Злопаметни ли сте?

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Re: Злопаметни ли сте?

Мнениеот kalinka-kuku » 06 Апр 2016, 16:27

miron написа:
zagrijena написа:Прошката е сложно нещо. Може сто пъти да кажеш, че прощаваш, но дали наистина е така? Как осъзнаваш, че наистина си простил?

КОгато забравиш и престанеш да споменаваш въпросната случка. Докато говориш за това и я повтаряш, то значи не си простил, въпреки че се опитваш да убедиш другите, че е така.

МНого си прав, че когато се говори то това не се забравя. Точно така е, че прощаваш, когато забравиш, иначе все остава да те чопли и все събужда въпроси и не се знае в кой момент отново ще избухне старата бомба.
Аватар
kalinka-kuku

Мнениеот pavleta » 07 Апр 2016, 09:41

Ако постоянно се натяква, наистина не е истинска прошка. Така мъчиш и себе си, и другия, който ти е направил нещо лошо и е още близо до теб. Аз не мисля, че напълно можеш да забравиш лошото. Може да не говориш за него, да не му отдаваш вече значение, но някъде там дълбоко в теб то стои и все нещо ще ти напомни за него, дори и да не даваш израз на болката си. Прошката не се изразява в това да забравиш, а да си го приел случилото се и то да не ти пречи и да нарушава душевния ти покой вече.
pavleta

Мнениеот Kaya » 07 Апр 2016, 14:39

pavleta написа:Ако постоянно се натяква, наистина не е истинска прошка. Така мъчиш и себе си, и другия, който ти е направил нещо лошо и е още близо до теб. Аз не мисля, че напълно можеш да забравиш лошото. Може да не говориш за него, да не му отдаваш вече значение, но някъде там дълбоко в теб то стои и все нещо ще ти напомни за него, дори и да не даваш израз на болката си. Прошката не се изразява в това да забравиш, а да си го приел случилото се и то да не ти пречи и да нарушава душевния ти покой вече.

Така ставаш злопаметен.Т.е. помниш злото, а ти не искаш това, трябва да се забрави, за да се отърсиш от това! Разбира се, това остава спомен в съзнанието ти, също като това какво си ял вчера, но си простил от сърце не повдигаш въпроса, за теб това не съществува. Това е да си простил. Да си го приел, да те човърка, да си се примирил, не е прошка.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот pravilno » 08 Апр 2016, 17:25

Не се ли усещате, че говорите за едно и също, но с малко по-различни думи :rolling: ? Иначе е много жалко човек да се вторачва само в лошото и да позволява да го яде отвътре и да му пречи. Помните, не помните продължавайте напред и това е :grin: .
pravilno

Мнениеот rabotnata pchela » 10 Апр 2016, 14:58

pravilno написа:Не се ли усещате, че говорите за едно и също, но с малко по-различни думи :rolling: ? Иначе е много жалко човек да се вторачва само в лошото и да позволява да го яде отвътре и да му пречи. Помните, не помните продължавайте напред и това е :grin: .

Помниш, непомниш, може да не си простил и пак да си останеш злопаметен. :) Всички искаме да си признаем, че сме много добри, ама не сме. Аз лично съм злопаметна и дори и нещо да съм го оставила зад гърба си, лесно мога да го извадя от там и да го навра в очите на въпросния човек, това го смятам за справедливо. :twisted:
Аватар
rabotnata pchela

Предишна

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси