Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 04 Юни 2019, 07:22

Asia написа:Здравейте др. Йорданова.
Бременна съм в началото на 4 месец. Имам автоимунен тиреоидит с хипофункция.
Пия л- тироксин от 50 мг. В момента ТСХ 1.8uIu/ml.
Гинекологът ми изписа комбинирани витамини, фемион 2, съдържащи 150 микрограма йод.
Мога ли да ги пия в моето състояние?

Уважаема Asia,
по време на бременност има по-високи нужди не само от храна, но и от минерали и витамини, включително и от йод. Това е причината в много от витамините за бременни да има такъв. По време на бременност трябва да се приемат поне 250 мкг йод. Ако не приемате прекомерно количество йод с храната може да се използват и други източници.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Asia » 07 Юни 2019, 10:18

Благодаря за отговора др. Йорданова.
Asia
 
Мнения: 3
Регистриран на: 02 Юни 2019, 17:11

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот MonikaStoykova » 07 Юни 2019, 20:39

Здравейте д-р Йорданова.
Бременна съм в 5 г.с, имам Хашимото от 15 години, сега съм на 27.
Днес излязоха резултатите ми от изследванията както следва: TSH-15,3
ТАТ- 95.0
МАТ- 35,0
FT3- 4,0
FT4- 12,4
Лекарката ми ми предписа да пия по 50 миг Л-ттироксин до получаване на резултатите, а имам преглед при нея в сряда.
Много ме притеснява високото ниво на TSH и не мога да чакам до сряда за да получа мнение.
Може ли ориентировъчно да се определи колко бързо може да се смъкнат нивата на TSH за да е всичко наред с плода?
Предварително благодаря!
MonikaStoykova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Юни 2019, 20:29

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 09 Юни 2019, 09:19

MonikaStoykova написа:Здравейте д-р Йорданова.
Бременна съм в 5 г.с, имам Хашимото от 15 години, сега съм на 27.
Днес излязоха резултатите ми от изследванията както следва: TSH-15,3
ТАТ- 95.0
МАТ- 35,0
FT3- 4,0
FT4- 12,4
Лекарката ми ми предписа да пия по 50 миг Л-ттироксин до получаване на резултатите, а имам преглед при нея в сряда.
Много ме притеснява високото ниво на TSH и не мога да чакам до сряда за да получа мнение.
Може ли ориентировъчно да се определи колко бързо може да се смъкнат нивата на TSH за да е всичко наред с плода?
Предварително благодаря!

Уважаема MonikaStoykova,
към момента развитието на плода не зависи от хормоните на щитовидната жлеза. Има достатъчно време за да се компенсира хипотиреоидизма, докато плода стане чувствителен към тези хормони. Ендокринологът Ви трябва ежемесечно да Ви проследява и коригира дозата. Щом е стартирано/променено лечението, няма причина за притеснение.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Cassidy » 12 Юни 2019, 19:40

Здравейте, д-р Йорданова.
Преди 30 дена родих първото си дете. От началото на бременността съм на терапия с Еутирокс, защото точно преди да зачена се установи завишено TSH на горна граница 4,20 (в началото приемах 25 мкг, след това увеличихме на 50 мкг). Преди бременността никога не съм приемала левотироксин.
След консултация с ендокринолог по време на бременността бях посъветвана да направя изследване на антитела TAT и MAT две седмици след раждането, за да се изключи Хашимото, като през тези две седмици да спра приема на хормона.
Въпросът ми е според вас тези резултати добри ли са и налага ли се да се продължава лечението с Еутирокс, при положение, че не съм приемала преди бременността? Чувала съм, че не е добре да се спира приема им, но и че проблемите с щитовидната жлеза могат да повлияят негативно на производството на кърма. Аз в момента за съжаление имам недостатъчно кърма, но нямам други оплаквания.
TSH: 2.81 (0.27 - 4.2)
FT4: 14.13 (12.0 - 22.0)
TAT: < 10 (< 115)
MAT: 7 (< 34)
Cassidy
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Юни 2019, 19:20

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 13 Юни 2019, 07:17

Cassidy написа:Здравейте, д-р Йорданова.
Преди 30 дена родих първото си дете. От началото на бременността съм на терапия с Еутирокс, защото точно преди да зачена се установи завишено TSH на горна граница 4,20 (в началото приемах 25 мкг, след това увеличихме на 50 мкг). Преди бременността никога не съм приемала левотироксин.
След консултация с ендокринолог по време на бременността бях посъветвана да направя изследване на антитела TAT и MAT две седмици след раждането, за да се изключи Хашимото, като през тези две седмици да спра приема на хормона.
Въпросът ми е според вас тези резултати добри ли са и налага ли се да се продължава лечението с Еутирокс, при положение, че не съм приемала преди бременността? Чувала съм, че не е добре да се спира приема им, но и че проблемите с щитовидната жлеза могат да повлияят негативно на производството на кърма. Аз в момента за съжаление имам недостатъчно кърма, но нямам други оплаквания.
TSH: 2.81 (0.27 - 4.2)
FT4: 14.13 (12.0 - 22.0)
TAT: < 10 (< 115)
MAT: 7 (< 34)

Уважаема Cassidy,
доколкото разбирам тези хормони са проведени при спряно лечение от 2 седмици. Това е твърде кратък период за да може да се отговори дали Ви се налага да приемате еутирокс. Необходими са 30-40 дни за да се даде сигурен отговор какво да се прави. Тъй като хормоните са нормални за момента не приемайте медикамента. След 1 м повторете изследването на ТСХ и тогава ще се прецени как трябва да се постъпи.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Elisavet1234 » 13 Юли 2019, 15:29

Здравейте,доктор Йорданова.
На 30године съм и от 10години имам следните оплаквания:изтръпване на краката(постоянно ) и косопад.От дре години имам и тремор с прескачане на сърцето и сърцебиене.Диагноза Хашимото
Тат-6.32
Мат-230
Тсх 1.25
Фт3-2.20
Фт4-0.9
Ана антитела 1:320
Пре тези резултати трябва ли да провеждам лечение или има и друго което лекарите не хващат?
Elisavet1234
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Юли 2019, 15:15

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 14 Юли 2019, 12:02

Elisavet1234 написа:Здравейте,доктор Йорданова.
На 30године съм и от 10години имам следните оплаквания:изтръпване на краката(постоянно ) и косопад.От дре години имам и тремор с прескачане на сърцето и сърцебиене.Диагноза Хашимото
Тат-6.32
Мат-230
Тсх 1.25
Фт3-2.20
Фт4-0.9
Ана антитела 1:320
Пре тези резултати трябва ли да провеждам лечение или има и друго което лекарите не хващат?

Уважаеми Elisavet1234,
оплакванията не могат да се обяснят с това, че имате тиреоидит на Хашимото. За това заболяване не е необходимо да приемате медикаменти. Посетете ревматолог за да се търси причина за наличието на повишени АNА.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот geri2424 » 17 Юли 2019, 20:50

C-реактивен Протеин ( CRP ) ↑ 5.31 mg/l До 5.00. нормален ли е или нещо претиснително. Благодаря ви предварително. Искам само да споделя че в момента сам с настинка вазможно ли е да е завишен от настинката. TSH ( Тиреотропен Хормон ) ↑ 4.240 mIU/l 0.300 - 4.200 вазможно ли е пак завишението от настинкатаПрочети още на: Форум | Изследвания на кръв, урина, скенер... Разчитане на показатели при кръвни изследвания | Puls.bg - https://www.puls.bg/forum/44/topic/26778/add
geri2424
 
Мнения: 3
Регистриран на: 17 Юли 2019, 20:46

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 19 Юли 2019, 07:11

geri2424 написа:C-реактивен Протеин ( CRP ) ↑ 5.31 mg/l До 5.00. нормален ли е или нещо претиснително. Благодаря ви предварително. Искам само да споделя че в момента сам с настинка вазможно ли е да е завишен от настинката. TSH ( Тиреотропен Хормон ) ↑ 4.240 mIU/l 0.300 - 4.200 вазможно ли е пак завишението от настинкатаПрочети още на: Форум | Изследвания на кръв, урина, скенер... Разчитане на показатели при кръвни изследвания | Puls.bg - https://www.puls.bg/forum/44/topic/26778/add

Уважаеми geri2424,
повишения C-реактивен Протеин, най-вероятно показва наличието на инфекция. Резултатът е леко завишен и не е притеснителен. След отминаване на настинката е препоръчително да повторите изследването за да се потвърди, че това е причината за повишаването.
Леко повишено TSH, не е свързано с настинката Ви. Поведението при различните пациенти при такава стойност е индивидуално. В повечето случаи се препоръчва да се повтори след 1-3 м. Ако сте жена, която планира бременност или сте бременна към момента, обаче е необходимо да посетите ендокринолог за да прецени дали и какво лечение да започне.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта