Какво е лъжата? Как да се справим с патологичните лъжци?

Лъжата като болест

Мнениеот ogi-smile » 21 Фев 2012, 11:14

Това, което силно ме гори и напира да пробие в мен е едно чувство. Смятам, че това е именно лъжата. Нека обаче вие ми кажете дали съм права, дали и вие сте изпадали в тази черна дупка и има ли за нея светлина на възмездие???!! Мисля, че всичко започва още от детската възраст.Родителите ми са чудесни, но прекалено загрижени. Втълпили ми са един модел на живот и мен сякаш ме е страх да изляза от тези рамки. Така, за да бъда одобрена от тях от хората около мен предпочитам да излъжа или да обиколя истината, вместо да кажа истината. Ето така си мисля, че съм се заразила с тази болест. Това е като наркотика, почнеш ли няма отървяне, ето защо аз искам вашето мнение...
Аватар
ogi-smile

Re: Лъжата като болест

Мнениеот Memento » 21 Фев 2012, 11:20

Лъжат е напълно естествена за всеки човек, проблема настъпва когато тя се превърне в патологична лъжа. Когато започнеш да лъжеш дори и най-близките си, когато започнеш да лъжеш хората които ти вярват, хората които знаят, че ги лъжеш и въпреки това продължават да ти гласуват доверие и са покрай теб и те подкрепят въпреки всичко. С времето човек се увлича и става все по-добър в лъжите и те стават едно цяло с него, излизат от устата му механично без дори да се замисли, това вече е проблем. Рано или късно ще бъде разкрит, ще загуби доверието на хората около себе си и ще остане сам със своите лъжи ... а тогава ще може да лъже само и единствено себе си ...
Аватар
Memento

Мнениеот ovagimyan » 22 Фев 2012, 11:53

Трябва да се внимава с лъжата и то много, има много начини, човек да бъде хванат в лъжа и то много бързо, един от тях е ,когато на въпроса ви се отговоря с прекалено много детайли. Многото детайли издават влагането на мисловна дейност, за да се излезе от дадена ситуация и да се прикрие измамата. Обикновено, при нормално протичане на събитията и действията човек не обръща внимание на подробностите и детайлите... опасно е обаче да не станете ловци на всяка цена, защото тогава няма да можете да разпознавате, когато някой ви казва истината, тъй като хората могат да изглеждат така, сякаш лъжат, а всъщност да са искрени...
ovagimyan

Мнениеот Memento » 22 Фев 2012, 16:13

ovagimyan написа:Трябва да се внимава с лъжата и то много, има много начини, човек да бъде хванат в лъжа и то много бързо, един от тях е ,когато на въпроса ви се отговоря с прекалено много детайли. Многото детайли издават влагането на мисловна дейност, за да се излезе от дадена ситуация и да се прикрие измамата. Обикновено, при нормално протичане на събитията и действията човек не обръща внимание на подробностите и детайлите... опасно е обаче да не станете ловци на всяка цена, защото тогава няма да можете да разпознавате, когато някой ви казва истината, тъй като хората могат да изглеждат така, сякаш лъжат, а всъщност да са искрени...

Най-лесно се лъже ако лъжата е базирана на измислена история вече разиграна в съзнанието на човек, най-добите лъжци са тези които си вярват дори на собствените лъжи, така няма начин да бъдат хванати дори и от детектора на лъжата. Също така лъжи за чувства, емоции и т.н. е трудно да бъдат проверени чисто фактологически, което кара много хора да лъжат най-често за това. Надявам се да съм бил полезен!
Аватар
Memento

Мнениеот Светла Христова » 11 Окт 2012, 16:55

Memento написа:
ovagimyan написа:Трябва да се внимава с лъжата и то много, има много начини, човек да бъде хванат в лъжа и то много бързо, един от тях е ,когато на въпроса ви се отговоря с прекалено много детайли. Многото детайли издават влагането на мисловна дейност, за да се излезе от дадена ситуация и да се прикрие измамата. Обикновено, при нормално протичане на събитията и действията човек не обръща внимание на подробностите и детайлите... опасно е обаче да не станете ловци на всяка цена, защото тогава няма да можете да разпознавате, когато някой ви казва истината, тъй като хората могат да изглеждат така, сякаш лъжат, а всъщност да са искрени...

Най-лесно се лъже ако лъжата е базирана на измислена история вече разиграна в съзнанието на човек, най-добите лъжци са тези които си вярват дори на собствените лъжи, така няма начин да бъдат хванати дори и от детектора на лъжата. Също така лъжи за чувства, емоции и т.н. е трудно да бъдат проверени чисто фактологически, което кара много хора да лъжат най-често за това. Надявам се да съм бил полезен!

Говорим за изкусните лъжци нали? Честно да ви кажа сблъскавала съм се с много лъжци, но все не са били така изкусни и винаги съм ги хващала в лъжа. Това важи особено за мъжете, учените се опитват да ги оправдаят като твърдят, че мъжете не умеят да лъжат тъй като нивата на тестостерон ги били карали да лъжат по-малко. Хайде бе! Най-вероятно същите тези учени, които са стигнали до този извод също са мъже а? Вие как мислите?
Светла Христова

Кои зодии лъжат най-много? - I част

Мнениеот FramarModRosi » 28 Мар 2013, 13:15

Ако вярвате в астрологията, или ако просто имате време за губене, предлагаме ви да прочетете кои зодии лъжат най-много? Разведрете си сутрешното кафе или следобедната почивка с един забавен "звезден" анализ, които ще се опита да ни отговори кои зодии са най-склонни да излъжат, за какво е най-вероятно да се отнасят лъжите им и дали ще бъдат успешни. Препоръчително е да не се чете от сърдити, а само от духовити!
зодии.jpg
зодии.jpg (11.01 KiB) Прегледано 4368 пъти

Овен
Може да му се има доверие във взаимоотношенията с роднини, приятели, интимни партньори... Овните обаче са отявлени кариеристи и въобще не се учудвайте, ако измисли подли лъжи в преследване на професионалните си цели. Бъдете внимателни, защото като нищо може да ви навлече интриги в работата, като ви натопи пред шефа…

Телец
Телците не са злобни лъжци, но това не означава, че не се случва да лъжат. Телците са инатливи и държат да става на тяхното, затова са готови да преиначават фактите, да извъртат истината по какви ли не манипулативни начини. Така че, макар и рядко да послъгват, не им се доверявайте твърде много. Освен това те са един от зодиакалните знаци, които са най-склонни към изневяра, защото често мислят първо с половите си органи, и чак след това включват мозъка, за да прикрият следите.

Близнаци
Близнаците трудно могат да бъдат верни на партньорите си в любовта. Не казваме невъзможно, но все пак…Освен това, съществена част от тях си падат големи клюкари, така че препоръчително е да не им доверявате съкровените си тайни. Тъй като близнаците са раздвоен знак, разкъсвани от противоречия и рядко са наясно със себе си, има голяма вероятност да се самозаблуждават, след което да заблуждават и вас….

Рак
Мисленето на раците е ужасно подходящо и подсказващо им как да излъжат. Те биха могли да се измъкнат чисти и неопетнени дори от обвинение в убийство, което действително са извършили. Ако са намислили да ви измамят, ще ви е безкрайно трудно да ги хванете. Добрата новина е, че те прибягват до уникалните си способности в лъжите изключително рядко. Раците се славят с изключителната си лоялност, желанието да водят честен и спокоен живот и верността към интимната половинката.
FramarModRosi

Re: Кои зодии лъжат най-много? - I част

Мнениеот BRI » 28 Мар 2013, 14:01

Напълно съгласна съм за близнаците. Дори и да не искат да излъжат, понякога те самите са в раздвоение...и няма как.
BRI

Мнениеот rora » 28 Мар 2013, 17:21

Аз съм за втората част...Кога да я очакваме? :roll:
rora

Re: Кои зодии лъжат най-много? - II част

Мнениеот FramarModRosi » 29 Мар 2013, 10:00

Кои зодии лъжат най-много? II част
Ако вярвате в астрологията, или ако просто имате време за губене, предлагаме ви да прочетете кои зодии лъжат най-много? И така…продължаваме. Препоръчително е да не се чете от сърдити, а само от духовити!

Лъв
Лъвовете са склонни да излъжат за щяло и нещяло, често без никаква видима причина за това. (естествено има и изключения, но имайте едно на ум!) Лъвовете често послъгват, заради болезненият им стремеж да бъдат винаги в центъра на вниманието. Често преувеличават в разказваните от тях истории, за да ги направят по - забавни, а хората ги слушат в захлас. Възможно е обаче положението да излезе извън контрол. Когато огненият звезден знак се почувства оплетен в лъжите си, може да навреди другиму, за да се измъкне...

Дева
Девите са отявлени егоисти и кариеристи. Това обаче съвсем не означава, че са измамници. Това съвсем не е така, те са склонни по - скоро да наранят околните с жестоката истина, отколкото да се натоварят с поддържането на каквито и да било лъжи. Нека не забравяме, че поддържането на една лъжа, причинява не малък стрес…

Везни
Везните се славят като уравновесени личности, но истината е, че са податливи на странни импулси и някои "пороци". Тъй като околните често ги критикуват за тези им слабости, везните имат поводи да лъжат. И често го правят, макар да не им е приятно и да не им се и отдава особено. Лесно можете да усетите кога везна ви мами, но в тяхна защита ще кажем, че не го правят от лошотия…просто понякога им се налага.

Скорпион
С уговорката, че не целим да обидим никого, ще споделим, че астролозите описват скорпионите като най – безскрупулни, манипулативни, властни, отмъстителни, ревниви и неверни. Надяваме се никой да не ни се разсърди, все пак всяко правило си има изключение. Сами се досещате колко изкусни лъжци могат да бъдат личности с подобен характер.
FramarModRosi

Мнениеот Evgenia » 29 Мар 2013, 13:47

Ааа! За везните...не съм съгласна. Много рядко прибягваме към лъжа :P
Evgenia

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с психология, психиатрия и сексология