zorybg написа:Здравейте, д-р Йорданова. С Хашимото съм ,като първо бях с хиперфункция и ТАО , а сега съм в хипо, л-тироксин 37,5 мг дневно. Тъй като ме спохожда цистит всяка година, моят нефролог ми препоръчва Уроваксом за 3 месеца. Чета, че е ваксина. Ще има ли някакъв проблем да го пия, най - вече ще попречи ли на ТАО?Благодаря!
петям написа:Здравейте,
преди повече от половин година,заради постоянна умора,косопад,рязко качване на килограми и други оплаквания,ме изпратиха на ендокринолог.При изледвания на ТСХ-3.19 /4.5 и ТПО -17.33 / 32, ми беше предписан Еутирокс 0.25 за период от 3 месеца.След приключването му обаче положението с всички симптоми се влоши.Новите изследвания са с резултати - ФТ3 -3.65/2.8 - 7.10/,ФТ4 - 17.82/ 12.00 -22.00/,ТСХ - 2.24 и ТПО-39,5/32.Изглеждат ми в норма всички...Има ли повод да се притеснявам за функцията на жлезата при тези стойности?Благодаря Ви!
vesihk написа:Здравейте, Доктор Йорданова! Имам бебенце на 40 дена. От самото раждане езичето и е изплезено, плези се постоянно или езичето и стои леко показано между устните, все още има физиологична жълтеница, на кърма е и според личната лекарка кърмата е причина за жълтеницата. Притесняваме се повече за езичето. около 20ят й ден пращахме 2ри път кръв за неонатален скрининг(по желание), нямаме информация за Вроден хипотиреоидизъм.Вчера изследвахме Билирубин и ТСХ хормон и резултатите са общ билирубин 156,8 директен 19,3мкмол/л. ТСХ - 5.56 , горна граница за дете от 0-1г. от лабораторията бяха написали 5.49. Личната ни лекарка каза, че е на горна граница, но според нея детето няма вид на дете с хипотиреоидизъм , храни се нормално, на първата консултация беше качила 1,400 кг и 2 см, не е отпусната. Говорихме и с двама лекари неонатолози, според единят детето е напълно здраво и се притесняваме излишно, според другият поведенито с езика не е нормално. Според Вас притеснителни ли са стойностите на ТСХ, трябва ли да направим консултация с ендокринолог? Чакам отговора ви с нетърпение и благодаря предварително !
Irinata написа:Здравейте д-р Йорданова!
Преди около две седмици писах в темата и Ви благодаря за компетентното мнение.Сега отново бих искала да се посъветвам със Вас във връзка с нови изследвания.Притеснява ме,че инсулина на 120 мин.е повече отколкото този на 60 мин.,какво означава това и като цяло,какво показват резултатите?
Ето ги и тях:
ОГТП + Трикрат. Инсулин
Глюкоза:
0ва мин-5.53 вен.кръв mmol/lвенозна кръв.: 3.8 - 6.1;периферна кръв.: 3.5 - 5
60та мин-6.88 вен.кръв mmol/l < 8.9 за мъже и небременнижени
120 та мин-6.52 вен.кръв mmol/l < 7.8 за мъже и небременни жени
Insulin ( Серумен Инсулин ):
0-мин.- 12.52 mU/l 2.6 - 25.0 на гладно
60 мин.- 80.35 mU/l
120 мин.-124.2 mU/l
HOMA ( IR ) индекс 3.08-индекс< 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ;>5 висока IR
Също така,бях спряла Лтирокс25 за 45 дни,защото ТСХ беше 0.88,но сега с глед новите резултати сспоред Вас налага ли се отново да се поднови приема на Лтирокс 25 тъй като ТСХ отново тръгва нагоре?
FT 3- 4.46 pmol /l 3.10 - 6.80
FT 4- 17.13 pmol /l 12.00 - 22.00
TSH-2.190 mIU /l 0.27 - 4.20
Назад към Ендокринология и болести на обмяната
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта