < 7.8 за мъже и небременни жени

Insulin ( Серумен Инсулин ):

0-мин.- 12.52 mU/l 2.6 - 25.0 на гладно

60 мин.- 80.35 mU/l

120 мин.-124.2 mU/l

HOMA ( IR ) индекс 3.08-индекс< 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ;>5 висока IR

Също така,бях спряла Лтирокс25 за 45 дни,защото ТСХ беше 0.88,но сега с глед новите резултати сспоред Вас налага ли се отново да се поднови приема на Лтирокс 25 тъй като ТСХ отново тръгва нагоре?

FT 3- 4.46 pmol /l 3.10 - 6.80
FT 4- 17.13 pmol /l 12.00 - 22.00
TSH-2.190 mIU /l 0.27 - 4.20

Уважаема Irinata,
Не се налага да приемате Л-Тироксин на настоящия етап. Изследванията са в норма и според написаното от Вас, не е имало съмнение за титеоидно заболяване.
В предишен Ваш пост пишете, че имате поставена диагноза Синдром на поликистозните яйчници и приемате Сиофор. Изследванията, които са Ви направили потвърждават наличието на инсулинова резистентност. Спазването на хранителен режим и редукцията на тегло, за които споделяте са с доказани здравни ползи и трябва да се стремите да задържите постигнатите резултати.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Irinata » 11 Ное 2014, 10:02

Много Ви благодаря отново д-р Йорданова!

Последно искам да Ви попитам за Сиофора-продължителният му прием има ли опасност да навреди на черен дроб,бъбреци?и ако в един момент вкарам показателите в норма,възможно ли е да с е преустанови приема му?,питам,понеже правя някакво сравнение с натоварването ми с глюкоза от 2008 г.където Инсулина на 0,60 и 120 мин.ми е бил съответно-21,195 и 107 тоест сега са ми по-добри резултатите но все още не в норми и според мен има някаква вероятност да влезнат в нормата за в бъдеще,което да доведе до спиране на Сиофора и да си остане само здравословният ми режим,така ли е или ще си го пия доживот дори и да съм постигнала хубави резултати в един момент?

И относно ТСХ да Ви попитам-от тук нататък на какъв период от време е добре да се изследва хормона и от какви стойности нагоре трябва отново да се започне приема на Лтироксин?
Irinata

Мнениеот Mitrevaaa » 11 Ное 2014, 11:40

Здравейте д-р Йорданова . Аз съм на 22 години родих преди година . Преди месец ми "поставиха" диагноза синдром на Хашимото . Въпросът ми е следния след направени хормонални изследвания който ще представя по долу и обстоен преглед на жлезата (която е леко възпалена) при два прегледа на ендокринолог и едномесечно лечение с еутирокс (от 25 микрограма по половин таблетка) и селен (1 таблетка дневно) не трябва ли да имам някаква крайна диагноза ?? Лекуващата ми лекарка само предполага не е сигурна ... В графата диагноза пише хипотиреоидизъм неуточнен , в графа анамнеза; Пациентка с установен хипотиреоидизъм . Ще съм ви много благодарна да ми дадете Вашето компетентно мнение дали наистина имам синдром на Хашимото :) и дали предписаното ми лечение е правилно ? :) ето и изследванията ми : TSH 4.27 (0.270-4.25) anti-TPO 245 (до 35) ТАТ 733.000 (до 115.0) .
Mitrevaaa

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Ное 2014, 22:26

Mitrevaaa написа:Здравейте д-р Йорданова . Аз съм на 22 години родих преди година . Преди месец ми "поставиха" диагноза синдром на Хашимото . Въпросът ми е следния след направени хормонални изследвания който ще представя по долу и обстоен преглед на жлезата (която е леко възпалена) при два прегледа на ендокринолог и едномесечно лечение с еутирокс (от 25 микрограма по половин таблетка) и селен (1 таблетка дневно) не трябва ли да имам някаква крайна диагноза ?? Лекуващата ми лекарка само предполага не е сигурна ... В графата диагноза пише хипотиреоидизъм неуточнен , в графа анамнеза; Пациентка с установен хипотиреоидизъм . Ще съм ви много благодарна да ми дадете Вашето компетентно мнение дали наистина имам синдром на Хашимото :) и дали предписаното ми лечение е правилно ? :) ето и изследванията ми : TSH 4.27 (0.270-4.25) anti-TPO 245 (до 35) ТАТ 733.000 (до 115.0) .

Уважаема Mitrevaaa,
Трудно ми е да отговоря на въпроса Ви. Доколкото разбирам Ви е поставена диагноза - Тиреоидит на Хашимото. От написаното оставам с впечатление, че има достатъчно данни за тази диагноза (описанието на направените Ви изследвания не е ясно за да мога да бъда категорична). Тиреоидитът на Хашимото е причина да се промени функцията на щитовидната Ви жлеза. Хипотиреоидизмът е последица. Обсъдете с ендокринолога си притесненията относно формулировката на диагнозата в амбулаторния Ви лист.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Ное 2014, 22:51

Irinata написа:Много Ви благодаря отново д-р Йорданова!

Последно искам да Ви попитам за Сиофора-продължителният му прием има ли опасност да навреди на черен дроб,бъбреци?и ако в един момент вкарам показателите в норма,възможно ли е да с е преустанови приема му?,питам,понеже правя някакво сравнение с натоварването ми с глюкоза от 2008 г.където Инсулина на 0,60 и 120 мин.ми е бил съответно-21,195 и 107 тоест сега са ми по-добри резултатите но все още не в норми и според мен има някаква вероятност да влезнат в нормата за в бъдеще,което да доведе до спиране на Сиофора и да си остане само здравословният ми режим,така ли е или ще си го пия доживот дори и да съм постигнала хубави резултати в един момент?

И относно ТСХ да Ви попитам-от тук нататък на какъв период от време е добре да се изследва хормона и от какви стойности нагоре трябва отново да се започне приема на Лтироксин?

Уважаема Irinata,
Без да съм виждала резултати от ваши изследвания няма как да Ви отговоря дали може Сиофор-ът да Ви навреди. Ако не са съобразени показанията и противопоказанията за предписване на медикамента естествено, че може да Ви навреди. Ако са спазени лекарството ще Ви донесе само позитиви. Естествено, че се прецени, че не се нуждаете от приема на Сиофор-а ще Ви го спрат.
Не съм убедена, че има причина да се мисли за щитовидна дисфункция. Все пак бих Ви посъветвала да си изследвате ТСХ след 6-12м или по-рано ако се появят оплаквания.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Mitrevaaa » 13 Ное 2014, 10:22

Благодаря Ви д-р Йорданова !! :) Сега разбрах защо има и двете диагнози в амбулаторният лист > Отново Благодаря за компетентното Ви обяснение !!! ПОЗДРАВИ :)
Mitrevaaa

Мнениеот atanasova22 » 17 Ное 2014, 23:44

Здравейте!Искам да Ви попитам на какво може да се дължи леко подуване на предният прав бедрен мускул,отначало беше съпроводенo с лека болка при натиск,но отшумя и си остана само лекото подуване и стягане на мускула.Искам да добавя,че в момента лекувам хормонален дисбаланс,леко увеличение на щитовидната жлеза и приемам следните лекарства:Достинекс и Еутирокс 25 мг.Дали е възможно да се е получило от тях ?
Благодаря Ви предварително за отговора!
atanasova22

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Ное 2014, 22:44

atanasova22 написа:Здравейте!Искам да Ви попитам на какво може да се дължи леко подуване на предният прав бедрен мускул,отначало беше съпроводенo с лека болка при натиск,но отшумя и си остана само лекото подуване и стягане на мускула.Искам да добавя,че в момента лекувам хормонален дисбаланс,леко увеличение на щитовидната жлеза и приемам следните лекарства:Достинекс и Еутирокс 25 мг.Дали е възможно да се е получило от тях ?
Благодаря Ви предварително за отговора!

Уважаема atanasova22,
Най-вероятно оплакванията Ви са свързана с травма. Приемът на изброените от Вас медикаменти не би трябвало да е свързан с описания проблем. За да се прецени, каква е причината за оплакванията Ви трябва да посетите лекар и да бъдете прегледана.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната