Ако имате възможност да НЕ внасяте осигуровки, бихте ли го правили?

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Re: Трябва ли да бъдат наказвани хората, които не плащат здравни осигуровки?

Мнениеот Mauritius » 25 Авг 2016, 15:22

Пълни глупости, да не живеем в комунизма! Тогава неженените са ги наказвали с ергенски данък, че и ние сега.
Mauritius

Мнениеот Pipilota » 26 Авг 2016, 12:52

Mauritius написа:Пълни глупости, да не живеем в комунизма! Тогава неженените са ги наказвали с ергенски данък, че и ние сега.

Същата работа и на мене ми звучи :) да ги наказваме, защото можем. :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот rabotnata pchela » 26 Авг 2016, 16:32

Много е тъпо, че можеш да имаш някакви наказания и някакви тормозения, за това, че трябва да те наказват. Смешно е.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот franky » 29 Авг 2016, 11:05

Държавата все ще намери начин да отмъкне някой лев от хората. Лошото е, че действа с наказания, глоби, а не мисли как да не се стига до такива неща. И как да накара хората да са доволни от услугите, които предлага в здравеопазването самата тя.
franky

Мнениеот Yunona » 29 Авг 2016, 11:21

franky написа:Държавата все ще намери начин да отмъкне някой лев от хората. Лошото е, че действа с наказания, глоби, а не мисли как да не се стига до такива неща. И как да накара хората да са доволни от услугите, които предлага в здравеопазването самата тя.

Хората никога няма да са доволни и няма как да бъдат накарани да са доволни :)
Питайте ги във Великобритания дали са доволни - ами не са, оплакват се (имат известни основания, струва ми се). И в Германия не са доволни, а там пък системата е много добра.
Истината е, че хората трябва да си плащат осигуровките - както е по цял свят. И за забавяне или неплащане в продължение на месеци и години да има някаква лихва (не наказание). Казвам го като човек, който години наред плаща най-високия размер здравна осигуровка, съпругът ми също. Нищо не сме ползвали, освен няколко направления за децата (засега сме здрави, слава Богу), но не се чувствам "прецакана". Защото ако аз и другите като мен не си плащаме, хората в неравностойно социално положение няма да имат и малкото, което имат сега.
Само когато всички си плащат и в същото време онези "горе" намалят до минимум възможностите за източване, ще можем да имаме по-прилична здравна система.
Yunona

Мнениеот Pipilota » 29 Авг 2016, 12:12

Това, което дразни е не че плащаш, а когато имаш нужда от лекар отново ти се налага да плащаш. Ако искаш отношение, трябва да отидеш на частно, което обезсмисля наливането на едни пари по касата. Да, хубаво е да мислим за другите, мило е, но когато самият ти не получаваш това, което трябва, то логично си задаваш въпроса "Защо да го правя?"
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Nightmare » 29 Авг 2016, 15:21

По тази причина доста хора не си ги плащат, но мисля, че са повече тези, които не работят легално, с трудови договори, и нямат пари да си внасят здравните осигуровки.
Nightmare

Мнениеот Yunona » 29 Авг 2016, 17:22

Pipilota написа:Това, което дразни е не че плащаш, а когато имаш нужда от лекар отново ти се налага да плащаш. Ако искаш отношение, трябва да отидеш на частно, което обезсмисля наливането на едни пари по касата. Да, хубаво е да мислим за другите, мило е, но когато самият ти не получаваш това, което трябва, то логично си задаваш въпроса "Защо да го правя?"

Пипи, ако разсъждаваме така, трябва да закрием държавата. Ако очаквам срещу максималните си вноски да получавам "това, което трябва", то не бива да давам нищо, нали? Защото всички плащаме различно, но имаме еднакви права. Иначе би било катастрофа. Сега аз давам примерно 200 лв. месечно, друг дава 20. Докъде с тия 20? Значи с моите 200 се лекува детето или майката на този с 20-те лева. Както пък някога, когато аз съм била млада майка във финансово нестабилно семейство, с чужди пари са лекували моето дете. Защото няма такова нещо като "пари от държавата". Те са наши пари, ако ние не ги дадем, тя няма откъде да ги предостави. Приемала съм, когато е трябвало, давам сега, когато мога. Не се "скатавам". И силно укорявам тези, които го правят.
Не искам да звуча назидателно, но да мислиш за другите в обществото не е "мило", а е граждански дълг. Това, което много ни липсва в България и е една от сериозните причини за липсата на прогрес е, че ние нямаме съзнание за гражданско общество. Всеки гледа само собствената си паница. Така не се върви напред и ние го доказваме вече много години подред.
Доплащането под някаква форма съществува навсякъде. Всъщност никъде няма напълно безплатна здравна система. Имам инфо от Англия и Германия. Ето конкретни примери: в Англия например, ако ползваш безплатно лечение, нямаш право да си избираш вариант. Например ако ти сменят тазобедрена става, ти слагат тази, която се дава от касата. Ти искаш по-добра обаче, например швейцарска. В такъв случай плащаш цялата операция от-до. Не може да избираш, не може само да доплатиш за по-скъпа става. Както направихме ние в България при операцията на свекърва ми. Приятелката ми в Англия с периодично, но редовно появяващи се болки в ухото чака за преглед от специалист 5 седмици! Случаят и не бе преценен като спешен и тя... чака. Имало случаи до три месеца да се чака преглед от специалист. Е, предпочитам си нашата система в този случай.
Пример от Германия - налага се операция за премахване на сливици. Първо си я плащаш (!!), а в срок от 3 месеца след това Здравната каса ти връща парите. Семейството плати 2800 евро. Действително ги върнаха след 3 месеца, макар и не на 100% (беше преценено, че нещо си там било излишно). ОК, ами ако ги нямаш спестени? Отново предпочитам нашата система. Дъщеря ми я оперираха напълно безплатно в добра частна болница в Пловдив, която има договор с Касата.

Отношението обаче е голям проблем, съгласна съм, тук трябва да се работи много и да бъдем непримирими към мафията с белите престилки.
Отнесох се в обяснения, но темата ми е много близка и тревожна.
Yunona

Мнениеот rabotnata pchela » 29 Авг 2016, 17:27

Да, мисля, че в много случаи излишно се палим. Разбира се, неприятно е, когато внасяш осигуровки, накрая, когато имаш нужда от лекар, то да трябва да си заплатиш всичко. Особено, след като знаеш, че би следвало касата да ти поема нещата. АКо обаче по-малко се краде, може би ще има повече опции, по-малко нагли и раздразнени лекари и по-щастливи и доволни пациенти. Тогава , човек би бил ОК да доплати малко, но ще знае, че не го цедят от всяка страна без дори да подозира.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот lussy » 30 Авг 2016, 09:11

В сравнение с Англия и Германия може да е по-социално ориентирано здравеопазването ни, но щом и при масово невнасяне на осигуровки и голямата парична дупка, която се получава от това, има страшни корупционни схеми и източване на НЗОК, значи проблемът не е в тези, които не си плащат осигуровките. Проблемът е другаде и всички го знаем.
lussy

ПредишнаСледваща

Назад към Социални дейности