Здравейте,
Имам Хашимото от почти 10 г. Пия Л-тироксин, но открих че имам хранителна непоносимост към зърнени храни и глутен, което води до доста проблеми с храносмилането. Четох по международни форуми, че глутена много спомага образуването на антитела при пациенти с автоимунни заболявания (като Хашимото) и много хора след като са спрели према му са ги намалили драстично. А без антитела може и да не ти се оправи щитовидната жлеза, но риска за развиване на други автоимунни заболявания намалява. Аз имах доста алергични реакции, към какви ли не храни, на това му се казва пропускливи черва, почти нищо не можех да хапна без реакция после. От както спрях зърнените храни и глутена вече ям всичко друго без реакции и алергии, дори млечни продукти. Но уви за пълно елиминиране на глутена е нужно да не се приема от случайни източници, като например -самите ми лекарства за Хашимото. Проучих и тази тема и се оказва, в родния Л-тироксин има глутен, а на световния пазар се предлагат много вида безглутенови Левотироксин съдържащи лекарства, защото хората са го открили, че е вреден за тези пациенти. Въпроса ми към вас е: Има ли в България лекарствен продукт с активно вещество Левотироксин, но без добавен глутен в допълнителните му съставки? Или ако има вносни такива лекарства, които могат да се закупят в България? Като например Швейцарския Тирозинт -
http://tirosint.com/ - той съдържа само Т4, глицерин, желатин и вода.
Благодаря