Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Трапезата на Бъдни вечер и Коледа

14 Дек 2012, 11:31

Предлагам ви една вкусна и доста пикантна идея за коледната трапеза…Пикантна фокача
Какво ни е нужно?
• 500 г. брашно
• 50 г. олио
• 2 с.л.зехтин
• 250 мл вода
• 7 г. суха мая
• 2 ч. л.сол
• 2 ч. л.захар
• 2/3 ч. л.люто чили

Как да приготвим ароматния зехтин?
3 с.л.зехтин
2 с.л.пресни ароматни треви (босилек, розмарин, мащерка, риган)

Първо разтваряме маята в купа с подсладена топла вода и изчакваме около 10 минути.
В нея пресяваме брашното, омесено с чили. След като тестото стане еластично, добавяме зехтина и солта, поставяме го в намазнена купа, покриваме го със "свежо" фолио и го оставяме да втаса на топло място докато удвои обема си. Тестото се разточва в правоъгълник. Намазваме хартията за печене със зехтин и поставяме тестото, нарязано на малки правоъгълници. Надупкваме го с помощта на вилица и го покриваме с фолио. Оставяме да втаса за около половин час и загряваме фурната до 200 градуса. След това намазваме със зехтин. Фокачата се пече около 20 минути. През това време приготвяме ароматният зехтин …Как? Разбъркваме 3 супени лъжички зехтин с 2 щипки ароматните треви. ..ммм... Замирисва адски вкусно и остава само да намажем горещата фокача с ароматния зехтин.
Най-вкусните сарми

Re: Как да разнообразим коледната трапеза?

14 Дек 2012, 16:56

Падам си по пикантностите...ще опитам

Re: Как да разнообразим коледната трапеза?

21 Дек 2012, 14:45

А видяхте ли рецептата за Коледна пита в новия празничен брой на вестник ФРАМАР? Аз я пробвах снощи и децата преядоха :D

Как да направим по-интересно коледното си меню?

11 Дек 2013, 16:57

Какво ще кажете тази Коледа да пооставим прасенцата и пуйчиците на страна и без това, предполагам, че не сте постили.

Всеки коледен обяд или вечеря се състои от почти едно и също меню, мисля, че е време да променим това! Какви са тайните ви коледни рецепти, какво приготвяте за семейството?

Няколко поредни години правя за коледното меню - основното ястие състоящо се от пържолки с гъбен сос. Разбира се, майки, лели, всеки носи по нещо малко и това се яде до Нова година.

Имате ли нещо по-така, като за по-специални гости и същевременно не много завъртяно, в крайна сметка ще празнуваме, а няма да готвим цял ден?!

Re: Как да направим по-интересно коледното си меню?

11 Дек 2013, 17:00

В нашето семейство особено важни са салатите, както и ядки, затова има много и различни! Разбира се правим най-често сърмички за основно ястие, но съвсем малко, както казваш ти - да не се яде до Нова година! :lol:

С дъх на Коледа - красивите домашни меденки

26 Ное 2014, 10:15

Здравейте! Често виждам да се продават подобни красоти, ръчно направени и т.н. :D

cookie.jpg
cookie.jpg (60.5 KiB) Прегледано 1395 пъти

И се чудя, вие знаете ли как се правят подобни сладки? Дали е мисия невъзможна, дали наистина са меденки, чувала съм за джинджифилови коледни сладки и вече се чудя какви ли са точно. Някой от вас приготвял ли е специални меденки за Коледа? :roll:
А украсата как я правите, тази глазура как изглежда толкова добре? Изобщо как се правят? :?:
И ако имате други идеи споделете ги, за да се опитам да зарадвам децата на приятелите и роднините с домашни меденки за любимата на всички Коледа, мисля, че мога да се справя, ако разбера каква е тайната им! Благодарна съм ви от сега! :D :mrgreen: :mrgreen:

Re: С дъх на Коледа - красивите домашни меденки

26 Ное 2014, 10:37

И аз много ги харесвам тези сладки! Знам, че отгоре се купува някакви готови глазури, обаче как ѝ беше името не помня, стават много красиви, но на вкус не ги харесвам, защото са много сладки :mrgreen:

26 Ное 2014, 11:46

Твърдата глазура е от фондан, или иначе казано на прост език - захарно тесто. Обаче как се прави тази течната за украса и изписване - там вече не знам и аз съм много любопитна :)

26 Ное 2014, 12:38

Жена ми прави такива сладки, купува разни теста, твори 5 дена, накрая децата ги омитат за секунди, аз не ги харесвам, много сладки стават. :roll:

27 Ное 2014, 10:20

Не е много трудно, момичета, скоро ще правя и обещавам да приложа подробни снимки! Само ви трябва захарно тесто и малко талант, работи се с него както с пластелин ;)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 12