КОГА ДА СЕ ЗАВЕДЕ ДЕТЕТО НА ЗЪБОЛЕКАР

Re: КОГА ДА СЕ ЗАВЕДЕ ДЕТЕТО НА ЗЪБОЛЕКАР

Мнениеот Даниела Танева » 03 Яну 2012, 22:22

Изображение
Мнението на моя приятелка стоматолог , че най- подходящата възраст за първият преглед на детските зъбки е третата година.
Даниела Танева

Re: Първият път...на зъболекар

Мнениеот Memento » 05 Фев 2012, 16:00

Страшничко си е няма спор шума на машинките и миризмата са стресиращи за възрастни какво остава за невинната детска психика. Според мен малчуганите е важно да разберат, че всичко това е за тяхно добро и ако не отидат при чичко/лелка зъболекар после ще ги боли много повече :)
Аватар
Memento

Мнениеот southern_sun » 07 Фев 2012, 11:12

Memento написа:Страшничко си е няма спор шума на машинките и миризмата са стресиращи за възрастни какво остава за невинната детска психика. Според мен малчуганите е важно да разберат, че всичко това е за тяхно добро и ако не отидат при чичко/лелка зъболекар после ще ги боли много повече :)

Има деца, които се страхуват само от белите престилки на лекари и медицински работници. То мен ме е страх от зъболекари, та какво да кажем за шума от машинките и неприятната миризма, която се разнася в кабинета.
southern_sun

Мнениеот Genoveva » 13 Мар 2012, 09:53

Няма да забравя първото ми ходене на зъболекар, бях на 5 години и трябваше да ми правят пломба.Толкова много ме беше страх, сега като голяма, още повече. Мразя зъболекари!
Genoveva

Мнениеот nadya » 13 Мар 2012, 10:26

Моята дъщеричка беше на годинка и нещо, когато за пръв път ни се наложи да посетим стоматологичния кабинет - никога няма да го забравя, такъв шок изживяхме :( Точно я бяхме изкъпали и мъжа ми забравил да затвори вратата на банята. Беше лятото, а тя босичка... Вършех нещо в кухнята, когато я чух да плаче - беше паднала в банята и си беше ударила устичката в прага на душ-кабината :cry: Добре, че тогава използвахме каучукова залъгалка на Чико, която е доста по-големя и в някаква степен я е предпазила, че иначе и в хирургията щяхме да отидем. Още на другия ден я заведохме на зъболекар, но слава богу й нямаше нищо!
Чела съм, че е препоръчително профилактиката да започне още от годинката, но моята зъболекарка ми обясни, че няма смисъл, освен ако няма проблем, разбира се. Аз мисля, като стане на 3 годинки отново да я заведа.
nadya

Мнениеот Камелия » 27 Мар 2012, 15:08

Никога не ме е било страх от зъболекари, ходя си всеки месец. Почти като на профилактичен преглед при гинеколог. Добрата устна хигиена е предпоставка за добро здраве!
Камелия

Мнениеот elena » 10 Апр 2012, 10:49

Не мисля, че трябва да се чака до последно, за да заведем детето си на преглед при стоматолог. Около 1.5 - 2 годинки повечето зъбки вече са пробили и не е лошо да се направи профилактика. Познавам майки с дечица, които още не са навършили 3 годинки, а вече имат кариеси :shock: Ние редовно мием зъбките и да чукна на дърво нямаме проблеми. Веднъж вече сме ходили на зъболекар и към 3-тата годинка мисля пак да я заведа - преди да тръгне на градина. Някои майки живеят в заблудата, че за млечните зъбки няма нужда да се ходи на зъболекар, защото така или иначе ще се сменят. Не съм съгласна и не мисля, че е правилно да чакаме детето ни да заплаче от болка и едва тогава да предприемем адекватни мерки. Не бива да проектираме нашия страх от посещението при зъболекар върху деца си. Подходете към тях игрово - моята принцеса постоянно иска да й пускам кукления театър за "ЧУК И ПУК", който е много поучителен и дори в края на представлението показват на дечицата как е правилно да се мият зъбките, за да са здрави. От нас зависи да формираме правилни хигиенни навици у децата си и да не всяваме излишен страх у тях - в нас те виждат своята упора и трябва да ги подкрепим, и да им обясним всичко, така че да го разберат :)
elena

Мнениеот roshlata » 19 Апр 2012, 15:02

Оххх, изпитвам панически страх от зъболекарски кабинети и силно се надявам да не го предам на бъдещата си рожба :? Трябва ми много време, за да се подготвя психически за срещата със стоматолога си. Добре че зъбите ми са горе-долу здрави, че иначе... не знам. Не понасям болка, звукът на машинката направо се набива в мозъка ми, а миризмата е просто отвратителна :? Според мен всичко е на психическа основа, защото дори и само на преглед ми е ставало лошо в кабинета.
За дечицата мисля, че е най-удачно да се заведат на зъболекар около 2-рата годинка, защото тогава млечните зъбки би трябвало да са пробили. При всяко детенце е различно и родителите най-добре биха преценили.
roshlata

Мнениеот VIVI » 07 Юни 2012, 14:28

Спомням си, че когато бях малка, в детската градина ни даваха хапченца, които всъщност са били флуорид. Сега не знам дали се прави такава профилактика, но децата също като нас трябва да посещават стоматологичните кабинети веднъж на 6 месеца. Племенницата ми беше на 4 годинки, когато й откриха първия кариес. Не го лекуваха, а го намазаха с нещо и щяло да почернее - така ми обясни сестра ми...
Важно е да се обясни на детето, че няма нищо страшно, че само ще прегледат зъбките и ако имат чук и пук, ще ги изгонят - има такова филмче, а също и куклен театър. Хубаво е да се избере детски стоматолог, защото със сигурност ще знае правилния подход към децата. И най-важното - децата усещат нашите емоции и ако ние се страхуваме, то нашия страх ще се проектира и върху тях :idea:
VIVI

Мнениеот LUSI123 » 20 Юни 2012, 00:02

Като малка ходих на зъболекар за първи път на 7 и ме беше много страх, трябваше да ми направи една пломба. Мама ме държеше за ръка, седнах на стола като видях машинката, станах от стола и се опитах да избягам, но мама ме хвана и ми каза не се бой няма нищо страшно всички ходят на зъболекар. Успокои ме някак си и седнах от тогава още ме е страх и не искам да ходя на зъболекар.
LUSI123

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със стоматологични заболявания