В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с Алтернативна, холистична медицина, хомеопатия и лечебно хранене, да споделяте мнения и да получите съвет.
Добави отговор

Хомеопатията - въпроси, отговори, коментари

17 Апр 2011, 18:15

Хомеопатията е терапевтичен метод в медицината, който се основава на принципа на лечение чрез подобие.
Според този принцип, вещества, които в големи дози могат да предизвикат определени симптоми при здрав човек, се използват в много малки количества за лечение на същите тези симптоми при болен. Хомеопатията използва разредени субстанции с цел стимулиране на естествените възстановителни процеси на организма.

Критики към хомеопатията?

Въпреки че хомеопатията е призната като форма на лечение в някои страни, тя е обект на значителни научни спорове и критики. Множество научни изследвания показват, че хомеопатичните препарати са неефикасни и че предложените механизми за тяхното действие са неправдоподобни. Научната общност често се позовава на хомеопатията като на псевдонаука и измама, а някои медицински асоциации я определят като форма на шарлатанство. Въпреки това, има хора, които твърдят, че са изпитали полза от хомеопатичното лечение, което подчертава субективния характер на личния опит и възприятие. Важно е да се отбележи, че хомеопатията не трябва да замества конвенционалните медицински методи за лечение на сериозни заболявания. Пациентите винаги трябва да търсят съвет от квалифициран медицински специалист преди да започнат всякакъв вид лечение.

Re: ХОМЕОПАТИЯ -АЛТЕРНАТИВА ЛИ Е НА ТРАДИЦИОННИТЕ ХАПЧЕТА

17 Апр 2011, 21:29

Мисля, че хомеопатиятията действа повече чрез внушение, върху сетивните ни органи, и затова не считам че тя може да бъде равностойна в повечето отношения на традиционната медицина . Научно е доказано, че в 40-45% от случаите е тя дества като плацебо " Лъжливо хапче", което влияе в положителна насока на силата на мисълта, че можеш да се оправиш, че ще се идлекуваш и т.н. Според мен хомеопатията не повлиява значителен обем заболявания, а само мисълта че ще си помогнем чрез нея ни кара да се чувстваме по-добре... Дано да има хора които да споделят положителните си отзиви по отношение на хомеопатичните продукти, но аз не мисля че ще са много.

17 Апр 2011, 23:02

Имам познати, които лекуват децата си само така...Растат като едни прекрасни и здрави деца. Явно са силни в пропагандата или...и аз не знам... :roll:

18 Апр 2011, 13:06

Лекуваме бебето само с хомеопатия и до сега успешно. Какъвто и да е ефекта важното е че не ни блъскат малкия с антибиотици :!:

19 Апр 2011, 11:00

Хомеопатията е метод на лекарствено лечение, създаден от немския лекар Ханс-Кристиян Самуел Ханеман през 18 век. Принципът при хомеопатията е лекуване на подобното с подобно (Simila similibus currentur). Това разбиране е известно като закон на подобието. На пациентите, които имат определени симптоми се дава в малки дози лекарство, което при здрави хора предизвиква симптоми подобни на тяхното страдание и т.н. и т. н. Но, според мен, понякога и тя е безсилна!

19 Апр 2011, 14:35

Една приятелка лекува само така децата си, макар " лекува" да е силно казано. Тя твърди, че с хомеопатия е засилила имунитета на децата си и те не боледуват толкова често.

29 Апр 2011, 08:29

Според една клиентка,хомеопатия е да хвърлиш 1 кофа аспирин в морето,след това да изпиеш чаена лъжичка морска вода и да чакаш да ти мине главата :mrgreen:

29 Апр 2011, 15:21

По принцип и аз мисля като теб JonsonT, но въпреки това не мога да си обясня защо на някои хора им помага толкова.... :o

30 Апр 2011, 15:47

Със сигурност ефекта не е само плацебо,защото хомеопатията действа и върху животни :roll:

02 Май 2011, 16:30

jonsanT написа:Със сигурност ефекта не е само плацебо,защото хомеопатията действа и върху животни :roll:

И как точно става това?
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 10