fawla написа:Ауу страхотно :) Вчера си купих фенел идеи какво да го правя, никога не съм виждала, обаче не се сдържах да си взема.

Фенел (или резене) е зеленчук, който много обичам и го ползвам по два начина - суров в салати или печен.
Когато е в салати, го режа на тъничко, за да попие добре дресинга. Става много вкусен, хрупкав и придава лек анасонов нюанс на салатата.
В топлия вариант го режа първо на половинки, а после на филийки. Приготвям и други зеленчуци (например картофи на тънички филийки, моркови на пръчки, чушки на по-големи ивици). Слагам ги в тава, постлана с хартия за печене, пръскам с олио/зехтин, черен пипер, сол (може и лимонова кора и малко пресован чесън). Пекат се на 180 градуса. Това е. Тази зеленчукова палитра можеш да си я хапнеш така, може да я поръсиш с някакво твърдо жълто сирене или кашкавал, може да я смесиш с варена киноа, просо или ориз. Подходяща е и за гарнитура/канапе на печено пиле или риба (това е извън веганската тема, но аз да си кажа :) )
Сетих се, че и аз имам един в хладилника, май му дойде редът.