Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот nadqkandeva » 22 Авг 2019, 08:00

здравейте,др. Йорданова,бихте ли коментирали тези резултати от скрининг на щитовидната жлеза.има ли нещо притеснително
FT3 5.41
FT4 17.44
TSH 1.34
ANTI-Tg 13.86
ANTI-TRO 11.32
nadqkandeva
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Авг 2019, 07:52

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 23 Авг 2019, 07:14

nadqkandeva написа:здравейте,др. Йорданова,бихте ли коментирали тези резултати от скрининг на щитовидната жлеза.има ли нещо притеснително
FT3 5.41
FT4 17.44
TSH 1.34
ANTI-Tg 13.86
ANTI-TRO 11.32

Уважаеми nadqkandeva,
резултатите от изследванията са в референтни стойности, което означава че щитовидната жлеза на пациента функционира нормално и антителата срещу части на щитовидната жлеза са в референтни граници. Щом всичко е нормално, няма причина за притеснение.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1015
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот NelSG » 08 Окт 2019, 15:51

Здравейте д-р Йорданова.
Не съм бременна, подготвям се да бъда и гинекологът ми изписа ПРЕГНАКЕЪР МАКС, съдържащи Йод - 140 μg.
Изследвах йод в урина 16.05.2019 г. с резултат:
302.0 ug/L (100 - 199) > 300 ug/l - риск за здравето (йод-индуциран хипертиреоидизъм, автоимунни тиреоидити).
Имам хипофункция на щитовидната жлеза, пия Л- тироксин от 125 мг. - изследвания от февруари тази година: TSH 0.93 µIU/ml, Free Т4 (fT4) 13.21 ng/l, Free T3 (fT3) 2.79 ng/l,
ТАТ (Tg Ат) 68.11 IU/ml (0 - 115), A-TPO (MAT) 86.22 IU/ml (0 - 34)

при това положение мога ли да пия ПРЕГНАКЕЪР МАКС?
NelSG
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Окт 2019, 15:44

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 09 Окт 2019, 10:21

NelSG написа:Здравейте д-р Йорданова.
Не съм бременна, подготвям се да бъда и гинекологът ми изписа ПРЕГНАКЕЪР МАКС, съдържащи Йод - 140 μg.
Изследвах йод в урина 16.05.2019 г. с резултат:
302.0 ug/L (100 - 199) > 300 ug/l - риск за здравето (йод-индуциран хипертиреоидизъм, автоимунни тиреоидити).
Имам хипофункция на щитовидната жлеза, пия Л- тироксин от 125 мг. - изследвания от февруари тази година: TSH 0.93 µIU/ml, Free Т4 (fT4) 13.21 ng/l, Free T3 (fT3) 2.79 ng/l,
ТАТ (Tg Ат) 68.11 IU/ml (0 - 115), A-TPO (MAT) 86.22 IU/ml (0 - 34)
при това положение мога ли да пия ПРЕГНАКЕЪР МАКС?

Уважаема NelSG,
йодурията отразява моментното състояние за 1 ден. Ако това Ви е бил типичен ден, в който сте се хранили по същия начин както и през останалите дни, най-вероятно не е необходимо да приемате още хранителната добавка. Ако е било така, заменете Прегнакеър Макс с фолиева киселина. По време на бременност има по-голяма необходимост от прием на йод и по тази причина много от хранителните добавки за бременни съдържат и тази съставка.
По-важно за пациент с тиреоидит на Хашимото, който приема заместителна терапия и има повишени anti-TPO, при планиране на бременност е да се подготви и в тази насока. Наличието на този проблем, води до по-лоша прогноза за една бъдеща бременност, поради което е необходимо да е сигурно, че заболяването е добре компенсирано. Пуснете си изследване на TSH и FT4 за да се прецени каква е компенсацията и необходимо ли е да се прави корекция. По време на бременност е необходимо ежемесечно изследване на TSH и корекция на дозировката на Л-тироксина.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1015
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Предишна

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта