Трапезата на Бъдни вечер и Коледа

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Трапезата на Бъдни вечер и Коледа

Мнениеот ninars » 14 Дек 2012, 11:31

Предлагам ви една вкусна и доста пикантна идея за коледната трапеза…Пикантна фокача
Какво ни е нужно?
• 500 г. брашно
• 50 г. олио
• 2 с.л.зехтин
• 250 мл вода
• 7 г. суха мая
• 2 ч. л.сол
• 2 ч. л.захар
• 2/3 ч. л.люто чили

Как да приготвим ароматния зехтин?
3 с.л.зехтин
2 с.л.пресни ароматни треви (босилек, розмарин, мащерка, риган)

Първо разтваряме маята в купа с подсладена топла вода и изчакваме около 10 минути.
В нея пресяваме брашното, омесено с чили. След като тестото стане еластично, добавяме зехтина и солта, поставяме го в намазнена купа, покриваме го със "свежо" фолио и го оставяме да втаса на топло място докато удвои обема си. Тестото се разточва в правоъгълник. Намазваме хартията за печене със зехтин и поставяме тестото, нарязано на малки правоъгълници. Надупкваме го с помощта на вилица и го покриваме с фолио. Оставяме да втаса за около половин час и загряваме фурната до 200 градуса. След това намазваме със зехтин. Фокачата се пече около 20 минути. През това време приготвяме ароматният зехтин …Как? Разбъркваме 3 супени лъжички зехтин с 2 щипки ароматните треви. ..ммм... Замирисва адски вкусно и остава само да намажем горещата фокача с ароматния зехтин.
Най-вкусните сарми
ninars

Re: Как да разнообразим коледната трапеза?

Мнениеот IVRO » 14 Дек 2012, 16:56

Падам си по пикантностите...ще опитам
IVRO

Мнениеот denkaruseva » 21 Дек 2012, 14:45

А видяхте ли рецептата за Коледна пита в новия празничен брой на вестник ФРАМАР? Аз я пробвах снощи и децата преядоха :D
denkaruseva

Как да направим по-интересно коледното си меню?

Мнениеот lussy » 11 Дек 2013, 16:57

Какво ще кажете тази Коледа да пооставим прасенцата и пуйчиците на страна и без това, предполагам, че не сте постили.

Всеки коледен обяд или вечеря се състои от почти едно и също меню, мисля, че е време да променим това! Какви са тайните ви коледни рецепти, какво приготвяте за семейството?

Няколко поредни години правя за коледното меню - основното ястие състоящо се от пържолки с гъбен сос. Разбира се, майки, лели, всеки носи по нещо малко и това се яде до Нова година.

Имате ли нещо по-така, като за по-специални гости и същевременно не много завъртяно, в крайна сметка ще празнуваме, а няма да готвим цял ден?!
lussy

Re: Как да направим по-интересно коледното си меню?

Мнениеот niya_mazova » 11 Дек 2013, 17:00

В нашето семейство особено важни са салатите, както и ядки, затова има много и различни! Разбира се правим най-често сърмички за основно ястие, но съвсем малко, както казваш ти - да не се яде до Нова година! :lol:
niya_mazova

Мнениеот Snejna » 08 Дек 2014, 11:39

Фокачата е супер вкусна, аз също съм почитател, само че аз не разточвам тестото, а го слагам така в тавата и избутвам до края, правя дупки с пръстите и става супер вкусно! :)
Аватар
Snejna

Мнениеот Elica » 08 Дек 2014, 16:24

Всякакви хлебчета са супер или пък плодови салати, все пак яденето е основата на Коледата в България :Р
Аватар
Elica

Мнениеот Lollipop » 09 Дек 2014, 10:49

Чушките с боб са супер за коледната трапеза, едно, че се правят рядко, второ, че са много вкусни :Р
Аватар
Lollipop

Мнениеот niya_mazova » 09 Дек 2014, 12:34

До колкото съм запозната по традиция се прави за Бъдни вечер содена питка, а ако става въпрос изцяло за Коледната трапеза, там вече единствено желанията на близките ни май имат значение :idea: :roll:
niya_mazova

Мнениеот Krum » 09 Дек 2014, 14:35

niya_mazova написа:До колкото съм запозната по традиция се прави за Бъдни вечер содена питка, а ако става въпрос изцяло за Коледната трапеза, там вече единствено желанията на близките ни май имат значение :idea: :roll:

На Бъдни вечер за мен е специалната вечер, в която има някакво поверие, Коледа са подаръци и свинщина :lol:
Аватар
Krum

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети