Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Др. Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Мнениеот kkk73 » 16 Сеп 2011, 19:09

Здравейте Д-р Тулев!
Моят въпрос е от облестта на онкологията и по скоро химиотерапията , дано ми отделите време, ще бъда благодарна. Става въпрос за следното: Майка ми е оперирана от рак на гърдата преди 4 години сега се налага да започнем лечение със следната схема химиотерапия и таргетна терапия защото ХЕР 2 е позитивен. Лечението и е : Лапатиниб + Кселода като лапатиниб е сутрин на гладно 5 таблетки от 250 мг. дневно , а Кселода сутрин и вечер по 4 таблетки от 500 мг. за 14 дни и 14 дни почивка. И тук идва моето притеснение за Кселодата в листовката пише че се пие 14 дни и се почива 7 дни, а при нас почивката ще бъде 13-14 дни. Според Вас това правилно ли е или има грешка в дозировката. Надявам се лекарите да не бъркат , но листовката сочи друго. Така дали няма да има прекъсване на лечението с още 7 дни?
Знам че въпроса ми касае повече химиотерапевт , но понеже Вие сте онколог се обръщам към Вас за помощ.
Благодаря предварително за отделеното време и внимание!
kkk73

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 16 Сеп 2011, 20:06

Здравейте!
Най добре е да се консултирате с лекаря назначил схемата. Дозата се коригира при възрастни хора, изразени симптоми за токсичност или бъбречна недостатъчност.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот hriseto9405 » 20 Сеп 2011, 21:16

Здравейте Д-р Тулев искам да попитам аз съм на 17 години и имам бенка над лявата вежда която обхваща и част от веждата. Бих искала да се подложа да операцията за премахването й, но понеже заема половината от веждата ми се чуда при положение ако я махна ще се наложи ли да ми се присажда кожа за да ми поникне отново веждата?
hriseto9405

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 22 Сеп 2011, 10:48

Здравейте!
Това може да се каже ако се види бемката. Трудно е да се каже без да се види, колко е голяма как е разположена между космите на веждата. Най добре е да я видя най- малкото на снимка или на консултация в кабинета ми.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот southern_sun » 27 Сеп 2011, 12:24

Здравейте,
днес попаднах на статия, в която пишеше, че мастилата за татуировки съдържат канцерогенни съставки, водещи до рак. Тъй като имам две татуировки се питам има ли място за притеснение?
southern_sun

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 27 Сеп 2011, 14:55

Здравейте!
Досега в моя опит на хирург-онколог, с голям опит с кожните тумори, нито веднъж не съм имал случай на кожен тумор образувал се в следствие на татуировка. Дори и да има някакви канцерогени, като бензпирен в мастилата, то явно не са в количества, които да развият кожен рак, а за да предизвикат рак в други области, то е необходимо канцерогенът да проникне до тях. Бензпиренът най-много се съдържа в цигарения дим, в замърсения въздух, машинни масла, така че най-малко може да се очаква мастилото за татуировки да предразполага за тумори.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот tiitu » 15 Окт 2011, 15:01

Здравейте д-р Тулев!
Благодаря предварително за обърнатото внимание!Въпроса ми е -получих болки в едната гърда,на пипане сякаш беше надута и твърда от едната страна,но без видимо надуване.След около 4 дена болката спря но остана вътре нещо твърдо,не е точно топче а сякаш е нещо възпалено.Не зная на какво се дължи до сега ни ми се е случвало.но ми е притеснено.Не знам какво да правя?Благодаря ви още веднъж!
tiitu

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 16 Окт 2011, 13:44

Здравейте!
Най-добре да отидете на преглед при специалист. Той спред находката и възрастта ще ви насочи за изследване, ехография или мамография!
Dr Rumen Tulev

Мнениеот qproin » 30 Окт 2011, 14:23

Здравейте др Тулев, преди 2 години когато забременях ми откриха миомен възел с размер 28мм, размери му не се промениха през бременността, а и след това. Интересува ме ако не нараства необходима ли е операция, и какво е мнението ви за безкръвните операции.Благодаря!
qproin

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 30 Окт 2011, 21:34

Здравейте!
Започвам с уговорката, че не съм гинеколог, а онколог. Миомният възел не е онкологично заболяване. Ако не предизвиква оплаквания като обилно кървене, болезнен цикъл не налага оперативно лечение. Миомите не се израждат злокачествено.
Dr Rumen Tulev

ПредишнаСледваща

Назад към Архив