venigma написа:Здравейте, аз съм жена на 48 години без сериозни проблеми на зъбите до момента. Преди около 2 месеца забелязах малка тъмна точица (подобна на забита люспа от семка) в долната част на венеца върху горния ми ляв резец. След време тази точица заприлича на тъмно петно. Зъбът ми (всичките ми зъби са здрави) е здрав, без пломба, кариес или зъбен камък. Само това петно. Консултирах се с двама стоматолога. Според единия е възпаление и ако редовно изплаквам устната си кухина с вода за уста ще отмине, но нищо такова не се случи.
Според другия е съвсем нормално оцветяване на венеца от натрупване на меланин и така ще си го нося. Смятате ли, че появата на подобно петно е нещо нормално, възможно ли е да се отстрани (излекува) и имам ли основаниое да се безспокоя
Здравейте, въпроса ви е уместен, причината за това оцветяване най-често е амалгамена пломба, но такав при вас няма, абнормното натрупване на меланин също е възможен причинител. От съществено значение е да наблюдавате дали се разраства това оцветяване, ако остава едно и също , няма от какво да се притеснявате, ако кърви при допир или се разраства е добре да потърсите помощ от зъболекар, той ще ви прати на специализирано изследване, ако се прецени, че се налага.
Ако имате други въпроси не се колебайте да попитате.