Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Др. Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Мнениеот Hristina » 10 Ное 2011, 16:59

Здравейте,на 43 години съм и от 7 години съм на хормоно-заместителна терапия.Нямам сериозни оплаквания,но лекуващата лекарка ме посъветва да направя мамографско изследване.Оказа се,че не мога по желание да си го направя,а трябва първо да посетя доктор мамолог и той да прецени дали е необходимо.Искам да попитам дали е достатъчен само преглед от мамолог или е добре вече да имам мамография, предвид това че съм в рискова група (като възраст и продължителен прием на хормони)?
Hristina

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 11 Ное 2011, 21:08

Здравейте!
Всяка жена над 40 години трябва да прави мамография на 2 години по медицински стандарт, това не отменя прегледа при мамолог, тъй като той може да обобщи прегледа от палпация(опипване), мамография и евентуална ехомамография. Съобразно структурата на гърдата и локалната находка се назначават перодичните прегледи в следващите години. Личния лекар, може да назначи мамография по Здравна каса, след което мамолога да обобщава статуса и периодичните прегледи.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот M.Mincheva » 12 Ное 2011, 16:02

Добър ден!
Казвам се М.Минчева и искам да Ви задам няколко въпроса.
На баща ми му предстои операция за правене на гастростома по повод рецидив на злокачествено заболяване в езика. Първичният тумор беше на ларинкс.
Има ли специални тръбички, които са предназначени конкретно за гастростома или могат да се използват и обикновените нелатонови катетри. Ако има такива от къде могат са се закупят и каква е разликата между тях и останалите?
След направата на гастростомата тази тръбичка завинаги ли остава в стомаха или е необходима нейната подмяна с друга след определен перид от време?
Предварително Ви благодаря!
M.Mincheva

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 12 Ное 2011, 18:01

Здравейте!
За гастростома поставена по оперативен път, най-често се използват пецерови или нелатонови катетри, най-добре да са силиконови. При перкутанна гастростома поставена по ендоскопски начин има специални сетове.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 12 Ное 2011, 18:15

При оперативна гастростома, при нужда могат да се сменят катетрите, след 20-30 дни когато се оформи добре фистулата. За перкутанната гастростома, сетовете би трябвало да ви ги предложат от самата клиника, но тези гастростоми са по тънки, по-често се запушват и по трудно се поддържат.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот M.Mincheva » 12 Ное 2011, 20:36

Много Ви благодаря за информацията!
M.Mincheva

Мнениеот veselka » 16 Фев 2012, 21:57

оперирана съм от паротиден аденом които се оказа доброкачествен.излезе ми друга бучка от ляво пак.не съм се консултирала с специалист казаха ми че трябва да се оперирам пак.бучката не расте .може ли при повторна операциа да се окаже че е злокачествен тумор.искам вашето мнение ако е по вашата срециалност.на 38год.съм и искам да поживея затова моля ви даите ми съвет
veselka

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 17 Фев 2012, 15:14

Здравейте!
Трудно може, без преглед да се каже, за каква бучка говорите. Ако не расте същата, от кога я имате? Най-добре се прегледайте при специалист с онкологична насоченост, той би могъл да Ви отговори на въпроса.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот gchuleva » 29 Фев 2012, 14:10

Здравейте д-р Тулев, на 26.01. тази година ме оперираха в КОЦ Пловдив,резултата злокачествен тумор на мл жлеза-инвазивен дуктален карцином Г3,T2N0M0 ст1 кл2, гърдата не е отрязана.Въпроса ми към вас е свързан с назначената ми терапия, датата на лъчетерапията е на 29.03. и след това химиотерапия , тези два месеца бездействие крие ли някаква опасност ефекта на добре свършената работа на оператора леко казано да отиде на "кино" . Другия ми въпрос е малко банален ,но според вас с карцином от този вид имам ли шансове да оцелея и след тъй наречените 5 години.Благодаря ви
gchuleva

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 29 Фев 2012, 20:49

Здравейте!
Прието е да се прави лъчетерапия до 60 дни от операцията. Във вашият случай има малко по -голям период, което не би трябвало да бъде проблем. Липсата на апарат за лъчетерапия в КОЦ гр. Пловдив води до проблеми за пациентите и спазване на доктрината за провеждане на лъчетерапия. Във вашият случай липсата на метастатични лимфни възли дава надежди, за добра прогноза и за пълно излекуване, но са важни и резултатите от ХЕР рецепторите и естрогенните рецептори. Успех!
Dr Rumen Tulev

ПредишнаСледваща

Назад към Архив