от irka » 11 Ное 2016, 17:50
Баба ми го правеше, но от години не съм вкусвала нещо подобно. Нужни са 8 шепи цвят от глухарчета, 2 кг нерафинирана захар, 2 л вода, 1 лимон.
Измитият цвят се поставя в тенджерата с водата, загрява се бавно до кипване, но не повече от 2-ра степен на котлона. Оставя се половин час да ври, след което се оставя да пренощува така. На следващия ден се прецеждат глухарчетата през тензух или цедка, като хубаво се изстискват глухарчетата. На котлона се слага тенджерата, сипва се с бъркане с дървена лопатка захарта и се оставя на най-ниската степен, като не трябва да завира. Не се слага капак, за да се изпарява водата, но става много бавно. Слага се лимоновия сок от лимона, но трябва да се внимава да не е много, че може да стане кисело. Стои на котлона, докато стане като нормален мед.