Използвате ли краве масло у дома? Предпочитани марки?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Някой правил ли си е масло вкъщи?

Мнениеот ramimni » 29 Май 2014, 12:44

Доволна съм от постиженията си в кухнята, вече правя сама кисело мляко, сирене, тези дни ще пробвам и кашкавал , но най-голямото изпитание сред направата на млечните продукти, което съм си поставила е маслото!

Повечето, предполагам помнят бабите си по какъв начин са добивали масло. За съжаление на мен само са ми разказвали, нямам спомени, но пък нямам и търпение да пробвам да направя като маслото на баба.

Имате ли идея в съвременни условия как може да се добие масло, като се има предвид, че си купувам само домашно мляко, което варя? Някой правил ли си е масло вкъщи? :? :?
ramimni
 
Мнения: 450
Регистриран на: 29 Яну 2014, 17:18

Re: Някой правил ли си е масло вкъщи?

Мнениеот Грохот » 29 Май 2014, 12:50

Майка ми прави по рецепта на нейната баба, тя си е намерила дозата 1:1 - един буркан каймай и толкова вода или на половина, зависи водата е марна и започва да бие с миксер за около 15 мин се получава, след това го осолява и е готово!
Грохот
 
Мнения: 235
Регистриран на: 13 Май 2014, 13:13

Re: Някой правил ли си е масло вкъщи?

Мнениеот Sophia.G » 08 Юли 2014, 11:57

Дали наистина се получава и какво е на вкус? Не употребявам масло или маргарин, но като има нужда, взимам от магазина.
Sophia.G
 
Мнения: 127
Регистриран на: 14 Апр 2014, 22:04

Използвате ли краве масло у дома? Предпочитани марки?

Мнениеот gomez123 » 03 Апр 2015, 12:06

Започнах да купувам всеки път различни марки масло. Може би около година не бях купувала, но изведнъж много ми се дояде и започнах да купувам, ама все ми се струват фалшиви :evil: :evil:
Опитах от най-евтиното до най-скъпото и едно няма вкуса на онова от едно време :evil: :evil:

Не зная как да разбера дали маслото е истинско и дали няма примеси от мас или маргарин :?: :!:
Butter.jpg
Butter.jpg (56.56 KiB) Прегледано 5416 пъти
Най-вече си мажа препечени филийки, но едното попива адски бързо, че въобще не мога да му видя консистенцията, другото пък става на парцали, третото въобще не се разнася :|

Не зная по какви критерии да разбера, че маслото е истинско, на етикета на всички пише едно и също, но реално не зная за какво иде реч под опаковката и дали наистина така стоят нещата, кой въобще ги следи състава на маслото? :roll:
gomez123
 
Мнения: 225
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 11:42

Re: По какво разбирате, че маслото е истинско?

Мнениеот LEILA » 03 Апр 2015, 12:09

Единственото масло, което малко ми прилича на онова от едно време е това немското, което продават в хипермаркетите, само в Лидъл и Кауфланд съм виждала, но сигурно го има и по другите :idea: Малко по-скъпо е, но пък няма смисъл да се тровиш с българските боклуци :idea:
LEILA
 
Мнения: 147
Регистриран на: 10 Май 2014, 10:54

Re: По какво разбирате, че маслото е истинско?

Мнениеот valiopaf » 03 Апр 2015, 12:12

Нашите скоро ми донесоха някакво масло от Елена, не беше домашно, но май и купено не беше, не мога да кажа откъде са го взели, но беше невероятно - плътен вкус, мирис и цвят - истинско масло! Само, че по търговската мрежа за съжаление не съм откривал такова, предполагам след като го изкупят производителите го разреждат с други гнусотии :|
valiopaf
 
Мнения: 76
Регистриран на: 05 Фев 2014, 13:30

Re: По какво разбирате, че маслото е истинско?

Мнениеот qwerryyy » 03 Апр 2015, 15:54

Аз съм хапвала масло Кукери, но съм виждала само в един селски магазин. Иначе според мен истинското масло не бива да става много меко на стайна температура, а горе долу да поддържа вида си. :)
Аватар
qwerryyy
 
Мнения: 1067
Регистриран на: 24 Фев 2015, 21:03

Re: По какво разбирате, че маслото е истинско?

Мнениеот Kremiliya » 03 Апр 2015, 16:15

У нас има хубаво масло, според мен. :) Аз вземам винаги едно и също масло от години. Трудно ми е да го намажа на филия, да не кажа, че е невъзможно, много трудно се топли, а в тигана става на пяна, а не на олио.
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1726
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: По какво разбирате, че маслото е истинско?

Мнениеот Mon_ton » 03 Апр 2015, 16:24

Избирам маслото да е твърдо, защото хубавото масло стои като камък в хладилника ;)
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2549
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: По какво разбирате, че маслото е истинско?

Мнениеот maminka » 03 Апр 2015, 16:37

Kremiliya написа:У нас има хубаво масло, според мен. :) Аз вземам винаги едно и също масло от години. Трудно ми е да го намажа на филия, да не кажа, че е невъзможно, много трудно се топли, а в тигана става на пяна, а не на олио.

А мен ме притеснява, че и свинската мас може да става по подобен начин и да е също толкова твърда, колкото и маслото, затова след като по телевизията казаха, че се правят такива примеси, просто спрях да купувам масло, замествам с тахан или лютеница, има варианти!
maminka
 
Мнения: 363
Регистриран на: 17 Фев 2014, 15:14

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта