Стари, неактуални, заключени теми.
Правила на форума
Заключена

Re: Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

08 Мар 2014, 12:59

egita написа:Привет д-р Шиваров!
Моята история е следната: От 05.01.2014г пия Стрезам. От 10.01.2014г. преминах 10 дневно лечение с Флажил- вагинални и орални за лечение на гинекологичен проблем, който ме събори най-вече емоционално. Ден след като приключих това лечение, се появиха силна постоянна болка в гърлото, по-скоро навътре към трахеята, нещо което за мен е признак, че ще последва бронхит, т.к. последните 4 години имам 2 бронхита, започнали със същите симптоми. Първоначално ми предписаха- локални таблетки за смучене- Трахисан и Хербитусин, също и Бисептол 500мг, 2*2табл. На 4-тия ден от разболяването носът ми текна като из ведро, просто течеше, все едно някой е пуснал маркуч от вътре. Водниста, чиста прозрачна и невероятно обилна хрема. На следващия ден и така и до днес, ни следа от такава хрема. 3-4 дни след това се появи болка в областта над веждите, която ставаше доста силна при навеждане, в същия ден в който почуствах болката там, ми изписаха Цефзил 500мг, 2*1, защото се появиха и хрипове. Болката в челото всеки ден или поне през ден се местеше или обхващаше и други области на лицето. Последователно се появи в междуочието към носа, на 3-4 ден в дясната скула. Една вечер като си легнах, нещо сякаш изпука и се отвори в носа ми и усетих, че нещо се отпуши и леко секретира и ми облекчи болките. На другия ден бях без болки, с някаква секреция- задна, т.к. носът ми беше абсолютно проходим. Пих антибиотика 9 дни, по преценка на лекуващия ме лекар. 7-8 дена след това, аз пак почнах да усещам хрипове, като през цялото време си имах тази задна хрема която ми стоеше в гърлото и не можех да изхвърля. Пак посетих лекар , този път пулмолог, т.к. се притесних, да не хронифицирам бронхита. Лекарката ми каза, че имам обилна гнойна по нейните думи теч от носа назад към гърлото и така към дробовете. Пусна ми изследвания. Гърлен -стрептококи пневмония 10 на 4 и 10 на 5, носен стрептококи пневмония по-малко от 10 на 3, но и Ео клетки-полож.резултат. Според антибиограмата ми предписа Авелокс 400 мг, за 5 дни +Фортекал 20мг по 1 вечер+ Авамис по 1 впр. дневно. И теотард и Амбрекс за дробовете. Искам да вмъкна, че не съм вдигала температура през цялото време. Още преди да започна втория антибиотик, усетих леко облекчаване на нещата. На 3-я ден хриповете изчезнаха, но имах много отхрачване на секрети от гърлото до вчера- 23.01. Дори си разраних гърлото и небцето от напъни. Авелокса приключих на 22.01. От момента , в който се появи тази задна секреция, като запушех едната ноздра и духна, излизаха секрети воднисти и не толкова. Сутрин като се събуждам е запушена ноздрата на чиято страна съм обърната, нямам кашлица. Днес се чувствам сравнително, не толкова обременена от проблема, дори в момента усещам и проверявам за издухване, но нямам никакви секрети и почти нямам какво да изхвърлям като секрет от гърлото си. А само до преди няколко часа, нещата бяха други. Дори ме е страх да се зарадвам, т.к. четох доста по темата и си въобразих някои неща... Какво е мнението ви, имам ли нужда от допълнителни изследвания и прегледи? Възможно ли е на емоционална почва да ми минава по-бавно??? Синузит ли съм прекарала, за колко време ще се нормализират нещата, ако няма някакви усложнения? Между двата антибиотика приемах Цинабсин и Геломиртол. Сега пак от вчера съм на Цинабсин. Никога не съм страдала от хреми, синузит и т.н. Не боледувам често. Овладявам нещата бързо почти винаги. За първи път имам такъв проблем.
Извинявам се, поста ми стана много дълъг, но исках да съм изчерпателна, за да може да ми отговорите адекватно, за което ви благодаря предварително и от сърце!!! Бъдете здрав!!!

Здравейте!Клиничната картина ,която ми описвате се приближава до вирусна инфекция,усложнила се с бронхит и синуит.Поздрави!

08 Мар 2014, 17:09

Dr Galen Shivarov написа:
vladonv написа:Здравейте, д-р Шиваров!
Имам следния проблем: Преди около 4 месеца започна да ме наболява шията от лявата страна на нивото на адамовата ябълка - боли ме 1-2 часа и 1-2 дена след това не ме боли. Тогава не обърнах достатъчно внимание на това , но с течение на времето все повече се увеличаваше честотата и продължителността на болката. Също така установих че при прозяване имах остра режеща болка в основата на шията от същата страна.
През януари хванах хрема и се оказа че при кихане ме заболява много силно и трябват 20-30 секунди за да отшуми болката при всяко кихане. Тогава започна да ме боли и гърлото при преглъщане , но някак си отстрани (лявата страна на нивото на адамовата ябълка) на самото гърло и отидох при личния лекар. Той ме лекува от червено гърло с традиционните лекарства включително антибиотик , но това не помогна. Даде ми направлени за УНГ. Той ме изслуша , погледна в гърлото ми и ме пренасочи към ендокринолог. Там (изследвания и ехограф) се оказа че нямам проблем с щитовидната жлеза. След това последва гастроентеролог , който след оглед на хранопровода ми е предписал лекарства за някаква гъбична инфекция.Вече съм към края на лечението , но нямам промяна.
Вчера се получи следната според мен аномалия: след физическо натоварване болката се премести в долния край на самата адамова ябълка , или поне там я усещам. Усещането е като от заседнала буца и при преглъщане на храна боли.
Ще Ви помоля за съвет, препоръка към кого да се обърна и т. н. Предварително Ви благодаря.

Здравейте!В диференциално диагностичен план влизат доста възможни причини така ,че ми е трудно без преглед да ви дам екзактен съвет.Поздрави.

След компютър томографско изследване се оказва че причина за проблемите ми е дискова херния С6-7

09 Мар 2014, 19:02

Здравейте, искам да изкажа адмирациите си към вас за това, че отделяте от времето си, за да помагате на повече хора !
Моето състояние е следното: преди пет дни почувствах леко неразположение в гърлото, което на следващия ден се превърна в тежко и не можех да преглъщам храна и трудно пиех течности. Малко по-късно главата започна да ме боли и реших,че съм настинала. Може би е важно да уточня, че преди месец се преместих от България в Португалия и предположих, че имунната ми система е отслабнала вследствие промяната на климат, среда и т.н. Нямах термометър да си измеря температурата, но не мисля, че съм имала. Медикаментите, които взех, са Ибупрофен, Парацетамол и комбинирани витамини. Пиех чай с лимон и смятах, че ще ми мине.Купих си и Тантум Верден спрей за гърло като крайна мярка.
На следващия ден се събудих и дясното ми ухо беше много заглъхнало. При най-малкото движение и промяна на позата усещах напрежението в ухото и сякаш вътре има балон, който не може да се пръсне. Чувах много размазано и всяка стъпка отекваше в ухото ми. Преди 11 години имах подобен проблем, но мисля, че тогава се стигна до перфорация на тъпанчето след един детски театър на първия ред до колоните (надявам се да е правилно).
Реших,че незабавно трябва да намеря болница, за да ме прегледат и се оказа, че имам отит, но не говореше много добре английски и не разбрах какъв е точно. Със сигурност е вътрешен, но не разбрах подробности. Докторката ми каза, че сме го диагностицирали навреме и десет дни не трябва да си мокря главата. Вече трети ден вземам новите лекарства, които са Clavamox DT 875 mg/125 mg, Brufen (Ibuprofeno) 600 mg, Vibrocil (гел за нос) и продължавам с Тантум Верде и витамините. Дотук има осезателно подобрение, но се опасявам дали е възможно да остана с намален слух след края на лечението. Какво е вашето мнение като специалист ?
Друго, което забелязвам-при преглъщане получавам леко изпукване в лявото ухо без болка.Гърлото ми е наред, вече се храня нормално и няма болка, но в ухото ми все така продължава този фонов шум и лека заглъхналост. В сравнение с това преди два дни има подобрение, но ме е страх да не остана така. Смятам да си потърся тапи за уши, за да мога да се изкъпя.
И последен въпрос-смятате ли, че с подходящи тапи може да се посещават по-шумни заведения, дори и клубове след 4-5 дни,считано от днес? Или е по-добре да се изолирам, докато се възстановя напълно?

Благодаря предварително за отговора. Всичко добро.

10 Мар 2014, 14:57

bscvetkova написа:Здравейте, искам да изкажа адмирациите си към вас за това, че отделяте от времето си, за да помагате на повече хора !
Моето състояние е следното: преди пет дни почувствах леко неразположение в гърлото, което на следващия ден се превърна в тежко и не можех да преглъщам храна и трудно пиех течности. Малко по-късно главата започна да ме боли и реших,че съм настинала. Може би е важно да уточня, че преди месец се преместих от България в Португалия и предположих, че имунната ми система е отслабнала вследствие промяната на климат, среда и т.н. Нямах термометър да си измеря температурата, но не мисля, че съм имала. Медикаментите, които взех, са Ибупрофен, Парацетамол и комбинирани витамини. Пиех чай с лимон и смятах, че ще ми мине.Купих си и Тантум Верден спрей за гърло като крайна мярка.
На следващия ден се събудих и дясното ми ухо беше много заглъхнало. При най-малкото движение и промяна на позата усещах напрежението в ухото и сякаш вътре има балон, който не може да се пръсне. Чувах много размазано и всяка стъпка отекваше в ухото ми. Преди 11 години имах подобен проблем, но мисля, че тогава се стигна до перфорация на тъпанчето след един детски театър на първия ред до колоните (надявам се да е правилно).
Реших,че незабавно трябва да намеря болница, за да ме прегледат и се оказа, че имам отит, но не говореше много добре английски и не разбрах какъв е точно. Със сигурност е вътрешен, но не разбрах подробности. Докторката ми каза, че сме го диагностицирали навреме и десет дни не трябва да си мокря главата. Вече трети ден вземам новите лекарства, които са Clavamox DT 875 mg/125 mg, Brufen (Ibuprofeno) 600 mg, Vibrocil (гел за нос) и продължавам с Тантум Верде и витамините. Дотук има осезателно подобрение, но се опасявам дали е възможно да остана с намален слух след края на лечението. Какво е вашето мнение като специалист ?
Друго, което забелязвам-при преглъщане получавам леко изпукване в лявото ухо без болка.Гърлото ми е наред, вече се храня нормално и няма болка, но в ухото ми все така продължава този фонов шум и лека заглъхналост. В сравнение с това преди два дни има подобрение, но ме е страх да не остана така. Смятам да си потърся тапи за уши, за да мога да се изкъпя.
И последен въпрос-смятате ли, че с подходящи тапи може да се посещават по-шумни заведения, дори и клубове след 4-5 дни,считано от днес? Или е по-добре да се изолирам, докато се възстановя напълно?

Здравейте!Симптомите ,които описвате ни насочват към т.нар.туботимпанален катар/възпаление на средно ухо и евстахиева тръба,протичащо често подостро/Добре е да се направи и аудиометрия,която да потвърди диагнозата ,а също и да изключи неврит на слухов нерв.Препоръчително е да правите често изравняване на налягането/надувайки въздух към ухото/,което бе подпомогнало лечението.Поздрави!

11 Мар 2014, 03:37

bscvetkova написа:Здравейте, искам да изкажа адмирациите си към вас за това, че отделяте от времето си, за да помагате на повече хора !

Здравейте!Симптомите ,които описвате ни насочват към т.нар.туботимпанален катар/възпаление на средно ухо и евстахиева тръба,протичащо често подостро/Добре е да се направи и аудиометрия,която да потвърди диагнозата ,а също и да изключи неврит на слухов нерв.Препоръчително е да правите често изравняване на налягането/надувайки въздух към ухото/,което бе подпомогнало лечението.Поздрави!

Благодаря много за отговора ! Продължавам курса на лечение и пробвах това с изравняването на налягането, но не мисля, че имаше осезателен резултат. Бихте ли ми дали други препоръки-болното ухо "обича" ли топло, някакви природни средства или всичко,което би могло да ми бъде от полза. Днес си купих силиконови тапи за уши, изкъпах се с тях и дори в стаята стоя с тях,защото когато съквартирантките ми говорят помежду си, гласовете им отекват в двете ми уши силно и е много неприятно.

Кога трябва да очаквам подобрение и ще се възстанови ли напълно слуха ми или ще остане увреден до някаква степен? Не съм в България и не знам колко ще ми струва тази аудиометрия, ако се стигне до там. Да приключа ли с лекарствата и ако тогава не съм се оправила да направя аудиометрията ? Благодаря предварително.

19 Мар 2014, 21:23

здравейте д-р Шиваров . Синът ми е на 4 години и е с диагноза средно тежка астма с алергични компоненти лекуващ лекар ни е д-р Неделчева и по нейно мнение промлема с астмата идва от сливиците и ни направи изследвания
Микробиология
Забележка: Изолат от носен секрет: единични Streptococcus pneumoniae.
Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
Микробиол. посявка СНГ * Профил Виж по-долу
Секрет - гърло Staphylococcus aureus
Секрет - нос *
Изолиран друг микроорганизъм: Streptococcus Pneumoniae
А1-3 ЗК * Профил Виж по-долу
Amicacin/Amikin/ * S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Ampicillin S S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Augmentin S S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Cefixime(Pancef) * S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Cefpodoxime (Ximebac) S S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Cefuroxime /Zinnat, Zinacef/ S S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Ciprofloxacin * S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Clarythromycine/Klacid/ I S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Mupirocin/Bactroban/ * S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Tobramicin S S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Ampicillin Sulbactamm S S-чувствителен; R-резистентен; I-интермедиерен
Моля да ми дадете телефон на които да ви потърся и да го погледнете и вие .Благодаря предварително

21 Мар 2014, 14:30

Здравейте, Д-р Шиваров. Предварително благодаря за вниманието, което ще ми отделите. Проблемът е следният - лекувах максиларен синузит, доказан с рентгенова снимка с антибиотик аксеф, ксизал, спрей назик и виброцил.На контролния преглед след като приключи лечението, докторът УНГ видя полипи в носа, като има един по - голям в дясно, останалите са с по - малки размери. Все още усещам стичане на секрет от носа към гърлото, както и внезапно запушване на носа с увеличена секреция. Ходих за седмица сутрин в УНГ отделението, като докторът намазваше носа с някакъв разтвор, от който имах кратковременно подобрение. Докторът ми предлага изрязване на полипите, като не ми дава гаранция, че няма да се появят отново. Аз обаче прочетох тук - там и останах с впечетлението че първо се опитва медикаментозно лечение с кортико стероиден спрей, а докторът не ми предложи такова. Какво мислите вие по въпроса - дали е редно първо да се опита консервативно лечение. Не ми се иска да се подлагам на операция

22 Мар 2014, 03:46

bscvetkova написа:

Благодаря много за отговора ! Продължавам курса на лечение и пробвах това с изравняването на налягането, но не мисля, че имаше осезателен резултат. Бихте ли ми дали други препоръки-болното ухо "обича" ли топло, някакви природни средства или всичко,което би могло да ми бъде от полза. Днес си купих силиконови тапи за уши, изкъпах се с тях и дори в стаята стоя с тях,защото когато съквартирантките ми говорят помежду си, гласовете им отекват в двете ми уши силно и е много неприятно.

Кога трябва да очаквам подобрение и ще се възстанови ли напълно слуха ми или ще остане увреден до някаква степен? Не съм в България и не знам колко ще ми струва тази аудиометрия, ако се стигне до там. Да приключа ли с лекарствата и ако тогава не съм се оправила да направя аудиометрията ? Благодаря предварително.

Здравейте отново. Надявах се,че няма да ми се налага да пиша пак, но съм тук. Приключих с лекарствата преди седмица, ухото ми е значително по-добре, но сякаш има разлика в слуха между лявото и дясното ухо. Също така преди няколко дни се събудих с подута дясна сливица, при преглъщане, хранене и пиене на течности беше много неприятно и все е така. Странното е, че болката се разпространява в областта и сякаш преминава към ухото, може би евстахиевата тръба, защото чувствам,че и самото ухо ме боли вътре. Смуча Стрепфен с мед и лимон. Когато бях малка имах страшни проблеми с третата сливица и ми я махнаха на около 9 години,постоянно бях с ангини зиме и лете. Имам диагностицирано автоимунно заболяване-тиреоидит на Хашимото, за който нямам актуална информация, защото не съм в България, за да направя изследвания. Искам да ви кажа, че от началото на годината досега пих три антибиотика-Ципрофлоксацин (за много сериозна настинка, по същото време имах и прищипан нерв в гърба), втори антибиотик за отита, който имах или все още имам и след няколко дни започвам трети антибиотик за гинекологични проблеми. Не знам как да се закрепя, явно имунната ми система се е сринала и проблемите са в няколко здравословни аспекта.

Моля ви да препоръчате някакво комплексно изследване, което да установи причините за уголемената сливица и болката към ухото, или друго изследване, с което да се установи цялостното ми състояние. Просто ме посъветвайте нещо, защото тук ми е много трудно и всичко е по-скъпо, също както и лекарствата. Благодаря предварително за отделеното време.

25 Мар 2014, 03:25

Здравейте отново. Надявах се,че няма да ми се налага да пиша пак, но съм тук. Приключих с лекарствата преди повече от седмица, ухото ми е значително по-добре, но сякаш има разлика в слуха между лявото и дясното ухо,макар и съвсем малка. Вчера отидох на преглед и разбрах, че имам ринит,но какъв точно не можах да разбера. Докторката се опита да ми обясни нещо за инфекция на задна стена,какво по-точно е имала предвид ? Близо пет дни чувствах ужасно неразположение в гърлото,което постепенно премина от дясно на ляво и мислех,че са сливиците ми.Трудно се храня и пия течности, не мога да преглътна. Преди близо 12 години ми махнаха третата сливица и сега реших,че проблемът ще е с другите две,но лекарката каза,че са наред.Изписаха ми Libenar nasal spray и Aeromax nasal са двата спрея за носа и Rinialer-хапчета, посъветва ме да си взема физиологичен разтвор със сол.От днес като започнах приема им имам храчки постоянно,на всеки 2 минути .. Болката в гърлото не преминава,а през носа си дишам спокойно. Искам да ви попитам дали тези лекарства ще повлияят на хормоните ми,защото имам тиреоидит на Хашимото (в момента не пия лекарства за него) и дали влажността на въздуха има значение за състоянието ми? Питам,защото тук тя е с 30 %по по-голяма отколкото в България,а и климатът е различен. Също така от няколко години в началото на пролетта и цяло лято кихам по десетки пъти на ден и носа ми отделя секрет постоянно.Тук все още не ми се е случило, но не мога да направя връзката между всички тези състояния. Благодаря предварително за отделеното време и внимание.

25 Мар 2014, 23:54

Здравейте, д-р Шиваров,
От няколко години всеки ден и почти непрекъснато по гърлото ми се стича секрет от носа. Непрестанно преглъщам тази слуз. Постоянно имам усещане за нещо, заседнало между носа и гърлото, което трябва, но не мога да изкашлям. Когато секрецията се усили започвам да чувствам известна тежест в дробовете и мога да си поемам по-малко въздух от обикновено. Предполагам, че това се случва, защото секретът се събира в дробовете.

Всяка сутрин след ставане имам нужда от поне 2 часа, докато изкашлям и прочистя гърлото си достатъчно добре, за да мога да дишам и говоря относително нормално.

Това откашляне се случва много трудно, когато спра да приемам Геломиртол форте – при почивка между опаковките. Дори когато го ползвам – секретът, който успявам да отделя от гърлото е много гъст, жълт и лепкав.

Няколкото Ваши колеги, които посещавах през годините, се обединиха около „хроничен заден ринит“. Проблемът с дишането щял да спре, след като „пресушим“ носа. Пресушавахме го с няколко опаковки Авамис и Назонекс. Без осезаем успех от кортикостероидите.

Правени са ми тест за алергии и изследване на носен и гърлен секрет. Отрицателни. Антихистаминовите таблетки за потискане на евентуални скрити алергии също не подобриха картината. Правена ми е и рентгенова снимка: нямам синузит, въпреки че често ме болят синусите.

Разредих употребата на Назонекс само до случаите, в които имам наистина силно синусно главоболие. Приемът на Геломиртол не мога да спра за повече от седмица, защото без него не мога да се изкашлям и секретът се натрупва.

Цялата драма се отразява и на гласа ми. Не го губя и не е дрезгав, но е някак… немощен. Имам чувството, че когато не съм се изкашлял – говоренето изисква повече усилия, а звукът като че ли не излиза от нормалната си дълбочина. Това усещане логично ли е? На какво се дължи?

В допълнение: имам леко изкривяване на носната преграда, което според личния ми лекар не е сериозно и нямало нужда от корекция. Факт е обаче, че няколко пъти на ден сам я придърпвам на другата страна. И когато се намести с изпукване – дишам по-леко за няколко часа. Понякога заспивам трудно, защото не мога да си отпуша носа.

Освен това – всяка сутрин, без изключение, след като се събудя челюстта ми изхрущява и се освобождава едно напрежение в нея. Това се случва още няколко пъти на ден. Лекари ми казаха, че се дължи или на възпаление на темпоромандибуларната става, или на пукнат хрущял, който се намества през няколко часа. Ако е ставата – има ли какво да се направи? Какво друго може да е? И възможно ли е да има връзка между това пукане на челюстта и непрекъснатото секретиране на носа?

Какво бихте ме посъветвали да направя от тук нататък? Ваши колеги ми казват да продължавам да пръскам Назонекс при нужда и да пия Геломиртол. Не било сериозно. Фактът, че не спирам да взимам медикаменти, за да дишам и говоря нормално за мен е достатъчно сериозен. Миртол ми се налага да приемам непрекъснато. Знам, че той няма странични ефекти и не води до пристрастяване, но така не решавам проблема.

Усещането за непрекъснат теч от носа към гърлото изчезва само когато пръскам агресивни ксилометазолинови деконгестанти от рода на Африн и Муконазал. Ползвам ги не по-често от веднъж на 10 дни, когато ми се налага да дишам и говоря чисто, защото привиквам и все по-рядко ми действат. Осъзнавам вредата от тях, но съм в омагьосан кръг.

Част от работата ми е да говоря и се чувствам изключително неуверен и потиснат, когато не мога да съм сигурен какъв точно звук ще се произведе от гърлото ми. Живея в София и рядко пътувам към Варна. Иначе бих ви посетил лично.

Предварително благодаря за търпението и отговора.
Заключена
Отиди на страница: 1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 47