KuroiKenshi написа:Здравейте, д-р Йорданова!
Аз имам въпрос относно състоянието наречено "субклиничен хипотиреоидизъм". Ситуацията, в която се намирам, е нормално до ниско ТСХ(по-скоро се намира в ниския квадрант), Т3 в долна граница, Т4 също в долна граница, антитела не са изследвани все още. Симптоми налице: умора, трудно възстановяване след физическа активност, въпреки целесъобразния начин на живот(има се предвид активност, пълноценна храна) много трудно контролиране на теглото(тук да вметна, че кръвната захар е нормална, няма ИР). Това е, с години и стойностите винаги са били едни и същи.
Преди един месец посетих ендокринолог. След ехография на жлезата се оказа, че има наченки за хипофункция, но по думите на лекаря "не са притеснителни". Лично ме притеснява, че след 5 години няма гаранция, че това състояние няма да прерасне в нещо по-сериозно. В същото време качеството на живот не се подобрява. Мислите ли, че за подобна диагноза са нужни медикаменти или някаква суплементация? Може би друго мнение от специалист?
Уважаеми KuroiKenshi,
наличието на промяна във функцията на щитовидната жлеза се доказва с хормонални изследвания. Чрез ехограф се търсят промени в структурата на жлезата. При наличие на промени в структурата на жлезата може да се предположи наличие на нарушение във функцията, но това не е диагноза. При наличие на нормални нива на TSH, FT3 и FT4 означава, че щитовидната жлеза функционира нормално. При такива резултати няма данни за субклиничен хипотиреоидизъм.