Рехабилитация и възстановителни процедури

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Пепи Апостолова » 23 Юли 2016, 23:28

Здравейте! На 52 години съм и имам следния проблем! Бях на екскурзия в чужбина и паднах по супер нелеп начин на една пешеходна пътека. Резултатът - фрактура коли феморис синистри. Последва операция - артроскопия. Втъкнаха ми 3 канюлирани винта - твърдят, че са титаниеви. Инструкциите са да не стъпвам на болния крак 5-6 месеца. Наставленията на лекуващия лекар и рехабилитаторите бяха противоречиви, което малко ме обърка. Ставаше въпрос относно позицията на тялото в седнало положение, ползване на възглавничка между коленете по време на сън и т.н. Вече 2 месеца подскачам на един крак с патериците у дома ииии голям зор. Добре че съм само 50 кг! :-) Немога да се похваля с някакъв напредък с ползването на патериците. Това равновесие и баланс явно не са ми много присъщи, но някак си се справям.
Конкретният ми въпрос е как протича възстановителния период след подобна операция? Притеснява ме, че мускулите отслбват и нямам идея след 6 месеца какво ме чака, за да се възстановя. Трябва ли да правя някакви поддържащи мускулите упражнения и ако Да какви? И в кой период мога да започна? И като цяло - вашето мнение за подобни случаи по възстановителния период? Какво сочи Вашата практика? Шансовете ми за пълно възстановяване и периода на възстановяване? Благодаря Ви предварително!
Пепи Апостолова
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Юли 2016, 22:49

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 25 Юли 2016, 11:46

Здравейте!

Принципно рехабилитацията започва още от първия ден след операцията и може да продължи до 6 и повече месеца в зависимост от състоянието. Още първите 4 седмици се правят пасивни и активни упражнения за тазобедрените, коленните и глезенните стави с цел запазване на обема на движение в ставите. Постепенно се включват и различни упражнения за запазване на мускулна сила, като след 1-я месец упражненията се разширяват, с цел да не се стига до атрофия. Към втория месец, вече трябва да има леко поемане на тежестта със счупения крак и постепенно с времето в 2я месец да се премине към ходене с 1 патерица. Това, което са Ви казали лекарите е да не стъпвате напълно до 5-я, 6-я месец, но това не изключва правенето на упражнения и постепенното натоварване. На този етап Вие трябва да правите вече широк комплекс от упражнения, за всички мускули и стави на долните крайници.

Понеже според мен сте пропуснали цял един период от рехабилитацията е добре без да губите време да се консултирате с кинезитерапевт, който да работи с Вас индивидуално. Не знам защо не може да ходите нормално с патерици, би трябвало рехабилитаторите да са Ви показали стъпка по стъпка как се прави:

пренасяне на тежестта на тялото върху здравия крак;
преместване на патериците заедно с болния крак напред в стабилна точка;
пренасяне на тежестта от здравия крак на ръцете и последващо преминаване на тялото между патериците, които да поемат теглото;
изнасяне на здравия крак напред в стабилна точка и повтаряне на последователността от действия.

Трудно мога да Ви препоръчам конкретни упражнения, понеже не знам какво е вашето състояние, какъв е обемът на движение в ставите, как е мускулната сила, как са координацията и баланса и т.н. Точно за това трябва да работите с рехабилитатор, който да може постепенно да включва различни упражнения и да Ви натоварва, колкото е нужно. Ако се заемете сериозно, вероятността да се възстановите напълно е много по-голяма, а и ще стане много по-бързо.

На вашия етап трябва да можете да правите основни упражнения за коленните и тазобедрените стави като използваните в тази статия: Упражнения за коленете при болка и артрозни изменения. Много от тях се използват и в рехабилитацията на фрактури на бедрото, защото поддържат мускулите на краката.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот dobikostadinova » 25 Юли 2016, 16:01

Здравейте,

Майки ми беще операрина от метастази в главата на 30.06.2016 г. Но при операцията се получиха усложнения /професорът ни предупреди, че едната метастаз, която всъщност трябваше да се махне се намира на двигателен център и е възможно да се получи някакво засягане/. И така и стана. След операцията тя е с десностранна пареза. На 15.06.16 г. я исписаха и оттогава и се прави рехабилитация. Започна да вдига крака и да го движи, но понякога тя не усеща /осъзнава/ че го прави. Дали има надежда да проходи?

Благодаря Ви предварително!
dobikostadinova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Юли 2016, 15:55

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 26 Юли 2016, 16:09

Здравейте!

Във случая не може да се прецени до каква степен ще възстанови, защото това зависи от степента на неврологичната увреда. Това най-точно може да каже специалистът направил операцията, но и той, според мен, не може да е категоричен в отговора си.

Така или иначе моя съвет е да не спирате с рехабилитацията и процедурите, защото това може да е само от полза и увеличава многократно шансовете. Ако има прогрес и подобрение на състоянието, това е добър знак, но сама разбирате колко е трудно в случая да се дадат някакви срокове.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Пепи Апостолова » 27 Юли 2016, 13:10

Здравейте отново! Хиляди благодарности за компетентното мнение и съвети! Ами старая се да спазвам указанията на доктора/да не стъпвам/ нооо и се притеснявам да не пропусна нещо важно. Последния път докторът ми каза, че не е необходимо да правя каквото и да било - само да пазя крака да не стъпва. За мен не нормално да не се прави нищо поддържащо мускулатурата, амаааа все пак не съм доктор! Вече два дни съблюдавам и стриктно правя препоръчаните от Вас упражнения по линка! Успокоих се, че май не съм толкова зле. Правя с лекота всичко препоръчано с изключение на упражненията по ред 2, 9 и 10, където трябва да прехвърлям тежестта на болния крак. Изпълнявам ги само, където тежестта на тялото може да е на здравия. Надявам се това да е правилното. Неразбирам какво значи болният крак вече трябва да може да поема част от тежестта? Как се преценява каква тежест иии как се постига определената тежест?!?!? Все пак имам още 4 месеца до пълно натоварване!!!! А как бих искала нещата да се случат наполовина като време! :-) След 3 дни съм на контролен преглед и рентген при опериращия лекар. Ще настоявам да ми препоръча добър рехабилитатор!
Поздрави! И много професионални успехи!
Пепи Апостолова
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Юли 2016, 22:49

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 28 Юли 2016, 10:18

Здравейте, отново!

Това, което Ви е посъветвал лекарят, е пряко свързано с вашата безопасност и избягване на усложнения или инциденти. Все пак той е човекът, който е най-наясно със състоянието Ви и може да прецени за какво да внимавате. Работата с рехабилитатор не изключва това и ще Ви помогне да се възстановите по-бързо, като се съблюдават същите неща. Затова най-добре постепенното натоварване да стане под контрола на специалист, който може да прецени на какъв етап да започне с поемане на част от тежестта върху счупения крак. Вие трудно на този етап може да се ориентирате, затова следвайте съветите на лекаря и все още не прехвърляйте тежест на счупения крак.

Най-важното във всяка една рехабилитационна програма е нещата да се правят постепенно и с плавно покачване на натоварването, съобразено с индивидуалните възможности и състояние. Не се притеснявайте, че сте пропуснали нещо, просто правете нещата внимателно и следвайте препоръките на лекаря.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот uanio » 26 Авг 2016, 17:54

Здравейте!
Искам да попитам дали сте провеждали рехабилитация след луксиране на пателата.
Преди близо 3 седмици луксирах капачката на коляното,наместиха ме и ме имобилизираха с туторна шина.
Въпросът ми е след свалянето на шината,дали имате някакви наблюдения колко време трае рехабилитацията до нормално ходене,тъй като ми предстои пътуване и ще имам 3 седмици на разположение да мога да се възстанова.
Благодаря предварително!
uanio
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Авг 2016, 17:49

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 29 Авг 2016, 09:17

Здравейте!

Аз нямам лични впечатления върху рехабилитацията след луксиране на пателата, но сроковете при такива състояния са много индивидуални. Те зависят от много фактори като тежестта на луксацията, възрастта на пациента и какво лечение е предприето. Обикновено първия месец се работи много внимателно поради риск от повторна луксация и движенията са ограничени. Според мен, чак след втория месец може да се работи активно за възстановяване на движенията и мускулната сила. Това кога ще може да ходите нормално най-рано е трудно да се каже, но може да попитате вашия лекуващ лекар за подходяща ортеза за коляно, която да е с шарнир и да позволява отключване и движение в коляното.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот stellla » 10 Фев 2017, 15:46

Здравейте, скоро претърпях операция но пателата.
Доколкото разбрах трябва да стоя с обездвижено коляно 30 дни, след което следва физиотерапията.
Имам стрелкаща болка в коляното, питането ми е дали тази болка ще остане и за колко време ще се раздвижи кракът. Какво е добре да правя междувременно за да ускори оздравяването?
Благодаря предварително
stellla
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Фев 2017, 15:40

Re: Рехабилитация и възстановителни процедури

Мнениеот Plamen Georgiev » 15 Фев 2017, 13:15

Здравейте!

Каква е причината за операцията - фрактура, скъсване на пателарно сухожилие?

С какво е обездвижен крака, с ортеза ли ?

На колко години сте?

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 178
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта