Рехабилитация и възстановителни процедури

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 21 Апр 2016, 12:49

Здравейте отново!

Този walker boot е ортеза тип боту част нш, с която може да ходи (има твърда подметка), но се сваля и затова е по-удобна от гипса. Понеже вие сте на такъв етап от рехабилитацията, в който вече можете да натоварвате частично крайника, това е добър вариант за Вас. Не знам защо са ви казали, че предпазва само предната част ходилото, като тя си е точно за глезен. Единствения недостатък на този тип оретза е сравнително високата и цена.

Тук може да прочете за ортезите:

Ортези използвани в спорта

Ортези за долен крайник

Стандартно лечение е пациентите с неразместени фрактури на глезена и такива след оперативно лечение да носят гипс или ортеза за 4 седмици и след това такава ортеза тип ботуш за 2 седмици.

Това с натоварването на крайника до 10-15 килограма се проверява точно така. Стъпва се върху домашен кантар и се преценя, каква част от тежестта се разпределя върху него. Просто идеята е да не се прехвърля цялата тежест върху крайника, поне в началото.

За велоергометъра Вие си преценете. Принципно той си е фитнес уред за домашна употреба, който може да се ползва и след това, но трябва да си правите и всички останали упражнения.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот nutella » 21 Апр 2016, 13:30

Благодаря за отговора!Всъщност счупването не е на глезена- имам счупване на тибия и фибула в долна част на крайника(едното счупване е близо до глезена,другото е по-нагоре),или множествено счупване на подбедрица.Т.е с този ботуш ще мога да стъпвам,но само до 10-15 кг.,и няма да се огранича само до стъпване на кантар ? :???:
nutella
 
Мнения: 12
Регистриран на: 02 Мар 2016, 11:23

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 22 Апр 2016, 09:46

Здравейте отново!

Към счупванията в областта на глезена се отнасят за фрактурите на костите на подбредрицата в долната си част (дисталната), тоест областта на малеолите (глезените). Могат да се засегне единния малеол, двата (бималеоларна фрактура), а понякога и част от петната кост (трималеоларна фрактура). Затова съм го написал така и макар да се води фрактура на тибия и фибула, то е едно и също - въпрос на термини.

Точно за такъв тип фрактури е подходяща ортезата тип ботуш. Предполагам, че тя Ви е препоръчана от ортопед, така че не трябва да имате притеснения за това. С нея може да се стъпва и ходи, а това за натиска от 15 килограма се прави само първоначално, за да може да усетите колко точно да обременявате крака. Няма нужда да стъпвате само на кантар, не е това идеята, а просто да видите, колко е 10-15 килограма натиск.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот nutella » 22 Апр 2016, 10:30

Благодаря много,за пореден път! :smile: Ами,не съм наистина наясно с термините за фрактури изобщо и понеже не се възстановявам в България,объркването понякога е тотално. :grin: Да,ботуша ми го препоръча ортопеда при последния преглед,а пък физиотерапевтката ми е на различно мнение,затова и се чудя и аз. :grin: Е,ще си го купя явно,поне ще приличам на киборг,ако не друго. :grin: Благодаря отново за ценните съвети и хубав ден Ви пожелавам!
nutella
 
Мнения: 12
Регистриран на: 02 Мар 2016, 11:23

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 25 Апр 2016, 09:39

Здравейте!

Може да приличате на киборг, но вече ще стъпвате на крака, което ще Ви даде възможност да ходите без помощни средства. Обикновено след 6-тата седмица костите трябва да зараснали и да не е проблем да се стъпва на крака даже и без ортеза. При Вас, ако не се лъжа, са минали 4 месеца от операцията и не знам защо се презастраховат толкова, при положение че крайникът е бил имобилизиран за 2 седмици и след това вече сте започнали рехабилитация. Тази ортеза обикновено се ползва след първите 2-4 седмици, като по-лек вариант на гипса.

Така или иначе щом ортопедът Ви е преценил, че този тип ортеза е подходящ, най-добре следвайте съветите му. Той е най-наясно със състоянието Ви и какво може да ви помогне. Все пак има и по-леки варианти и може да си вземете нещо по-удобно. Попитайте лекаря какво точно да си вземете като модел. Ако физиотерапевтът не е съгласен с носенето на такъв тип ортеза, той може да я сваля за упражненията и процедурите, така че и на него не му пречи. Тази ортеза може само да помогне, понеже стабилизира глезена.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот vlado_ » 26 Май 2016, 16:49

Здравейте,
опериран съм преди три месеца от дискова херния на ниво L5-S1, като имам поставени импланти и кейдж. Продължавам де имам болки в кръста ниско долу в опашната кост и ануса, като болките ту намаляват, ту се усилват. Ходих на два контролни прегледа и неврохурурга който ме оперира казва, че всичко е наред. В момента ходя на масажи, физиотерапия и правя упражнения за укрепване на мускулите. Ползвам също велоергометър. По време на упражненията не изпитвам болки и се чувствам добре, но след това започва да ме боли. Въпросът ми е нормално ли е това и трябва ли да спра засега с упражненията или да се опитам да ги продължа въпреки болките.
Благодаря предварително!
vlado_
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Май 2016, 16:25

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 27 Май 2016, 11:31

Здравейте!

Нормално е да имате болки дискомфорт след упражненията. Ако обаче болките се засилват или са твърде силни трябва да се консултирате със специалист, който да прецени дали всички упражнения са подходящи за вас. Увеличавайте броя на упражненията и натоварването постепенно, а ако някое упражнение Ви причинява неприятни усещания, го включете на по-късен етап. Добре е да помислите за някой специализиран център за рехабилитация при проблеми с гръбначния стълб.

Примерни упражнения може да видите и в статията: Упражнения при дискова херния и болки в кръста.
Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот vlado_ » 27 Май 2016, 12:37

Много Ви благодаря за бързия отговор!
vlado_
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Май 2016, 16:25

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Panayot » 10 Юли 2016, 15:25

Здравейте,
На 67 години съм, не съм спортна натура, но обичам да карам колело. След едно продължително натоварване при изкачване на една височина ме заболяха коленете.Дадох си почивка един месец, но болката не намаля, отидох на ортопед, след рентгенова снимка той определи диагноза "двустранна гонартроза", препоръча глюкозаминови добавки и намаляване на натоварването. Три месеца след това още не отшумяват болките, чувствам ги особено при изкачване и слизане по стълби, локализирам ги около и зад капачката на коленете. Вече карам колело по-малко, но не мисля да спирам окончателно. Разбирам много добре, че настъпват възрастови изменения и износване, но не искам да се предавам. Въпросът ми е дали физикални процедури, включително балнеолечение (в Павел баня), могат да възстановят поне частично коленните стави? Ако те ще въздействат само на възпалението, което се дължи на гонартрозата, без да повлияват точно на нея, какъв ще смисълът на тия процедури, защото при всяко следващо неголямо натоварване ставите отново ще се възпалят и болката ще се появи отново? Необратимо ли е износването на хрущяла и как такива процедури забавят това износване?
Panayot
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Юли 2016, 14:57

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 18 Юли 2016, 11:44

Здравейте!

Нормално е с възрастта да се появят дегенеративни изменения в ставите, в това число и в коленете. Просто при Вас натоварването е обострило проблема, което допълнително е причинило възпаление на ставите.
На този етап избягвайте големите натоварвания и внимавайте с продължителното каране на колело. Това обаче не означава да спирате да се движите, а просто да избягвате претоварвания, които могат да усилят възпалението и болката. Особено важно е да раздвижвате коленете сутрин, за може да ставите да се освободят и смажат. Това помага за премахване на болката и сковаността в значителна степен и намалява болките. Може да правите тези леки упражнения за коленете при болка и артрозни изменения.

Балнеолечението и физиотерапията могат само да Ви помогнат и не са безсмислени. Те намаляват възпалението и болката и спомагат за подобряване на кръвообращението и храненето на тъканите. Така те могат в някаква степен да забавят процеса и ще Ви помогнат симптомите да утихнат за някакъв период от време. Освен това, ако включите и упражнения и кинезитерапия, това допълнително ще подобри подвижността и ще помогне.

Освен Павел баня, добър избор е Поморие и места където има калолечение. Принципно всички места с минерална вода се отразяват положително на ставни проблеми и са подходящи.
Повече за калолечението при проблеми с опорно-двигателния апарат може да прочетете в статията калолечението в спортната медицина.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта