Предлагам ви една вкусна и доста пикантна идея за коледната трапеза…Пикантна фокача Какво ни е нужно? • 500 г. брашно • 50 г. олио • 2 с.л.зехтин • 250 мл вода • 7 г. суха мая • 2 ч. л.сол • 2 ч. л.захар • 2/3 ч. л.люто чили
Как да приготвим ароматния зехтин? 3 с.л.зехтин 2 с.л.пресни ароматни треви (босилек, розмарин, мащерка, риган)
Първо разтваряме маята в купа с подсладена топла вода и изчакваме около 10 минути. В нея пресяваме брашното, омесено с чили. След като тестото стане еластично, добавяме зехтина и солта, поставяме го в намазнена купа, покриваме го със "свежо" фолио и го оставяме да втаса на топло място докато удвои обема си. Тестото се разточва в правоъгълник. Намазваме хартията за печене със зехтин и поставяме тестото, нарязано на малки правоъгълници. Надупкваме го с помощта на вилица и го покриваме с фолио. Оставяме да втаса за около половин час и загряваме фурната до 200 градуса. След това намазваме със зехтин. Фокачата се пече около 20 минути. През това време приготвяме ароматният зехтин …Как? Разбъркваме 3 супени лъжички зехтин с 2 щипки ароматните треви. ..ммм... Замирисва адски вкусно и остава само да намажем горещата фокача с ароматния зехтин. Най-вкусните сарми
Какво ще кажете тази Коледа да пооставим прасенцата и пуйчиците на страна и без това, предполагам, че не сте постили.
Всеки коледен обяд или вечеря се състои от почти едно и също меню, мисля, че е време да променим това! Какви са тайните ви коледни рецепти, какво приготвяте за семейството?
Няколко поредни години правя за коледното меню - основното ястие състоящо се от пържолки с гъбен сос. Разбира се, майки, лели, всеки носи по нещо малко и това се яде до Нова година.
Имате ли нещо по-така, като за по-специални гости и същевременно не много завъртяно, в крайна сметка ще празнуваме, а няма да готвим цял ден?!
Re: Как да направим по-интересно коледното си меню?
11 Дек 2013, 17:00
В нашето семейство особено важни са салатите, както и ядки, затова има много и различни! Разбира се правим най-често сърмички за основно ястие, но съвсем малко, както казваш ти - да не се яде до Нова година!
Здравейте! Често виждам да се продават подобни красоти, ръчно направени и т.н.
cookie.jpg (60.5 KiB) Прегледано 1395 пъти
И се чудя, вие знаете ли как се правят подобни сладки? Дали е мисия невъзможна, дали наистина са меденки, чувала съм за джинджифилови коледни сладки и вече се чудя какви ли са точно. Някой от вас приготвял ли е специални меденки за Коледа? А украсата как я правите, тази глазура как изглежда толкова добре? Изобщо как се правят? И ако имате други идеи споделете ги, за да се опитам да зарадвам децата на приятелите и роднините с домашни меденки за любимата на всички Коледа, мисля, че мога да се справя, ако разбера каква е тайната им! Благодарна съм ви от сега!
И аз много ги харесвам тези сладки! Знам, че отгоре се купува някакви готови глазури, обаче как ѝ беше името не помня, стават много красиви, но на вкус не ги харесвам, защото са много сладки
Твърдата глазура е от фондан, или иначе казано на прост език - захарно тесто. Обаче как се прави тази течната за украса и изписване - там вече не знам и аз съм много любопитна
Не е много трудно, момичета, скоро ще правя и обещавам да приложа подробни снимки! Само ви трябва захарно тесто и малко талант, работи се с него както с пластелин