Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Misi17 » 10 Дек 2018, 22:10

Здравейте. Планирам бременност и гинеколкожката ме посъветва да си направя изследвания на някой хормони на щитовидната жлеза. Може ли да ми обясните имам ли основание за притеснение при тези резултати:
FT4 17.89 pmol/l при реф. Ст. 12.00 - 22.00;
TSH 1.320mIU/l при реф. Ст. 0,300 - 4.200 ;
TAT 547.70 IU/ml при реф. Ст. До 115.00 ;
MAT 50.52 IU/ml при реф. Ст. До 34.00.
Пролактинът го изследвах на 4ти ден от цикъла и е
411.90 mIU/ml при реф. Ст. 125.00 - 635.00.
Благодаря.
Misi17
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Дек 2018, 22:07

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Лорчето.Кръстева » 11 Дек 2018, 01:55

Здравейте,
бих искала да се посъветвам с Вас като специалист. Пия Ципралекс по 15 мг на ден (1 табл и половина) и ми изписаха да пия Хром пиколинат от 250 единици на ден. Знам, че хрома увеличава серотонина, а пия и Ципралекс, който също увеличава серотонина и искам да ви попитам дали тази комбинация е добра и има ли опасност от серотонинов синдром? Добре ли е 250 единици/ден хром или е много?
Благодаря прдварително.
Лорчето.Кръстева
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Дек 2018, 01:46

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 11 Дек 2018, 08:21

Misi17 написа:Здравейте. Планирам бременност и гинеколкожката ме посъветва да си направя изследвания на някой хормони на щитовидната жлеза. Може ли да ми обясните имам ли основание за притеснение при тези резултати:
FT4 17.89 pmol/l при реф. Ст. 12.00 - 22.00;
TSH 1.320mIU/l при реф. Ст. 0,300 - 4.200 ;
TAT 547.70 IU/ml при реф. Ст. До 115.00 ;
MAT 50.52 IU/ml при реф. Ст. До 34.00.
Пролактинът го изследвах на 4ти ден от цикъла и е
411.90 mIU/ml при реф. Ст. 125.00 - 635.00.
Благодаря.

Уважаеми Misi17,
щитовидната Ви жлеза функционира нормално. Това означава, че не е необходимо да провеждаме хормонално лечение за момента. Препоръчително е да се изясни дали имате заболяване на щитовидната жлеза и как трябва да се следите. Повишените антитела при жена планираща бременност са винаги задължаващи, т.к. означават че е вероятно да има тиреоидит на Хашимото. Това е заболяване, които изисква проследяване на тиреоидната функция по време на бременност и често включване на лечение.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот emi.nikolova » 16 Дек 2018, 13:02

Здравейте. При мен стойностите на Мат са: 54.72 при допустими 34. Тат: 329.80 при допустими 115. TSH: 2.39 при допустими 0.27-4.20. FT 4 - 15.00 при допустими 12.00-22.00. Казах ми, че имам автоимунен тиреоид и трябва да пия селен в продължение на 6 месеца. Искам да попитам при положение, че TSH хормона и FT 4 са ми в норма възможно ли е наиситна да имам хашимото и ако да само със селен ли трябва да протече лечението?
emi.nikolova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 16 Дек 2018, 12:44

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Дек 2018, 11:37

emi.nikolova написа:Здравейте. При мен стойностите на Мат са: 54.72 при допустими 34. Тат: 329.80 при допустими 115. TSH: 2.39 при допустими 0.27-4.20. FT 4 - 15.00 при допустими 12.00-22.00. Казах ми, че имам автоимунен тиреоид и трябва да пия селен в продължение на 6 месеца. Искам да попитам при положение, че TSH хормона и FT 4 са ми в норма възможно ли е наиситна да имам хашимото и ако да само със селен ли трябва да протече лечението?

Уважаеми emi.nikolova,
Няма как да Ви отговоря, дали имате тиреоидит на Хашимото. Вие споменавате само за стойности на лабораторни изследвания, но това не е достатъчно за да се постави тази диагноза. Необходимо е и ехографско изследване, което да показва наличие на промени в структурата на щитовидната жлеза.
Тиреоидитът на Хашимото не е задължително да бъде открит в стадий на променена функция на щитовидната жлеза, т.е. по просто казано ТСХ и ФТ4 може да са нормални и пак да имате този проблем. Това заболяване е автоимунно, т.е. вашият организъм напада собствената Ви жлеза. Никой не може да предвиди как ще се отрази това на жлезата, поради което най-важното е да се проследява периодично функцията на щитовидната жлеза - т.е. на 4-6 м и/или при оплаквания да изследвате поне ТСХ.
Относно приема на със селен, няма как да Ви отговоря еднозначно. Ако имате тиреоидит на Хашимото, това няма да Ви излекува. Селенът участва във функционирането на щитовидната жлеза и поради това се дава, за да подпомогне жлезата.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот t.asenova » 20 Дек 2018, 11:04

Здравейте, искам да попитам след конизацио и миомектомия съм.Искам да взимам профилактично Кориолус, имам доказано хашимото и инсулинова резистентност.Проблем ли е да взимам Коеиолус? Предваритвлно се извинявам ако има вечемтакъв въпрос.
t.asenova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Дек 2018, 11:00

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 21 Дек 2018, 12:10

t.asenova написа:Здравейте, искам да попитам след конизацио и миомектомия съм.Искам да взимам профилактично Кориолус, имам доказано хашимото и инсулинова резистентност.Проблем ли е да взимам Коеиолус? Предваритвлно се извинявам ако има вечемтакъв въпрос.

Уважаеми t.asenova,
по принцип имуностимулатори не се препоръчват да бъдат използвани при наличие на автоимунни заболявания. Всеки медикамент или хранителна добавка се пуска на пазара с листовка за употреба. Вътре в тези листовки се описват както показания, дозировка, състав..., така и противопоказанията. Разгледах листовката на няколко хранителни добавки, съдържащи кориолус. Нито един от производителите не е посочил, че продуктът не се използва при автоимунни заболявания. Преди да закупите конкретната хранителна добавка можете и Вие да се информирате за показание и противопоказания за да се уверите, че продуктът е подходящ за Вас.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот paola » 04 Яну 2019, 21:40

Здравейте,
с хашимото съм бременна в 24 седмица като всеки месец стриктно следя хормоните.
преди месец тсх 0,58, фт4 16,26. при реф гр. 12-22 и до сега винаги ми е бил в средна граница. Днес пускам контрола тсх 0,45, фт4 11,68.Страшно съм притеснена, защото мислих че контролирам нещата, а излиза, че съм с дефицит на щит хормони, което няма логика предвид тсх, но дори помолих да ми повторят иследването. Моля дайте съвет какво трябва да направя за да не се увреди бебето
paola
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Яну 2019, 21:31

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Яну 2019, 10:15

paola написа:Здравейте,
с хашимото съм бременна в 24 седмица като всеки месец стриктно следя хормоните.
преди месец тсх 0,58, фт4 16,26. при реф гр. 12-22 и до сега винаги ми е бил в средна граница. Днес пускам контрола тсх 0,45, фт4 11,68.Страшно съм притеснена, защото мислих че контролирам нещата, а излиза, че съм с дефицит на щит хормони, което няма логика предвид тсх, но дори помолих да ми повторят иследването. Моля дайте съвет какво трябва да направя за да не се увреди бебето

Уважаема paola,
не мисля, че има причина за притеснение. Най-вероятно се касае за проблем на метода, с който е изследвано ФТ4, а не за действително наличие на ниски нива на хормоните. При тази стойност на ТСХ е много малко вероятно да се касае за нещо по-различно. При такива случаи винаги моля пациентките да повторят изследванията в друга лаборатория след 2-4 сед. Все пак посетете ендокринолог за да потърси дали имате симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1060
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот paola » 05 Яну 2019, 13:00

Благодаря за отговора, но аз от години се изследвам в същата лаборатория и при положение че повториха иследването няма как да е грешка. Четох някъде, че и прекаления прием на хормони стопира усвояването, а аз до скоро бях на по 100 мг. В момента намалих на 2 дни по 75 и може би трябва още да ги намаля след като няма ефект. Пия също и магнерот за който четох, че трябва да има мон. 4 часа интервал от хормона и незная дали това също е някакъв фактор.
paola
 
Мнения: 4
Регистриран на: 04 Яну 2019, 21:31

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта