Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 08 Ное 2019, 08:42

Слави написа:Здравейте искам да помоля за съвет на 47 години съм и съм с диагноза хашимото от 25 г в момента приемам 50мг ел тироксин.Преди две години след преживян стрес получих едностранна изпъкване на окото след извесно време изпъкването стана и на двете очи спрях на собствена воля хормона и очите ми се пооправиха но ненапълно,почуствах се мн зле и се оказа че тсх ми е 40,1 започнах отново хормона и в момента тсх е 2,34 но проблема с очите се задълбочава сама си пуснах ТРАК и се оказа около 5 при норма до две,лекуващата ми каза че няма как да имам хипофункция и базедова болест от известно време усещам болка и оток в жлезата и съм изпаднала в ужас ежедневно получавам и паник атаки и живея в някакъв кошмар.моля ви помогнете ми

Уважаеми Слави,
твърде е вероятно да се касае за тиреоид-асоциирана офталмопатия (ТАО). Наличието на повишена стойност на ТРАК насочва за такава диагноза. Тези антитела могат да бъдат и блокиращи, не само да водят до повишено производство на хормони. Предвид едностранното започване на проблема, за да се изключат други възможности е препоръчително да проведе компютърен томомограф с насоченост орбити. Препоръчвам Ви да започнете терапия със Селен 200 мкг, да се консултирате с офталмолог за да прецени колко са изпъкнали очите и да измери вътреочното налягане. След като проведете изследванията посетете ендокринолог за да определи активността на заболяването и дали е наложително лечение с кортикостероиди. Ако пушите, Ви препоръчвам да спрете пушенето. За да има добро повлияване е необходимо и тиреоидните хормони да се поддържат в нормални граници.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Divna » 11 Ное 2019, 15:59

Здравейте! През септември 2018г. ми откриха хиперфунция на щитовидната жлеза, tsh 0,07 и t4 25.39 при норма до 17. Оттогава приемам пропицил. Като последно пиех половин таблетка пропицил и 50 ЕК тирокс. На 28.07.2019г . Tag ми беше 2,а т4- 12,59 при норма до 17. От началото на септември живея в Стокхолм, Швеция. Тук от последните ми изследвания tsh ми е 0,49, при норма от 0,4 до 4, ft3 е 4,8 при норма 3,3 до 6 и т4 20, при норма от 10-22. Trak винаги ми е бил отрицателен.
Докторите тук искат да спирам приема на лекарствата. Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря Ви предварително!
Divna

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 12 Ное 2019, 00:47

Divna написа:Здравейте! През септември 2018г. ми откриха хиперфунция на щитовидната жлеза, tsh 0,07 и t4 25.39 при норма до 17. Оттогава приемам пропицил. Като последно пиех половин таблетка пропицил и 50 ЕК тирокс. На 28.07.2019г . Tag ми беше 2,а т4- 12,59 при норма до 17. От началото на септември живея в Стокхолм, Швеция. Тук от последните ми изследвания tsh ми е 0,49, при норма от 0,4 до 4, ft3 е 4,8 при норма 3,3 до 6 и т4 20, при норма от 10-22. Trak винаги ми е бил отрицателен.
Докторите тук искат да спирам приема на лекарствата. Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря Ви предварително!

Уважаема Divna,
такова решение не трябва да се взема без преглеждане на всички факти. Предвид, че лекарите Ви препоръчват спиране на лечението е редно да се вслушате. Никой не може да Ви гарантира, че няма да има рецедив и да се наложи повторно включване на терапия. Съотношението между дозите на медикаментите, които приемате показват, че е твърде вероятно да не се налага да приемате повече терапия.Това, че към момента антителата са в референтни стойности, подсказва, че е твърде вероятно да можете да спрете терапията.
Dr Stella Yordanova

Паркинсон и Хашимото - мога ли да пия Мадопар?

Мнениеот janina53 » 30 Яну 2020, 19:23

Здравейте. Имам Хашимото и пия Euthyrox 50 mg .По-късно ми откриха и Паркинсон контролиран до сега с допаминов агонист. Поради развитие на болестта ми предписаха Мадопар , което е комбинация от леводопа и бензеразид . В указанията за лекарството пише : "Не приемайте Мадопар , ако страдате от хормонално нарушение, например повишена активност на щитовидната жлеза" , и други . Въпросът ми е : Понижената функция на щитовидната жлеза и Хашимото смята ли се за хормонално нарушение и съответно МОГА ЛИ ДА ПИЯ МАДОПАР и как ще се отрази на щитовидната ми жлеза . Благодаря предварително.
janina53

Мнениеот janina53 » 30 Яну 2020, 19:50

Здравейте. От10 години имам тиреодит на Хашимото . Пия 50 мг Еутирокс. Преди 5 год. ми откриха Паркинсон , който контролирах до сега с допаминов агонист . Поради развитие на болестта ми предписаха Мадопар , което е леводопа и бензеразид . В упътването пише: " Не приемайте Мадопар , ако страдате от хормонално нарушение , например повишена активност на щитовидната жлеза " и други . Мога ли да пия Мадопар и как ще се отрази на щитовидната ми жлеза , защото ниската 'и активност е също хормонално нарушение . Благодаря
janina53

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 31 Яну 2020, 14:31

janina53 написа:Здравейте. От10 години имам тиреодит на Хашимото . Пия 50 мг Еутирокс. Преди 5 год. ми откриха Паркинсон , който контролирах до сега с допаминов агонист . Поради развитие на болестта ми предписаха Мадопар , което е леводопа и бензеразид . В упътването пише: " Не приемайте Мадопар , ако страдате от хормонално нарушение , например повишена активност на щитовидната жлеза " и други . Мога ли да пия Мадопар и как ще се отрази на щитовидната ми жлеза , защото ниската 'и активност е също хормонално нарушение . Благодаря

Уважаема janina53,
между противопоказания и нежелани ефекти няма нищо общо. Това, което сте прочели е в частта на противопоказания и няма нищо общо с Вашия здравословен проблем. В кратката характеристика на продукта е упоменато, че се визират само декомпенсирани пациенти. Това, че не е редно такива пациенти да приемат даден медикамент не означава, че той има отношение към функцията на щитовидната жлеза.
В листовката за пациента, така и в кратката характеристика не е описан страничен ефект, който да е свързан с промяна във функцията на щитовидната жлеза.
Dr Stella Yordanova

Re: Паркинсон и Хашимото - мога ли да пия Мадопар?

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 03 Фев 2020, 11:00

Според мен Хашимото и намалената функция на щитовидната жлеза са си точно хромонални нарушения. За съжаление ми се е случвало лекар да изпише лекарство за съответното заболяване, което е абсолютно несъвместимо с лекарствата, които съм приемал в момента за друга болест. Резултатът може да бъде катастрофален. Потърсете второ мнение на специалист.
Аватар
Лош Холестерол 007

Мнениеот marchinko73 » 04 Фев 2020, 11:14

А лекарят, който Ви предписа Мадопар, запознат ли е с другите Ви заболявания?
Аватар
marchinko73

Мнениеот janina53 » 05 Фев 2020, 08:51

Да. Запознат е.
janina53

Мнениеот marchinko73 » 06 Фев 2020, 10:56

janina53 написа:Да. Запознат е.

На Ваше място бих потърсил второ мнение от специалист. Случвало се е лекар да пренебрегне дадено състояние или лекарство и да изпише ново, което е несъвместимо. За съжаление го твърдя от личен опит. :sad:
Аватар
marchinko73

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната