Стари, неактуални, заключени теми.
22 Фев 2014, 19:18
didka_didko написа:Здравейте,Д-р Шиваров .От две седмици имам чувството,че имам чуждо тяло в гърлото.На моменти имам проблем с преглъщането .Ходих на УНГ и той каза ,че няма видим проблем.Личния лекар предположи ,че е на нервна почва и ми изписа лекарства,пияги вече около 5 дни но ефект никакав .Моля за вашият савет каква може да е пречината просто чувството е непоносимо.Благодаря предварително
Здравейте.Причините за подобно чувство са много:
-затруднено носно дишане
-увеличена увула
-гастро-езофагиален рефлукс
-възпалителни заболявания
-увеличена езична сливица
-прекаран микроинсулт и т.н.
Така че е необходимо дедуктивно изключване на гореспоменатите възможности.Поздрави.
22 Фев 2014, 22:16
Dr Galen Shivarov написа:denista написа:Имам следния въпрос-имам установена увеличена езична тонзила.Опитвано е лечение с сребърен нитрат,ваготил,антибиотици...Повлиявам се за много кратко..и пак се увеличава.Кои са симптомите,който налагат незабавно оперативно отстраняване на тази тонзила и кой метод според Вас е по-удачен-лазерно отстраняване в ИСУЛ или изгаряне с калтер в Окръжна болница(от Сф съм ).
Здравейте!Ако се налага оперативна намеса метода на избор е радиохирургия.Поздрави.
Сърдечно благодаря за отговора.Но къде в София има Радиохирургия...не мога да се ориентирам в терминологията?
23 Фев 2014, 21:31
Здравейте, д-р Шиваров!
Имам следния проблем: Преди около 4 месеца започна да ме наболява шията от лявата страна на нивото на адамовата ябълка - боли ме 1-2 часа и 1-2 дена след това не ме боли. Тогава не обърнах достатъчно внимание на това , но с течение на времето все повече се увеличаваше честотата и продължителността на болката. Също така установих че при прозяване имах остра режеща болка в основата на шията от същата страна.
През януари хванах хрема и се оказа че при кихане ме заболява много силно и трябват 20-30 секунди за да отшуми болката при всяко кихане. Тогава започна да ме боли и гърлото при преглъщане , но някак си отстрани (лявата страна на нивото на адамовата ябълка) на самото гърло и отидох при личния лекар. Той ме лекува от червено гърло с традиционните лекарства включително антибиотик , но това не помогна. Даде ми направлени за УНГ. Той ме изслуша , погледна в гърлото ми и ме пренасочи към ендокринолог. Там (изследвания и ехограф) се оказа че нямам проблем с щитовидната жлеза. След това последва гастроентеролог , който след оглед на хранопровода ми е предписал лекарства за някаква гъбична инфекция.Вече съм към края на лечението , но нямам промяна.
Вчера се получи следната според мен аномалия: след физическо натоварване болката се премести в долния край на самата адамова ябълка , или поне там я усещам. Усещането е като от заседнала буца и при преглъщане на храна боли.
Ще Ви помоля за съвет, препоръка към кого да се обърна и т. н. Предварително Ви благодаря.
24 Фев 2014, 22:06
Привет д-р Шиваров!
Моята история е следната: От 05.01.2014г пия Стрезам. От 10.01.2014г. преминах 10 дневно лечение с Флажил- вагинални и орални за лечение на гинекологичен проблем, който ме събори най-вече емоционално. Ден след като приключих това лечение, се появиха силна постоянна болка в гърлото, по-скоро навътре към трахеята, нещо което за мен е признак, че ще последва бронхит, т.к. последните 4 години имам 2 бронхита, започнали със същите симптоми. Първоначално ми предписаха- локални таблетки за смучене- Трахисан и Хербитусин, също и Бисептол 500мг, 2*2табл. На 4-тия ден от разболяването носът ми текна като из ведро, просто течеше, все едно някой е пуснал маркуч от вътре. Водниста, чиста прозрачна и невероятно обилна хрема. На следващия ден и така и до днес, ни следа от такава хрема. 3-4 дни след това се появи болка в областта над веждите, която ставаше доста силна при навеждане, в същия ден в който почуствах болката там, ми изписаха Цефзил 500мг, 2*1, защото се появиха и хрипове. Болката в челото всеки ден или поне през ден се местеше или обхващаше и други области на лицето. Последователно се появи в междуочието към носа, на 3-4 ден в дясната скула. Една вечер като си легнах, нещо сякаш изпука и се отвори в носа ми и усетих, че нещо се отпуши и леко секретира и ми облекчи болките. На другия ден бях без болки, с някаква секреция- задна, т.к. носът ми беше абсолютно проходим. Пих антибиотика 9 дни, по преценка на лекуващия ме лекар. 7-8 дена след това, аз пак почнах да усещам хрипове, като през цялото време си имах тази задна хрема която ми стоеше в гърлото и не можех да изхвърля. Пак посетих лекар , този път пулмолог, т.к. се притесних, да не хронифицирам бронхита. Лекарката ми каза, че имам обилна гнойна по нейните думи теч от носа назад към гърлото и така към дробовете. Пусна ми изследвания. Гърлен -стрептококи пневмония 10 на 4 и 10 на 5, носен стрептококи пневмония по-малко от 10 на 3, но и Ео клетки-полож.резултат. Според антибиограмата ми предписа Авелокс 400 мг, за 5 дни +Фортекал 20мг по 1 вечер+ Авамис по 1 впр. дневно. И теотард и Амбрекс за дробовете. Искам да вмъкна, че не съм вдигала температура през цялото време. Още преди да започна втория антибиотик, усетих леко облекчаване на нещата. На 3-я ден хриповете изчезнаха, но имах много отхрачване на секрети от гърлото до вчера- 23.01. Дори си разраних гърлото и небцето от напъни. Авелокса приключих на 22.01. От момента , в който се появи тази задна секреция, като запушех едната ноздра и духна, излизаха секрети воднисти и не толкова. Сутрин като се събуждам е запушена ноздрата на чиято страна съм обърната, нямам кашлица. Днес се чувствам сравнително, не толкова обременена от проблема, дори в момента усещам и проверявам за издухване, но нямам никакви секрети и почти нямам какво да изхвърлям като секрет от гърлото си. А само до преди няколко часа, нещата бяха други. Дори ме е страх да се зарадвам, т.к. четох доста по темата и си въобразих някои неща... Какво е мнението ви, имам ли нужда от допълнителни изследвания и прегледи? Възможно ли е на емоционална почва да ми минава по-бавно??? Синузит ли съм прекарала, за колко време ще се нормализират нещата, ако няма някакви усложнения? Между двата антибиотика приемах Цинабсин и Геломиртол. Сега пак от вчера съм на Цинабсин. Никога не съм страдала от хреми, синузит и т.н. Не боледувам често. Овладявам нещата бързо почти винаги. За първи път имам такъв проблем.
Извинявам се, поста ми стана много дълъг, но исках да съм изчерпателна, за да може да ми отговорите адекватно, за което ви благодаря предварително и от сърце!!! Бъдете здрав!!!
01 Мар 2014, 15:32
Здравей те, д-р Шиваров!Имам син на 2 години - след взет носен секрет секрет беше установена стафилококова инфекция.Лекувахме я 6 дни с гентазон.След седмица без сополи отново е с хрема - не знам дали още ги има стафилококите? След колко време след лечението може отново да се вземе носен секрет. Личният ни лекар направо ме обезкуражи като ми каза че щял да си "носи " сина ми стафилококите и че не било нищо сериозно. Но а не искам да ги има в нослето си. Вярно ли е че е почти невъзможно излекуването? Прикачила съм към коментара и резултатите от изследването - много ще съм Ви благодарна за отговора!!!

- Untitled.png (235.22 KiB) Прегледано 3037 пъти
05 Мар 2014, 17:03
Здравейте , Д-р Шиваров!Прочетох ваше интервю за Блиц Здраве за Радиохирургия на сливиците ,при която те се запазват като орган и само се свиват.Моля ви кажете каква е цената на тази интервенция и ако може да обясните какво представлява .Благодаря ви предварително!
08 Мар 2014, 12:43
vladonv написа:Здравейте, д-р Шиваров!
Имам следния проблем: Преди около 4 месеца започна да ме наболява шията от лявата страна на нивото на адамовата ябълка - боли ме 1-2 часа и 1-2 дена след това не ме боли. Тогава не обърнах достатъчно внимание на това , но с течение на времето все повече се увеличаваше честотата и продължителността на болката. Също така установих че при прозяване имах остра режеща болка в основата на шията от същата страна.
През януари хванах хрема и се оказа че при кихане ме заболява много силно и трябват 20-30 секунди за да отшуми болката при всяко кихане. Тогава започна да ме боли и гърлото при преглъщане , но някак си отстрани (лявата страна на нивото на адамовата ябълка) на самото гърло и отидох при личния лекар. Той ме лекува от червено гърло с традиционните лекарства включително антибиотик , но това не помогна. Даде ми направлени за УНГ. Той ме изслуша , погледна в гърлото ми и ме пренасочи към ендокринолог. Там (изследвания и ехограф) се оказа че нямам проблем с щитовидната жлеза. След това последва гастроентеролог , който след оглед на хранопровода ми е предписал лекарства за някаква гъбична инфекция.Вече съм към края на лечението , но нямам промяна.
Вчера се получи следната според мен аномалия: след физическо натоварване болката се премести в долния край на самата адамова ябълка , или поне там я усещам. Усещането е като от заседнала буца и при преглъщане на храна боли.
Ще Ви помоля за съвет, препоръка към кого да се обърна и т. н. Предварително Ви благодаря.
Здравейте!В диференциално диагностичен план влизат доста възможни причини така ,че ми е трудно без преглед да ви дам екзактен съвет.Поздрави.
08 Мар 2014, 12:47
кроки написа:Здравей те, д-р Шиваров!Имам син на 2 години - след взет носен секрет секрет беше установена стафилококова инфекция.Лекувахме я 6 дни с гентазон.След седмица без сополи отново е с хрема - не знам дали още ги има стафилококите? След колко време след лечението може отново да се вземе носен секрет. Личният ни лекар направо ме обезкуражи като ми каза че щял да си "носи " сина ми стафилококите и че не било нищо сериозно. Но а не искам да ги има в нослето си. Вярно ли е че е почти невъзможно излекуването? Прикачила съм към коментара и резултатите от изследването - много ще съм Ви благодарна за отговора!!!
Untitled.png
Здравейте !В по стари постове съм коментирал въпроса със стафилококите./"Носно носителство на Стафилококус ауреус-епидемиология,механизми и рискове-2003 г."Тошкова.Н и Нашев Т.
08 Мар 2014, 12:55
sonya_kolarova написа:Здравейте , Д-р Шиваров!Прочетох ваше интервю за Блиц Здраве за Радиохирургия на сливиците ,при която те се запазват като орган и само се свиват.Моля ви кажете каква е цената на тази интервенция и ако може да обясните какво представлява .Благодаря ви предварително!
Здравейте!Радиохирургия/Радио-честотно индуцирана термо терапия ,термоаблация,RFITT и т.н./е метод при който се използват високочестотни вълни при субмукозна апликация ,чрез който се постига редукция на обема на органа/тъканта/,като максимално се запазва функцията .Прилага се за редуция/намаляване/на небни тонзили,езична сливица,носни конхи и повдигане/елевация/ на меко небце.Цената по ценоразпис на МБАЛ"Св.Анна "Варна е 350 лв.и апликатор/сонда/296 лв на касата на болницата./В София мисля ,че цените са други/Поздрави!