Слави написа:Здравейте искам да помоля за съвет на 47 години съм и съм с диагноза хашимото от 25 г в момента приемам 50мг ел тироксин.Преди две години след преживян стрес получих едностранна изпъкване на окото след извесно време изпъкването стана и на двете очи спрях на собствена воля хормона и очите ми се пооправиха но ненапълно,почуствах се мн зле и се оказа че тсх ми е 40,1 започнах отново хормона и в момента тсх е 2,34 но проблема с очите се задълбочава сама си пуснах ТРАК и се оказа около 5 при норма до две,лекуващата ми каза че няма как да имам хипофункция и базедова болест от известно време усещам болка и оток в жлезата и съм изпаднала в ужас ежедневно получавам и паник атаки и живея в някакъв кошмар.моля ви помогнете ми
Уважаеми Слави,
твърде е вероятно да се касае за тиреоид-асоциирана офталмопатия (ТАО). Наличието на повишена стойност на ТРАК насочва за такава диагноза. Тези антитела могат да бъдат и блокиращи, не само да водят до повишено производство на хормони. Предвид едностранното започване на проблема, за да се изключат други възможности е препоръчително да проведе компютърен томомограф с насоченост орбити. Препоръчвам Ви да започнете терапия със Селен 200 мкг, да се консултирате с офталмолог за да прецени колко са изпъкнали очите и да измери вътреочното налягане. След като проведете изследванията посетете ендокринолог за да определи активността на заболяването и дали е наложително лечение с кортикостероиди. Ако пушите, Ви препоръчвам да спрете пушенето. За да има добро повлияване е необходимо и тиреоидните хормони да се поддържат в нормални граници.